Satoja miljoonia euroja sijoittajilta kerännyt lääkekannabisyritys oli alusta asti huijausta. Näin sanoo venäläismies, joka toimi Juicy Fields -yrityksen turvallisuuspäällikkönä.
– Juicy Fields oli tavallinen pyramidihuijaus, sanoo Igor Kekshin.
Pyramidihuijauksella tarkoitetaan laitonta rahankeräystä, jossa huijausta ylläpidetään ja kasvatetaan sijoittajilta kerätyillä varoilla.
Kekshin antoi poikkeuksellisen haastattelun Tanskan yleisradioyhtiö DR:lle. On hyvin harvinaista, että venäläisten johtaman huijausryhmän jäsen kertoo kokemuksistaan toimittajille.
– Haluan ihmisten ottavan vastuun tekemisistään. Kyse on periaatteellisesta asiasta, Kekshin perusteli julkisuuteen tulemistaan.
Haastattelu tehtiin marraskuussa 2023. Tapaaminen järjestettiin Kekshinin pyynnöstä Suomessa.
Kerromme tapauksesta ja haastattelusta laajemmin uudessa MOT-dokumentissa Venäläinen kannabishuijaus.
Igor Kekshin kertoo työskennelleensä aiemmin Pietarissa poliisina ja osallistuneensa esimerkiksi peitetehtäviin. Hän kertoo käyttäneensä kovia otteita työssään.
– Teimme myös kyseenalaisia asioita. Kuulustelimme ihmisiä metsässä, joitain heistä yritettiin saada puhumaan heittämällä jääkylmään veteen. Näin poliisi usein toimi [Venäjällä], Kekshin sanoo.
Kekshinin mukaan Juicy Fields maksoi hänelle lähes 50 000 euron kuukausipalkkaa turvallisuuspäällikön töistä. Kekshinin sanoo, ettei ”hän ole mikään enkeli”.
– En koe olevani rikollinen. Käsittääkseni viranomaiset ovat kuitenkin päättäneet, että olen sellainen. Ja eikö valtio ole aina oikeassa? Joten se tarkoittaa, että olen rikollinen, Kekshin sanoo.
Valtava poliisioperaatio
Euroopan unionin yhteisen poliisiviraston Europolin mukaan Juicy Fieldsiin sijoitti ainakin 550 000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Huijaus tuotti Europolin mukaan vähintään 645 miljoonaa euroa.
On epäselvää, kuinka paljon suomalaisia uhreja huijauksessa oli. Suomen poliisi ei kommentoinut tapausta MOT:lle, vaan kehotti kääntymään Europolin puoleen.
Huhtikuussa 2024 yli 400 poliisia yhdessätoista maassa osallistui Europolin ja Eurojustin eli EU-maiden yhteisen syyttäjäviraston johtamaan operaatioon, jossa selvitetään Juicy Fieldsin toimintaa.
Olemattomia kannabisviljelmiä
Juicy Fields kertoi tekevänsä yhteistyötä kannabisviljelijöiden kanssa eri puolilla maailmaa. Yhtiön mukaan kannabissadon valmistuttua se myytäisiin eteenpäin lääkekannabiksen tekoa varten ja tuotot jaettaisiin sijoittajille.
Kannabiksen lääkekäyttö on sallittu useissa kymmenissä maissa, mukaan lukien Suomessa. Kannabista saa myydä laillisesti myös muuhun käyttöön useissa maissa ja monessa Yhdysvaltain osavaltiossa. Tämä on herättänyt sijoittajien kiinnostuksen alaan.
Igor Kekshinin mukaan todellisuudessa mitään kannabisviljelmiä ei ollut, vaan Juicy Fields lavasti mainoskuvia. Niissä näkyi esimerkiksi Juicy Fieldsin mainoksia kannabispelloilla, joilla ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä yhtiön kanssa.
Juicy Fieldsiä markkinoitiin myös esimerkiksi kannabisaiheisilla messuilla, yhtiön kotisivuilla ja mainosvideoilla. Osa yrityksen johtajista sanoo uskoneensa, että Juicy Fieldsillä oli todellista liiketoimintaa.
Vaikuttaa myös siltä, että edes johtotehtävissä toimineet henkilöt eivät tienneet, kuka tai ketkä ovat Juicy Fieldsin takana.
Venäläismies huijauksen takana?
Igor Kekshin kertoi marraskuuussa 2023 toimittajille, että Juicy Fields -huijauksen taustalla on venäläinen Sergei Berezin. Berezin on pidätetty Dominikaanisessa tasavallassa, mutta hänet on pyydetty luovutettavaksi Espanjaan.
Juicy Fieldsin toiminnasta on käynnissä tutkinta myös Espanjassa, jossa on tehty tapaukseen liittyviä pidätyksiä ja kotietsintöjä.
Haastattelun jälkeen Igor Kekshin perui väitteitään ja muutti tarinaansa monelta osin. Hänen mukaansa Sergei Berezinin sijaan Juicy Fieldsin takana on muita, vaikutusvaltaisia venäläisiä tahoja.
Sergei Berezin on myöntänyt olevansa mukana Juicy Fieldsissä, mutta hän sanoo, ettei siinä ollut kyse huijauksesta. Hän myös kiistää yhteydet venäläiseen järjestäytyneen rikollisuuteen DR:lle.
Juicy Fieldsin tapauksesta Saksassa vastuussa oleva syyttäjä Ina Kinder arvioi Tanskan yleisradion haastattelussa, että Berezinillä on mahdollisesti yhteyksiä Venäjän mafiaan.
Rahanpesua Suomessa
MOT-toimituksen ja Tanskan yleisradioyhtiön selvityksen mukaan Sergei Berezin oli ideoimassa myös toista huijausta. Puolalainen Recyclix-yhtiö väitti kierrättävänsä muovia.
Huijaus oli rakennettu taidokkaasti. Mainosvideoissa ja esitteissään yhtiö kertoi, että sillä on tuotantonlaitoksia esimerkiksi Puolassa ja Turkissa. Kyse oli kuitenkin kulisseista. Todellisuudessa Recyclix ei omistanut tehtaita, vaan yhtiö oli maksanut tehtaiden oikeille omistajilla saadakseen luvan kuvata niissä.
Berezin myöntää olleensa mukana Recyclixin toiminnassa, mutta kiistää sen olleen huijaus.
Puolan poliisin mukaan sijoittajat menettivät huijauksessa ainakin 39 miljoonaa euroa. Suomalaisia uhreja tapauksessa on ilmeisesti ollut vain muutamia.
Tapauksella on kuitenkin toinen linkki Suomeen. Yli miljoona euroa kierrätyshuijauksen rahoista siirrettiin tamperelaiseen agentuuriyhtiöön, jonka omisti latvialainen mies. Suomesta rahat siirrettiin eteenpäin ulkomaille.
Asiaa tutkittiin Suomessa rahanpesuna, eli laittomin keinoin hankittujen varojen alkuperän häivyttämisenä. Turun hovioikeus tuomitsi vuonna 2022 tamperelaisen yhtiön omistaneen latvialaismiehen kolmen vuoden vankeustuomioon törkeästä rahanpesusta.
Myös tamperelaisen tilintoimiston työntekijä tuomittiin yli kahden vuoden vankeuteen törkeästä rahanpesusta samassa tapauksessa.
MOT-toimitus ei tavoittanut vankeustuomion saanutta latvialaismiestä kommenttia varten.