perjantai, 11 lokakuun

Suomen valtion omistama rahoituslaitos Finnvera varautui talvella 2022 vähintään satojen miljoonien luottotappioihin.

Finnveran riskipottia kasvatti muun muassa aiemmin venäläisomisteinen Helsingin telakka. Nyt telakka on kanadalaisomistuksessa. Kuva: Ronnie Holmberg / Yle

Suomen valtion omistama rahoituslaitos Finnvera on selvinnyt isosta Venäjä-takausten tappioriskistään säikähdyksellä.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan talvella 2022, oli venäläisyrityksillä Finnveran takaamia nostettuja luottoja ja luottolupauksia noin miljardin euron edestä. Nostettujen luottojen osuus summasta oli jopa 700 miljoonaa euroa.

Riski isoihin luottotappioihin oli olemassa, kun pakotteet sulkivat maksukanavia ja Venäjän hallinnon asenne muunmuassa Suomea ja esimerkiksi maasta poistuvia suomalaisyrityksiä kohtaan muuttui tylyksi.

Finnvera arvioi jo tuoreeltaan mahdollisten tappioiden nousevan ainakin 250 miljoonaan euroon.

– Se mitä oikeasti tapahtuu, sitä ei voi kukaan tietää, sanoi Finnveran silloinen toimitusjohtaja Pauli Heikkilä Ylelle maaliskuussa 2022.

Nyt tiedetään.

Finnveran suuryritysasiakkaista vastaavan liiketoimintajohtajan Jussi Haarasillan mukaan venäläisyritykset ovat maksaneet luottojaan pois suorastaan tiuhaa tahtia.

– Vastuut olivat aika huomattavat eli vuoden 2021 lopussa noin miljardi euroa. Vuoden 2022 lopussa summa oli kuitenkin enää 420 miljoonaa euroa ja viime vuoden lopussa vähän alle 100 miljoonaa. Vastuiden määrä on pienentynyt todella hyvin. Tähän vaikutti myös onnistunut riskienhallintamme.

Venäläisyritysten miljardin takausriski on sulanut, kertoo johtaja Jussi Haarasilta

Venäläisyritysten miljardin takausriski on sulanut, kertoo johtaja Jussi Haarasilta. Finnvera oli taanut noin miljardilla venäläisyritysten ottamia lainoja, joilla ne maksoivat tilauksiaan suomalaisyrityksille. Riski siitä, että yritykset jättävät sodan sytyttyä lainat lyhentämättä ja takaajan maksettaviksi, kasvoi isoksi.

Maksukyky ja -halu säilyivät sittenkin

Tilanne on siis paljon odotuksia parempi.

– Kyllä, suhteessa sen hetken näkymään. Olemme siitä tietenkin iloisia, Haarasilta sanoo.

Myös maksutahti yllätti.

– Näin voi varmaan sanoa. Usein tällaisissa ongelmatilanteissa saatavien kotiuttaminen on pitkä prosessi.

Finnveran liiketoimintajohtaja Jussi Haarasillan mukaan loppujen vajaan sadan miljoonan euron takaisin saamiseksi tehdään paljon töitä. Kuva: Finnvera

Finnvera on ollut mukana luotottamassa pääosin suuria tele-, metsä- ja telakkatoimialojen yrityksiä. Useimpien omistus on siis väistämättä kytköksissä myös Venäjän hallintoon.

Mikä siis piti yllä maksuhalukkuutta?

– Yksi syy on ainakin se, että yhtiöillä on ollut näissäkin olosuhteissa maksukykyä. On myös yleistä, että kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla toimivat yritykset pyrkivät pitämään kiinni sitoumuksistaan jo ihan mainesyistä, Haarasilta sanoo.

Miljardivastuista oli siis viime vuoden lopussa enää vajaat 100 miljoonaa jäljellä. Haarasilta ei kuitenkaan kerro ovatko loputkin vastuut kuittaantuneet jo tämän vuoden aikana.

– Toivomme tietenkin, että pääsemme julkistamaan vielä parempiakin lukuja. Teemme edelleen paljon töitä tämän eteen.

Jaa.
Exit mobile version