maanantai, 1 heinäkuun

Puolustusministeriö katkaisi kolmen Venäjän kansalaisen kiinteistökaupat syksyllä. Kiteeltä kesämökkiä havitellut mies valitti päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Kiteeltä kiinteistön ostoa yrittänyt Venäjän kansalainen ei saanut kauppalupaa edes hallinto-oikeudesta.

Puolustusministeriö puuttui lokakuussa kolmeen kiinteistökauppaan, joissa ostajina oli Venäjän kansalaisia.

Ministeriö torppasi kiinteistökaupat, koska se katsoi kauppojen mahdollisesti aiheuttavan uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle.

Yksi kielteisen päätöksen kohteista oli Kiteen Ruppovaarassa sijaitseva vapaa-ajan kiinteistö. Kiinteistön määräalan yritti ostaa 45-vuotias mies, jolla on sekä Israelin että Venäjän kansalaisuus.

Puolustusministeriön perusteluiden mukaan mies työskentelee venäläisessä yrityksessä, jonka toimialana on muun muassa erilaisten tieto- ja salausjärjestelmien kehittäminen. Julkisten lähteiden mukaan yritys osallistuu Venäjällä julkisiin hankintoihin ja sen asiakkaina on tai on ollut turvallisuusviranomaisia.

Valituksessa vedottiin jopa vankeusuhkaan

Mies valitti kiinteistökauppa-asiasta Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valituksessa mies vaati päätöksen kumoamista ja sitä, että puolustusministeriö velvoitettaisiin maksamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa.

Mieheen ei valituksen mukaan oltu yhteydessä asian selvittämiseksi ennen päätöksen tekemistä.

Valituksessa vedotaan siihen, ettei miehellä ole mitään tekemistä Venäjän turvallisuusviranomaisten tai hallituksen kanssa. Valituksessa kerrotaan myös, että mies ei ole työskennellyt venäläisessä yrityksessä viime vuoden tammikuun jälkeen.

Mies on myös valituksen mukaan arvostellut julkisesti Ukrainan sotaa ja Venäjän armeijaa, jonka vuoksi häntä uhkaisi Venäjällä jopa viiden vuoden vankeustuomio.

Valituksessa todetaan myös muun muassa, että kyseessä ollut kiinteistö ei sijaitse Suomen turvallisuudelle merkityksellisen alueen läheisyydessä.

Ministeriöllä oli oikeus perumiseen

Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi miehen valituksen ja vaatimukset oikeudenkäyntikulujen maksamisesta.

Hallinto-oikeus toteaa, että lupaharkinnassa on kyse kokonaisarvioinnista, jossa puolustusministeriöllä on laaja harkintavalta.

Kun otetaan huomioon selvitys valittajan työnantajayhteyksistä, Venäjän kansalaisuudesta seuraavista velvollisuuksista sekä kiinteistön sijainnista, hallinto-oikeus katsoo, että puolustusministeriö on voinut harkintavaltansa perusteella olla myöntämättä valittajalle hänen hakemaansa lupaa kiinteistön hankintaan.

Päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Jaa.
Exit mobile version