sunnuntai, 22 syyskuun

Verkostoitumisessa ongelmallista ovat esimerkiksi eriarvoisuus ja uuvuttavuus. Verkostoituminen tuntuu myös monelle vieraalta.

Moni nuori kauppatieteilijä suhtautuu kriittisesti verkostoitumiseen.

Itä-Suomen yliopiston ja Turun yliopiston tutkimuksessa selvitettiin nuorten kauppatieteilijöiden näkemyksiä verkostoitumisesta. Tutkimuksessa paljastui eriarvoisia lähtökohtia verkostoitumiselle samoin kuin muiden hyväksikäyttämisen ongelmallisuutta.

Sosiaalisen median alustoilla itsensä esiin nostaminen ja brändääminen pohdituttivat nuoria aikuisia, sanoo yliopistonlehtori Maija Korhonen Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian osastolta.

– Joidenkin pohdinnoissa verkostoitumiseen liittyy toisten ihmisten hyväksikäyttö ja toisista ihmisistä hyötyminen oman edun tavoittelemisen nimissä.

Tutkijat yllättyivät siitä, miten kriittisesti kaupallisella alalla suhtauduttiin verkostoitumiseen. Moni haastateltava korosti rehellisen ja aidon kohtaamisen merkitystä.

Nuoret, naiset ja työväenluokasta ponnistavat heikommilla

Lähtökohdat verkostoitumiseen eivät ole kaikille samat. Verkostoitumiseen liittyy eriarvoisuutta erityisesti kahdella tapaa. Nuori ikä ja siihen liittyen työkokemuksen puute asettavat ihmisen eriarvoiseen asemaan suhteessa alalla jo pidempään olleisiin.

– Erityisesti nuoret joutuvat pohtimaan, onko oikein pyrkiä hyödyntämään suhteita työpaikan saannissa.

Eriarvoisuutta luovat myös sukupuoli ja luokka. Työväenluokasta tuleville ja naisille verkostoitujan ihanne on hankalampi saavuttaa. Kaikilla ei ole esimerkiksi perheen tai työkokemuksen suomia verkostoja tai verkostoitumisen edellyttämiä luonteenpiirteitä.

Ihanteellinen verkostoituja on määrätietoinen, ulospäin suuntautunut, itseään esiin tuova ja sopivasta perhetaustasta. Kulttuurisesti katsottuna nämä ominaisuudet ovat keskiluokkaisia ja maskuliinisia.

Verkostumisen ihanne tuntuu saavuttamattomalta

Monelle haastatellulle verkostoitujan ihanne tuntui kaukaiselta. Ihanneverkostoituja on ekstrovertti, joka solmii rehellisiä ja aitoja ihmissuhteita ja etenee omin ansioin. Korhosen mielestä nuorten aikuisten vastauksista voi lukea, että verkostoituminen tuntuu haastavalta.

– Tiedetään, että työelämässä myös korkeakoulutetut kilpailevat entistä enemmän työpaikoista. Verkostoituminen saattaa näyttäytyä osalle raskaana velvoitteena. Esillä oleminen ja itsensä brändääminen voi olla uuvuttavaa.

Korhosen mielestä olisi tärkeää, että sosiaalisten taitojen ja esiintymiskyvyn hehkuttamisen rinnalla heräteltäisiin keskustelua siitä, miten erilaiset ihmiset voivat olla hyviä työntekijöitä.

– Hyvän työntekijän ei tarvitse mahtua ahtaaseen muottiin, jossa on oltava ulospäin suuntautuva verkostoituja.

Jaa.
Exit mobile version