maanantai, 14 lokakuun

Oikeus voi määrätä järjestön lakkautettavaksi, jos se toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Poliisihallitus harkitsee kanteen nostamista ympäristöliike Elokapinan lakkauttamiseksi, kertoo Verkkouutiset.

Poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki kertoo medioille, että Poliisihallitus kerää tällä hetkellä tietoa asiasta. Tietojen pohjalta Poliisihallitus arvioi sitä, onko Elokapinan toiminta oleellisesti lainvastaista ja että täyttyvätkö edellytykset lakkauttamiskanteen nostamiseksi.

Elokapinan aktivistit värjäsivät Eduskuntatalon pylväät punaisella värillä yhdessä ruotsalaisen Återställ Våtmarker -nimisen ympäristöliikkeen kanssa 25. syyskuuta. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona.

Mielenilmauksen tarkoitus oli kritisoida Suomen valtion enemmistöomistaman Neovan turpeennostoa Ruotsissa.

Tapauksen tutkinnasta voidaan Koskimäen mukaan saada myös tietoa mahdolliseen lakkautuskanteeseen. Koskimäki sanoo Ilta-Sanomille, että Eduskuntatalon tapahtumien tutkinta on kuitenkin etusijalla.

Poliisihallitus tai Syyttäjälaitos voi tehdä yhdistyksestä tai järjestöstä lakkauttamiskanteen käräjäoikeudelle. Oikeus voi määrätä järjestön lakkautettavaksi, jos se toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.

Järjestöjen lakkauttaminen lainvastaisina on Suomessa harvinaista. Viime vuosina oikeus on määrännyt lakkautettaviksi kaksi liivijengiä, Cannonball MC:n ja United Brotherhoodin, sekä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen.

Jaa.
Exit mobile version