keskiviikko, 27 marraskuun

Lehtinen ilahtui siitä, että oppositiossa ehdotettiin hallituksen kaavailemien kotitalousvähennyksen heikennysten perumista.

Veronmaksajain Keskusliiton Teemu Lehtinen on pitänyt hallituksen suunnittelemia veroratkaisuja monin tavoin ongelmallisina. Arkistokuva. Kuva: Lauri Karo / Yle

Oppositiopuolueet julkaisivat omat vaihtoehtobudjettinsa tiistaina. Vaihtoehtobudjettien tarkoitus on osoittaa, miten eri tavoin puolueet käyttäisivät rahaa, jos olisivat itse hallituksessa.

Esimerkiksi suurimmista oppositiopuolueista SDP alentaisi kaikkien alle 90 000 euroa tienaavien verotusta ja keskustan tavoitteena on tuplata talouden kasvu ja pelastaa suomalaisten palvelut.

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mielestä kummankin esityksessä on sekä hyviä että huonoja ehdotuksia.

Kotitalousvähennyksen heikennyksiin puututtiin

Teemu Lehtinen on ollut huolissaan hallituksen suunnitelmista heikentää kotitalousvähennystä erityisesti hoito- ja hoivatyön osalta.

Veronmaksajain Keskusliiton laskelman mukaan esimerkiksi 1 000 euron hoivatyöstä saatu vähennys alenisi ensi vuonna 500 eurosta 200 euroon.

– Tämä on ollut meidän nykyisen hallituksen veropoliittinen aivojumi ja täysin perusteeton muutos. On hyvä, että molemmat suuret oppositiopuolueet tähän vahvasti tarttuvat, Lehtinen sanoo.

SDP pitäisi juuri hoito- ja hoivatyön vähennyksen omassa esityksessään nykyisellä tasolla. Keskusta pitäisi kotitalousvähennyksen kaikilta osin tämän vuoden tasolla, ja lisäksi tuplaisi yksinasuvien kotitalousvähennysoikeuden.

Sekä keskusta että demarit pitäisivät kirjojen, lääkkeiden sekä matkailu-, liikunta- ja kulttuuripalveluiden alvin nykyisessä 10 prosentissa. Hallitus on päättänyt nostaa alvin vuodenvaihteessa 14 prosenttiin.

– Tietenkin olisi hyvä, että verotus olisi vähän kevyempää, ja onhan arvonlisäeron korotukset korkeita, joten kyllä esityksiä voi tässä mielessä ymmärtää, Lehtinen kommentoi.

Keskustalta ”yllättävä uusi veto”

Keskieläkettä suurempien eläketulojen verotuksen kiristäminen jakaa demareita ja keskustaa.

Veronmaksajain Keskusliitto on kutsunut kiristystä eläkeläisten tuplaraippaveroksi.

– SDP:llä on mielestäni työnteon kannalta parempi vaihtoehto: he peruisivat tämän hallituksen esittämän tuplaraippaveron, ja minusta se on oikein. Keskusta ikään kuin säilyttäisi sen, mutta kohdentaisi sen vähän uudella tavalla, Lehtinen pohtii.

Keskusta alentaisi työntekijöiden veroluonteisia maksuja 1,43 prosenttiyksikköä yli 4 000 euroa kuussa tienaavilta. Vastaavasti säädettäisiin katto yli 4 000 euroa kuussa tienaavien työttömyysturvalle ja muille päivärahoille.

– Tämä oli minusta yllättävä uusi veto. Tätä ei voi ihan pelkästään verotusasiana tarkastella. Myönteistä on tietenkin, että veroprosentti laskisi ihan merkittävästi yli 4 000 euron palkasta, mutta se muuttaisi etuusjärjestelmän logiikkaa aika paljon. Erittäin kiinnostava uusi avaus, josta kannattaisi keskustella, Lehtinen sanoo.

Progression osalta puolueilla ”väärä suunta”

Lehtinen on pitänyt hallituksen suunnittelemia veroratkaisuja monin tavoin ongelmallisina, ja kritisoinut esimerkiksi ansiotulojen verotuksen progression jyrkentämistä.

Liiton laskelmien mukaan 2 000 euroa kuukaudessa ansaitsevan verotus kevenee ensi vuonna 0,3 prosenttiyksikköä, kun taas 9 000 euron kuukausituloilla verotus kiristyy 0,8 prosenttiyksikköä.

Nyt hallituksen esitys näyttäytyy progression osalta Lehtisen mielestä parhaana vaihtoehtona.

– Pääoppositiopuolueet ovat menossa vielä lisää väärään suuntaan tältä osin. Sekä keskusta että SDP esittävät vielä lisää progression kiristyksiä hyväpalkkaisiin töihin ja kevennyksiä pelkästään tai rajatusti pienituloisille.

SDP sopeuttaisi julkista taloutta suurin piirtein saman verran kuin hallitus. Veroja kerättäisiin ensi vuonna lisää 1,5 miljardia ja sopeutuksia eli leikkauksia ja rakenneuudistuksia tehtäisiin 1,5 miljardilla.

– Mikään näistä puolueista ei ole lähdössä keventämään verotusta kokonaisuutena. Siinä mielessä mitään erityistä hyvää ei ole veroa maksaville kansalaisille eri malleista tulossa. Kaikilla on listoissaan hyviä ja huonoja ehdotuksia, Lehtinen summaa.

Opposition vaihtoehtobudjetteja käsitellään eduskunnan täysistunnossa tänään keskiviikkona.

Onko oppositiolla todellinen vaihtoehto?

Politiikkaradiossa käsittelyssä kolmen oppositiopuolueen vaihtoehtobudjetit.
Jaa.
Exit mobile version