lauantai, 21 syyskuun

Digitaalisen puvustuksen ammattilaisen pitää osata ommella myös ihan tavallisia vaatteita.

Suomessa aletaan kouluttaa digitaaliseen puvustukseen erikoistuvia ammattilaisia.

Digitaalinen puvustus tarkoittaa esimerkiksi videopelien tai animaatioelokuvien hahmojen digitaalisesti luotua vaatetusta.

Vaikka kyse on virtuaalimaailmasta, digitaalisen puvustajan on hallittava myös perinteisten, fyysisten vaatteiden suunnittelu kaavoista ja ompelusta alkaen.

– Kaikki perustuu siihen, että materiaalit näyttävät ja käyttäytyvät samalla tavalla kuin oikeassa maailmassa, mutta digimailmassa voidaan rajoja myös rikkoa, kertoo pukusuunnittelija ja lehtori Maarit Kalmakurki Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista.

Oppilaitoksessa ensi vuoden alussa alkava esiintymisasujen ja digitaalisen puvustuksen muotoilijakoulutus on ensimmäinen, joka johtaa alan tutkintoon.

Tähän asti digitaalista puvustusta on opetettu lähinnä osana muuta taidealan koulutusta.

Abbaa ja teatteripukuja

Maarit Kalmakurki kertoo, että digitaaliset vaatteet ovat arkipäivää myös muualla kuin videopeleissä tai animaatioelokuvissa.

Hän nostaa esimerkiksi pari vuotta sitten runsaasti julkisuutta saaneen Abba–yhtyeen Voyage–esityksen Lontoossa.

– Siinä yhtyeen jäsenet ovat virtuaalisesti lavalla ja näyttävät samalta kuin omana huippuaikanaan.

Hologrammi-Abba esiintyi virtuaalisine esiintymisasuineen myös kevään 2024 Euroviisuissa Ruotsin Malmössä. Esityksen voi katsoa alla olevalta videolta.

Teatteriesityksessä katsoja voi myös törmätä, kenties tietämättään, digitaalisen puvustuksen lopputulokseen.

– Teatterin puvusto voi näyttelijän mittojen mukaan luoda hahmon ensin digitaalisessa sovelluksessa ja sen jälkeen tehdä virtuaalisen esiintymis– tai rooliasun sovitukset digimallin päälle, Kalmakurki sanoo.

Kalmakurki on itse luonut digimallit muun muassa 1700-luvun alun miehen vaatetuksesta Aalto–yliopiston tutkimusprojektia varten sekä Jyväskylän kaupunginteatterin Parit–näytelmään päätyneen rooliasun.

Osa vaateteollisuutta

Digitaaliset vaatteet ovat kiinteä osa myös vaateteollisuutta. Yle kertoi kolme vuotta sitten ensimmäisistä ainoastaan virtuaalisiin vaatteisiin keskittyneistä muotitaloista.

Yksi alan tienraivaajista on suomalais–hollantilainen The Fabricant.

– Digitaalisten vaatteiden kohdalla rajana on mielikuvitus, sanoi muotitalon perustaja Kerry Murphy tuolloin.

Maarit Kalmakurki muistuttaa, että digitaaliseen puvustukseen kuuluu myös ekologisuus.

– Vaateteollisuudessa syntyy aina hukkamateriaalia, mutta digitaalisessa puvustuksessa voidaan kokeilla materiaaleja ja kuoseja ja vasta sen jälkeen päättää, tuotetaanko vaate oikeasti.

Digitaalinen puvustus ja virtuaaliset vaatteet saattavat kuulostaa kaukaiselta tulevaisuudelta, mutta alan juuret ovat kaukana menneisyydessä.

Animaatioelokuvien puvustuksesta tohtoriksi Aalto-yliopistosta väitellyt Maarit Kalmakurki kertoo videolla, mitä monille tuttua digitaalisen puvustuksen historiasta löytyy.

Jaa.
Exit mobile version