Ruokarobotit joutuvat ilkivallan kohteeksi harvoin. Pieksämäellä asiasta on tehty jo kaksi rikosilmoitusta.
Pieksämäen Kontiopuiston Salen ruokarobotit ehtivät huristella kaupungin kaduilla vain pari kuukautta, kun niihin alkoi kohdistua ilkivaltaa. Robotteja on potkittu, viskottu ja niiden päälle on syljetty.
On todennäköistä, että teot ovat tallentuneet videolle, sillä jokaisessa ruokarobotissa on 16 kameraa ja mikrofonit. Salen väki ei ole nähnyt videoita, koska materiaalit menevät suoraan robotit omistavalle kansainväliselle Starship-yhtiölle.
Parasta aikaa yksi robotti on varikolla, koska sen antenni on katkaistu.
Sale on tehnyt rikosilmoitukset kahdesta tapauksesta. Molemmissa robotti oli nostettu syliin ja heitetty maahan. Sekä robotti että ruokaostokset vaurioituivat. Sale aikoo tehdä rikosilmoitukset muistakin vakavista tapauksista.
Salen myymäläpäällikkö Jari Räsänen kertoo, että kaupan työntekijät ovat olleet todistamassa potkimista, syljeskelyä ja robottien heittelyä.
Jos robottiin tartutaan tai sitä potkitaan, se alkaa vilkuttaa valoja ja huudattaa hälytyssireeniä.
– Sitä ei tarvitse pelätä, että hälytys laukeaa, jos menee auttamaan jumissa olevaa robottia. Sen voi auttaa liikkeelle työntämällä.
Videolla näkyy, miten oululainen Tomi Kotikangas tuuppasi viime talvena robotin liikkeelle.
S-ryhmän ruokaroboteista vastaava Aatos Paloheimo kertoo, että tavallisesti robotteja ihastellaan ja niitä autetaan. Niihin kohdistuu hyvin vähän ilkivaltaa. Siksi robottien kohtelu Pieksämäellä on poikkeuksellista.
Aivomme näkevät robotin paikalla eläimen
Robottien ja ihmisten välisiä suhteita tutkiva Mika Koverola uskoo, ettei Pieksämäen robottien kaltoinkohteluun ole syynä viha niitä kohtaan, vaan kyse on perinteisestä ilkivallasta.
Koverolan mukaan aivomme ovat synnynnäisesti virittyneet tunnistamaan itsenäisesti liikkuvia olentoja, jotka eivät ole ihmisiä. Siksi esimerkiksi lapset ovat usein kiinnostuneita eläimistä.
Robotti vaikuttaa ihmisiin eläinten tavoin.
– Aivojen ensireaktio robottiin on: kas, jokin eläin. Robotti käynnistää aivoissa samat mekanismit kuin eläin, vaikka aikuisina ymmärrämmekin, ettei robotti ole elollinen, Koverola sanoo.