perjantai, 5 heinäkuun

Pirkanmaalla on murtauduttu kahteen vesihuoltolaitoksen kohteeseen ja Itä-Uudellamaalla kahteen. Poliisi ei kommentoi, liittyvätkö tapaukset toisiinsa.

Vesihuoltolaitoksiin on murtauduttu eri puolilla Suomea kesäkuun aikana. Kyseiset laitokset ovat kriittisen infrastruktuurin kohteita.

Huoltovarmuuskeskus on kehottanut jo viime vuonna huoltovarmuuskriittisiä yrityksiä nostamaan varautumistasoa erityisesti kriittisen infrastruktuurin osalta.

Pirkanmaalla murtauduttiin kesäkuussa Tampereella Tesoman vesitorniin ja Hervannassa sijaitsevaan paineenkorottamoon. Kangasalla sijaitsevasta vedenottamosta tuli kesäkuussa hälytys.

Keskusrikospoliisi tutkii kaikkia kolmea tapausta.

Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokela kertoo, että Kangasalan hälytys oli heidän näkemyksensä mukaan aiheeton.

– Poliisilla on siitä tiedot ja poliisi tutkii itse. Tampereen Vesi on omalta osaltaan selvittänyt asian, eikä se ole verrattavissa kahteen muuhun tapaukseen.

Pirkanmaalla tapahtuneiden murtojen lisäksi ainakin kahteen Etelä-Suomen valmiuskeskuksen alueella sijaitsevaan vedenpuhdistamoon murtauduttiin kesäkuussa. Turun Sanomat kertoi asiasta viime viikolla.

Valmiuskeskus ei kommentoinut, missä vedenpuhdistamot sijaitsevat.

Ilta-Sanomien mukaan Sipoon vesi -liikelaitoksen vesitorniin on yritetty murtautua kesäkuussa kahtena peräkkäisenä yönä.

Myös Porvoon veden Linnamäen varavedenottamolle oli murtauduttu kesäkuussa kahtena peräkkäisenä yönä. Asiasta uutisoi Uusimaa-lehti.

Pirkanmaan tapaukset keskusrikospoliisin tutkinnassa

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Jussi Luoto kertoo, että vielä ei ole selvillä Pirkanmaalla tapahtuneiden murtojen tekijöitä tai motiivia.

– Sitä selvitetään, löytyykö jotain yhteistä tekijää näille asioille.

Luodon mukaan ilmoituskynnys tämän tyyppisissä murroissa on nykyään matalampi kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten.

– Johtuu varmasti vallitsevasta maailmantilanteesta.

Muut murrot eivät ole keskusrikospoliisin tutkinnassa.

Porvoon ja Sipoon vesihuoltolaitosten murrot ovat tutkinnassa Itä-Uudenmaan poliisilla.

Rikoskomisario Freddie Cederlund kertoo, että Sipoossa murtauduttiin vesitorniin 14. kesäkuuta. Ovi korjattiin, ja murtoa yritettiin uudestaan myöhemmin.

Porvoossa murtauduttiin varavedenottamoon 8. kesäkuuta ja murtoa yritettiin uudestaan parin päivän päästä.

– Sekä Porvoossa että Sipoossa lukot oli saatu murrettua, eli sinne on ollut mahdollisuus päästä sisään.

Molempia murtoja tutkitaan vahingontekoina. Poliisi ei kommentoi sitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa tai onko tekijöistä vielä tietoa. Poliisi ei kerro onko vesihuoltolaitoksista viety jotain tai tehty tuhoja.

Toimitusjohtaja: ”Koko valtakunnassa on panostettu turvallisuuteen yhä enemmän”

Tampereen Veden toimitusjohtaja Petri Jokelaa huolestuttavat viime viikkoina tapahtuneet murrot.

Tampereen Veden laitoksiin kohdistuneet murrot ovat kuitenkin Jokelan mukaan osoittaneet, että laitosten turvajärjestelyt ovat kunnossa ja niihin pystyttiin puuttumaan välittömästi.

Jokela kertoo, että vesilaitoksilla on vahva turvallisuuskulttuuri ja että turvallisuus on korostunut sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi pari vuotta sitten Ukrainaan.

– Kaikkialla Suomessa on valpastuttu näissä turvallisuusasioissa. Koko valtakunnassa on panostettu turvallisuuteen yhä enemmän.

Kesäkuussa tapahtuneiden murtojen motiivi on Tampereen Vedelle epäselvä, mutta erilaisia epäilyksiä on herännyt.

– Kohteista ei kadonnut mitään. Siitä tietysti tulee erilaisia epäilyksiä, että onko tarkoituksena ollutkaan ryöstää mitään, vai onko jotakin muita tavoitteita ollut.

Juttua korjattu 2.7. kello 8.56: Kangasalan vedenottamoon ei Tampereen Veden mukaan ole murtauduttu, vaan sieltä tuli hälytys. Poliisi kuitenkin tutkii asiaa.

Juttua korjattu 2.7. kello 10.16: Juttua päivitetty uudella grafiikalla, jossa korjattu merkintä Kangasalan vedenottamosta.

Jaa.
Exit mobile version