maanantai, 20 toukokuun

Viime vuonna kotien remontteja lykättiin hintojen ja korkojen nousun takia tälle vuodelle. Remontteja teetetään nyt kappalemääräisesti viime vuoden tahtia, mutta pienempinä kohteina.

Keväällä espoolaiselle Kaisa Penttilälle tuli kiire.

Hallitus oli juuri päättänyt arvonlisäveron nostosta ja kotitalousvähennyksen mahdollisista heikennyksistä, ja Penttilän 80-luvun iso omakotitalo kaipasi kipeästi käyttövesiputkien remonttia.

Noin 8000 euron remontti päätettiin laittaa vauhdilla aluilleen.

– Pääsyy remontille on putkiston ikä, mutta hallituksen päätökset vaikuttivat siihen, että remontti tehdään juuri nyt keväällä. Etenkin kotitalousvähennys on tosi merkittävä asia tällaisessa remontissa, jossa työn osuus on suuri, sanoo Penttilä.

LVI-urakoitsija Tero Nätti mittailee putkilinjoille paikkoja. Nätin mukaan Kaisa Penttilän remontti on tavallista suurempi eli noin 5000 euron sijaan 7000-8000 euron luokkaa, koska vesipisteitä on paljon. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Kotitalousvähennyksen pienentämisellä olisi iso vaikutus monen remontointiin, ennakoi myös rakennustarvikeketju Stark Suomen kysely. Online-kyselyn vastaajista yli kolmannes aikoi vähentää remontointia ja korjausrakentamista, jos kotitalousvähennystä pienennetään.

Katso tästä Stark Suomen toimitusjohtajan Harri Päiväniemen kommentti kyselyn tuloksesta.

Isompaa remonttibuumia ei kuitenkaan ole vielä näkynyt, mikä on yllättänyt urakoitsijat. Remontteja tehdään suurin piirtein saman verran kuin viime vuonna, mutta pienemmällä rahalla ja karsitummin.

– Merkit olivat ilmassa, että alkuvuosi olisi ollut vilkkaampi. On ollut pettymys, että kuluttajat ovat lykänneet aikeitaan edelleen, sanoo urakoiden kauppapaikkana toimivan Urakkamaailma.fi:n perustaja ja liiketoimintapäällikkö Kalle Koivuniemi.

Samaa sanoo rakennustarvikeketju Stark Suomen toimitusjohtaja Harri Päiväniemi.

– Varmaankin koko toimialalla odotukset ovat olleet tähän vuoteen lähtiessä korkeammalla, sillä eihän rakentamisen toimiala ole ollut aiemmissa suhdanteissa näin pitkään alamaissa.

Remonttipäätökset roikkuvat

Remonttibuumia antoi odottaa etenkin se, että viime vuonna moni jätti remontteja tekemättä. Urakkamaailman ja Omakotiliiton helmikuussa julkistaman kyselyn mukaan lähes 40 prosenttia vastaajista lykkäsi jonkun remontin toteuttamista.

Jopa 70 prosenttia vastaajista aikoi kuitenkin remontoida tänä vuonna.

Kuluttajien remonttiaikeet odottavat yhä Euroopan keskuspankin korkokäännettä, talousnäkymien selkeytymistä ja sitä kautta taloudellisen luottamuksen kohentumista.

Urakkamaailman Koivuniemi haluaa silti muistuttaa, että isompikin remontti voi tulla tänä vuonna halvemmaksi kuin ensi vuonna, jolloin arvonlisäveron korotus vaikuttaa tarvikkeiden hintoihin ja remonttien kotitalousvähennys saattaa olla niukempi.

– Tänä kesänä jos milloin kannattaisi tehdä remontti, koska myös yleistä kysyntää on vähemmän, joten täällä on hyviä tekijöitä vapaana ja hyvillä hinnoilla, sanoo Koivuniemi.

Urakkamaailman liiketoimintapäällikkö Kalle Koivuniemen mukaan isot katto-, salaoja- ,pihakiveys- sekä energiaremontit ovat nyt vähissä. Sen sijaan tekijöitä haetaan nyt eniten sähkötöihin, pieniin maalaustöihin ja pihaterassien rakentamiseen. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Tapeellisetkin remontit uhkaavat jäädä tekemättä

Omakotiliitossa ollaan huolissaan siitä, että tarpeellisetkin remontit saattavat asumisen ja remontoinnin kallistumisen myötä jäädä nyt tekemättä.

– Asumisen kustannusten nousu muun muassa kiinteistöverotuksen korotuksen myötä nostaa monen asumiskuluja kipurajalle, joten remontteihin ei välttämättä sittenkään riitä vielä rahaa. Remonttien kotitalousvähennyksestä leikkaaminen ei parantaisi tilannetta, sanoo Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen.

Kotitalousvähennyksen pieneneminen vaikuttaisi eniten omakotitaloasujien remontointi-intoon, koska remontit ovat yleensä aika suuria.

Keränen ja myös Starkin Päiväniemi muistuttavat hallitusta siitä, että asuntojen oikea-aikainen korjaaminen on tärkeää ja siitä, että energiaremontit ovat tärkeitä myös ilmasto- ja energiatehokkuustavotteiden saavuttamiseksi.

– Toivotaan, että remonttien kotitalousvähennystä ei leikata ja energiaremonttien osalta tukia jopa lisättäisiin, sanoo Päiväniemi.

Stark Suomen toimitusjohtajan Harri Päiväniemen mukaan rakentamisen alamäki on ollut pitempi kuin aiemmissa suhdanteissa. Hän toivoo, että remontoinnin vähäistä virettä ei latistettaisi leikkaamalla kotitalousvähennyksestä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle
Jaa.
Exit mobile version