sunnuntai, 7 heinäkuun

Monien vesitornien yhteydessä on esimerkiksi kahvilatoimintaa, jota ei aiota lopettaa. Yle selvitti, kuinka vesitorneja turvataan ympäri maata.

Jussi Ojala

Eelis Rytkönen

Antti Laakso

Heli Kaski

Sini Ojanperä

Tiina Karppi

Ari Vihanta

Soila Ojanen

Merja Siirilä

Useissa kaupungeissa on vesitornien yhteydessä yritystoimintaa, jota ei aiota lakkauttaa viimeaikaisista uutisista huolimatta.

Keskusrikospoliisi tutkii parhaillaan kahta Tampereen vesitorniin kesäkuussa tehtyä murtoa. Lisäksi Imatralla on raportoitu epäilyttävästä toiminnasta vesitornin lähellä, ja Pälkäneellä yleisölle avoin vesitorni päätettiin sulkea varotoimenpiteenä heinäkuun alussa.

Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Jonne Lähteenmäki kertoo Ylelle, että murtoja vesilaitoksiin on tapahtunut myös Etelä-Suomessa sijaitseviin vedenpuhdistamoihin. Lisäksi Porvoossa varavedenottamolle on murtauduttu ja Sipoossa yritettiin murtautua vesitorniin.

Yle selvitti eri kaupunkien vesitornien turvallisuustoimenpiteet Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Satakunnassa, Meri-Lapissa, Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Päijät-Hämeessä.

Suurimmassa osassa kaupunkeja ei ole havaittu epäilyttävää toimintaa vesitornien ympäristössä.

Vaasassa on tullut ajoittaisia hälytyksiä seinäkiipeilijöistä ja Tampereella vesitornien ympäristössä on tehty droonihavaintoja. Helsingissä erilaisista havainnoista on raportoitu matalalla kynnyksellä turvallisuusviranomaisille.

Monen kahvilan toiminta jatkuu normaalisti

Raumalla, Porissa, Jyväskylässä, Kemissä ja Riihimäellä vesitornien yhteydessä toimii kahviloita, joiden toiminta jatkuu normaalisti. Yleisöllä ei ole pääsyä vesisäiliötiloihin.

Porin Veden johtaja Ismo Lindfors sanoo, että Kaanaan vesitornissa toimivan näköalakahvilan jatkuvuus on huolellisesti harkittu päätös.

– Tornin näköalapuoli on yleisön ja yrittäjien käytössä, kun taas vesijohtopuoli on suojattu ulkopuolisilta, hän kertoo.

Lindforsin mukaan varautuminen Porissa on nostettu niin korkealle tasolle, että seuraava askel olisi vesitornien jatkuva vartiointi. Tällä hetkellä keskitetty valvomo seuraa kaikkia kohteita ympärivuorokautisesti.

Kemin kaupungin kunnossapitopäällikkö Risto Verronen kertoo, että Kemin kaupungintalon kattokahvilan asiakkaat eivät pääse talossa sijaitsevaan vesisäiliötilaan, joka on ainoastaan vesilaitoksen työntekijöiden käytössä.

– Yhteistyö vesilaitoksen kanssa toimii todella hyvin. Käytännössä he ilmoittavat, jos joku on tulossa. Jos emme tunne henkilöä, kysymme vesilaitoksen puolelta, onko hän oikealla asialla, Verronen sanoo.

Vesitorneissa, joissa on ravintolatoimintaa, ei ole vastausten perusteella havaittu epäilyttävää toimintaa. Raumalta kysymystä ei haluttu kommentoida.

Aiemmin yleisölle avoinna olevia vesitorneja on sijainnut lisäksi ainakin Uudessakaarlepyyssä ja Torniossa. Tornit on suljettu viimeisen kahden vuoden aikana kustannus- ja turvallisuussyistä.

Hangon yleisölle avoin vesitorni pysyy jatkossakin auki.

Vesihuolto vaatii erityishuomiota turvallisuuden varmistamiseksi

Kaikki Ylen haastattelemat, vesihuollosta vastaavat tahot kertovat, etteivät kesän tapahtumat ole aiheuttaneet erityistä varautumista. Viime vuosina tehostettua varautumista mahdollisiin turvallisuusuhkiin kuitenkin jatketaan.

Vaasan Veden verkostopäällikkö Jari Jantunen painottaa, että vesihuolto on turvallisuuden näkökulmasta haavoittuvainen ala.

– Mitään erikoisempaa emme ole huomanneet, mutta olemme varuillamme ja kiinnitämme enemmän huomiota epämääräiseen liikehdintään, hän kertoo.

Jantusen mukaan kaikkien riskitekijöiden poissulkeminen olisi vaativaa. Vaasassa vesihuoltolaitoksissa on hälytysjärjestelmät, jotka ovat toimineet odotetusti.

Helsingissä valmiustasoa kriittisen infrastruktuurin osalta nostettiin Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Käytännössä esimerkiksi vierailuja vesitorneissa on rajoitettu.

– Olemme tehostaneet kohteiden teknistä valvontaa ja lisänneet vartiointia. Myös yhteistyö ja tiedon jakaminen keskeisten toimijoiden välillä on lisääntynyt merkittävästi, Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Vuorilehto sanoo.

Tampereen veden toimitusjohtaja Petri Jokela korostaa, että vesihuolto alana vaatii erityistä huomiota turvallisuuden varmistamiseksi.

– Viimeisen kahden vuoden aikana systemaattisuutta on lisätty ja pienempiin asioihin kiinnitetään huomiota, jotta turvallisuus vahvistuisi entistä paremmin, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version