keskiviikko, 6 marraskuun

Verottajan julkaisemat verotiedot eivät kata läheskään kaikkia tulo- ja verotietoja. Se näkyy esimerkiksi miljoona euroa tienaavien lukumäärässä.

Miljonäärejä löytyy Suomesta enemmän kuin verotiedot äkkiseltään kertovat. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Virpi Hukkanen,

Asmo Raimoaho

Suomessa on huomattavasti enemmän miljonäärejä kuin verotiedot paljastavat. Huominen verotietojen julkistaminen ei siis kerro kaikkea suomalaisten tuloista.

Esimerkiksi toissa vuoden perusteella yli miljoona euroa tienanneita on todellisuudessa noin 250 enemmän kuin vuosittain julkaistavat tulotiedot kertovat. Osa tuloista jää nimittäin piiloon, kun verohallinto julkaisee suuret tulot keränneiden nimilistat.

Jos tuloista ei tarvitse maksaa veroja, tulot eivät näy myöskään listoilla. Verottajan vuosittain julkaisemat tiedot näyttävät vain verotettavat tulot.

Vuoden 2022 tietojen mukaan yli miljoonan euron verotettavat tulot tienasi Suomessa 1 255 henkilöä. Todellisuudessa yli miljoonan tienanneita oli tasan 1 500.

Sama ilmiö pätee myös kaikkiin yli 100 000 euroa ansainneisiin. Heitä on todellisuudessa lähes 150 000 vuoden 2022 tilastojen mukaan. Julkaistuissa verotiedoissa heistä puuttuu yli 50 000 henkilöä.

Lue grafiikan jälkeen kolme syytä sille, miksi huomattava osa tuloista jää pimentoon.

Yli 50 000 nimeä puuttui suurituloisten listalta vuonna 2022. Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

1. Osa osingoista on verovapaita

Etenkin varakkailla on hyvät mahdollisuudet pitää osa tuloistaan pois julkisuudesta.

Pörssin ulkopuolisten osakeyhtiöiden omistajat saavat osan osingoistaan verottomana. Verottomat osingot eivät näy veropäivän tulotiedoissa.

Pörssiyhtiöiden suuret omistajat pääsevät saman edun piiriin järjestelemällä omistustaan niin sanottuihin holding-yhtiöihin. Holding-yhtiö tarkoittaa yritystä, joka on perustettu hallinnoimaan omistajansa omaisuutta. Se on tavallinen tapa kaikkein rikkaimmissa omistajasuvuissa.

2. Perinnöt ja lahjat jäävät piiloon

Omaisuutta siirtyy taskusta toiseen perintöinä miljardien eurojen arvosta joka vuosi.

Näitä miljardeja veropäivä ei paljasta.

Vaikka yli 20 000 euron perinnöstä on maksettava veroa, tiedot eivät ole julkisia.

3. Vakuutuskuoret kätkevät tuloja

Sijoitustuloista huomattava osa kätkeytyy erilaisiin vakuutuskuoriin. Niiden kautta voi sijoittaa esimerkiksi pörssiyhtiöihin ja välttyä tuloista kertyviltä veroilta ja samalla julkisuudelta.

Verottaja pääsee käsiksi kertyneisiin voittoihin, kun sijoittaja ottaa varansa pois kuoresta vaikkapa pankkitililleen.

Piensijoittajat hyötyvät samanlaisesta verojärjestelystä osakesäästötilien kautta. Osingot ja myyntivoitot ovat verottomia samalla tavalla kuin vakuutuskuorissa. Verot tulevat maksettavaksi vasta, kun voittoja nostaa ulos osakesäästötililtä.

Jaa.
Exit mobile version