Amerikkalaiselle tavara on halpaa, mutta elämän perusasiat kalliita. Vertailimme palkkoja sekä elämisen hintoja meillä ja Yhdysvalloissa.
Jarno Kajova
Juha Virranniemi
Tuomo Björksten
Karoliina Juntunen
Amerikkalaisten palkat ovat suomalaisiin vertailtaessa paikoin selvästi korkeammat. Arkiset asiat taas saa lähes samaan hintaan kuin Suomessa. Voisi siis kuvitella, että amerikkalaisella on millä mällätä. Tässä ei kuitenkaan ole koko totuus.
Amerikkalaiset maksavat isoja summia asioista, joita Suomessa tuetaan voimakkaasti verovaroin.
Kampanjansa aikana Donald Trump lupasi parannuksia amerikkalaisten taloustilanteeseen. Hänen valintansa Yhdysvaltojen tulevaksi presidentiksi voi kuitenkin todellisuudessa tiukentaa amerikkalaisten taloustilannetta nykyisestä. Trumpin suunnittelemat tullimaksut heikentäisivät bruttokansantuotetta ja nostaisivat yleistä hintatasoa.
Miten yhdysvaltalainen palkansaaja tienaa verrattuna suomalaiseen? Valitsimme vertailuun kymmenen yleistä ammattia ja niistä maksettavat keskipalkat. Vertailtavat palkkatiedot on haettu valtiollisten työvoimaviranomaisten tilastoista.
Esimerkiksi sairaanhoitaja nauttii Yhdysvalloissa yli kaksinkertaisesta palkasta verrattuna suomalaiseen kollegaansa. Kerroin on vielä suurempi verrattaessa lääkäreiden, juristien ja ohjelmistokehittäjien palkkoja.
Lähimpänä toisiaan tässä vertailussa ovat ravintolakokkien ja vähittäiskaupan myyjien palkat. Yhdysvalloissa heidän vuosiansionsa ovat vain hivenen korkeampia kuin Suomessa. Tällä ansiotasolla vaikeuksia on luvassa, kuten tulemme kohta huomaamaan.
Monissa tuotteissa hintaero on pieni
Arkielämän hinnat ja tavarahankinnat ovat Amerikassa korkeammasta tulotasosta huolimatta lähes suomalaisella tasolla. Esimerkiksi Playstation 5:n Slim-malli kustantaa suomalaisessa marketissa ennen arvonlisäveroa pari euroa alle 400 euroa. Yhdysvalloissa vastaava hinta on noin 15 euroa enemmän. Yhdysvalloissa arvonlisävero vaihtelee osavaltioittain, mutta on alhaisempi kuin Suomessa.
Suurempiakin eroja löytyy. Pelikonsolia hakiessa voi poiketa esimerkiksi syömään McDonald’sin Big Mac -aterian. Suomalaisen kukkaro kevenee mäkkärireissusta 11,20 euroa plus arvonlisävero, kun samoilla asioilla liikkuva amerikkalainen köyhtyy euroissa noin 8,80 plus arvonlisävero.
Kaksi hyvin erilaista yhteiskuntaa
Kun siirrytään tutkimaan Suomessa voimakkaasti verovaroin tuettuja elämän välttämättömyyksiä, alkaa Yhdysvaltojen korkeampien palkkojen tarpeellisuus paljastua.
Helsingissä asuvalle yhden lapsen perheelle päivähoitomaksun maksimi on 311 euroa kuukaudessa. Suomessa päivähoidon omavastuuosuus määräytyy perheen tulojen mukaan ja on usein huomattavasti tätä pienempi.
Yhdysvalloissa päivähoitomaksut vaihtelevat alueen ja lapsen iän mukaan. Esimerkiksi alle kaksivuotiaat tulevat kalliimmaksi kuin eskari-ikäiset ja harvaan asutulla alueella selviää halvemmalla kuin kaupungissa.
Taaperoikäisen hoidon kuukausihinnan mediaani halvemmalla, harvempaan asutulla alueella on noin 600 euroa kuukaudessa. Suuremmissa asutuskeskuksissa päivähoidon mediaanihinta kipuaa yli 1000 euroon kuukaudessa.
Sairaanhoidon järjestämisessä on myös yksi huomattavista eroista.
Meillä Suomessa jalkansa murtanut hoidetaan verovaroin, eikä kustannuksia tule välttämättä edes ajatelleeksi. Sen sijaan amerikkalaisella tulee olla satoja euroja kuukaudessa kustantava sairausvakuutus tai paksu pankkitili.
Mikäli murtuma hoituu ilman kirurgiaa, selviää nelinumeroisella summalla. Jos pelkkä kipsi ei riitä ja amerikkalaisemme päätyy leikkauspöydälle, on laskussa jo todennäköisesti viisinumeroinen luku.
Näitä ja muita laskuja maksellessaan amerikkalaisen odotetaan myös säästävän esimerkiksi lastensa tuleviin opintoihin ja omiin eläkepäiviinsä.
Ylen kirjeenvaihtaja Juri Von Bonsdorff kuvaa amerikkalaisen kuluttajan asemaa jutussaan Arkea maailmalta: Amerikkalaisten elämä on säästämistä kohdusta hautaan.
Hinnat ovat nousseet palkkoja ripeämmin
Hinnat nousivat voimakkaasti sekä Suomessa että Yhdysvalloissa vuosina 2022–2023 koronapandemian ja Venäjä hyökkäyssodan myötä.
Hintojen nousuvauhti on hidastunut, mutta Yhdysvalloissa inflaatio on edelleen huomattavasti voimakkaampaa kuin Suomessa, kertoo Laboren ennustepäällikkö Juho Koistinen.
Inflaatio tarkoittaa ilmiötä, jossa samalla summalla rahaa saa joka kuukausi tai vuosi yhä vähemmän.
– Keskeinen kysymys on palkkojen nousuvauhti. Se on pysynyt Yhdysvalloissa nopeampana kuin Suomessa, ja se kompensoi jonkin verran hintojen nousua, hän sanoo.
Koistisen mukaan Suomessa on puutetta kysynnästä, jolloin tuotteiden hinnat pysyvät matalalla. Yhdysvalloissa talous taas kasvaa ripeästi, ja hinnat seuraavat perässä.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.