Pörssisähkön hinta on huidellut jopa 60 sentissä kilowattitunnilta, ja määräaikaisen sopimuksen saa tällä hetkellä noin 8–9 sentillä kilowattitunnilta.
Elina Nissinen,
Anna Näveri,
Tuomo Björksten
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Pörssisähkö on tällä viikolla ollut todella kallista maanantaina ja tiistaina, mikä on saanut monet taas kiinnittämään huomiota sähkösopimukseensa.
Kannattaisiko pörssisähköasiakkaan hypätä äkkiä määräaikaiseen sähkösopimukseen?
Pörssisähkön hinta on huidellut jopa 60 sentissä kilowattitunnilta. Määräaikaisen sopimuksen saa tällä hetkellä noin 8–9 sentillä kilowattitunnilta.
Kumpi on tullut halvemmaksi?
Lasketaan!
Keskimääräisen sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus on 18 000 kilowattituntia vuodessa.
Tällä hetkellä Energiaviraston palvelu kertoo, että halvimmillaan määräaikaisen sähkösopimuksen saisi kahdeksi vuodeksi 8,7 sentillä kilowattitunnilta.
Koko vuoden sähköt maksaisivat tällaisella sopimuksella 1 566 euroa.
Sopimusten tarjonta voi vaihdella Suomen sisällä. Esimerkkitalomme sijaitsee Keravalla..
Pörssisähkön hintaa tulevina kuukausina on vaikea ennustaa, mutta kun katsoo viime vuoden ajalta hintoja, saman omakotitalon sähkölasku olisi yhteensä 1 101 euroa, eli 465 euroa halvempi.
Kerrostalossa erot ovat pienempiä. Kaukolämmöllä lämpiävän kerrostaloasunnon kulutus on noin 2 000 kilowattituntia vuodessa. Jos asukas tarttuu nyt samaiseen 8,7 sentin sähkösopimukseen, hän maksaa vuodessa 174 euroa sähköstä.
Pörssisähköstä sama asukas olisi maksanut viime 12 kuukauden aikana yhteensä 122 euroa.
Kiinteähintaisessa maksetaan mielenrauhasta
Kiinteähintaiset sopimukset tulevat yleensä kalliimmiksi, sillä niissä kuluttaja maksaa hinnan vakaudesta, johtaja Antti Paananen Energiavirastosta selittää.
Pörssisähkössä kuluttaja ottaa hinnan vaihtelusta tulevan riskin itselleen, kun sähkölaskun suuruus riippuu siitä, miten kuluttajan oma sähkönkäyttö painottuu suhteessa tunneittain vaihteleviin pörssihintoihin.
Kiinteähintaisessa sopimuksessa sähkön myyjä kantaa riskin, mutta se näkyy sopimuksen korkeampana hintana.
Paanasen mukaan tämän viikon kaltaiset hintaheilahtelut eivät ole merkki talven pysyvämmästä korkeammasta hintatasosta, sillä viime päivien korkeat hinnat ovat johtuneet Suomen ydinvoimaloiden huolloista ja vioista, Ruotsin siirtoyhteyksien korjaustöistä ja tyynestä säästä.
Ennalta suunnitellut huollot pyritään hoitamaan alta pois ennen talvea, jolloin sähkönkulutus on suurinta.
– Säätä on toki vaikea ennustaa. Se vaikuttaa paljon hintoihin, miten kylmä tai tyyni talvi tulee, Paananen sanoo.
Pörssisähkö ei välttämättä tule halvemmaksi välinpitämättömällä käyttäjällä
Jos taloustilanne on tiukka ja kuukausittainen sähkölaskun vaihtelu tekee arjen vaikeaksi, Paanasen mukaan kannattaa valita kiinteähintainen sopimus.
Jos lompakko kestää yllättävät piikit ja omaa sähkönkulutusta pystyy säätelemään pahimpien hintapiikkien aikana, kannattaa puolestaan pörssisähkö.
Pörssisähkön hinta vaihtelee tunneittain, joten parhaiten hyötyy välttämällä sähkön käyttöä kalleimpina tunteina eli arkiaamuina ja -iltoina. Välinpitämätön sähkönkäyttäjä ei välttämättä edes juuri säästä pörssisähkössä, Paananen kertoo.
Toteutus vaati toimiakseen JavaScriptin.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella
Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.