Porin saaristossa sijaitsevalta Kolpanlahdelta katsottuna suunnitelmat vihreän energian tuottamisesta eivät vaikuta kovin vihreiltä. Paikalliset asukkaat pitävät uusia kaavailuja sähkönsiirrosta järjettöminä.
Porissa tuulipuistohankkeen mahdolliset vaikutukset merialueeseen ja saariston luontoon ovat herättäneet alueen asukkaissa voimakasta keskustelua. Samanlainen tilanne voi olla edessä lähivuosina muuallakin, kun merituulipuistoja rakennetaan lisää.
Porin Kolpanlahden alueen mökkiläisten ja asukkaiden murheena eivät ole merimaisemaan ilmestyvät uudet voimalat, vaan saariston halkova sähkönsiirtoyhteys. Se on tarkoitus rakentaa noin 80 metriä korkeilla ilmajohdoilla.
Tahkoluoto Offshorella on kaksi vaihtoehtoista reittiä merituulipuiston laajennuksen sähkönsiirrolle. Varsinkin toinen suunnitteluista siirtoreiteistä on sellainen, jonka pelätään aiheuttavan isoja vahinkoja merenlahden ihmisille ja luonnolle.
Kolpanlahti onkin oiva esimerkki siitä, että aurinko- ja tuulivoimatuotanto voi tulla ikävällä tavalla ihmisten ja eläinten iholle, vaikka sähköä jauhetaan kilometrien päässä.
Kirsi-Mari Kallion mökkimaisema on aurinkoisena kevättalven päivänä kuin maalauksesta. Maisemaa tosin halkoo 1970-luvulla rakennettu sähkölinja, jonka viereen uutta siirtoyhteyttä suunnitellaan. Se kulkisi piirustusten mukaan suoraan Kallion vapaa-ajanasunnon yli.
– Tästä paikasta tulee käyttökelvoton, jos uusi siirtolinja rakennetaan. Luultavasti mökki menee lunastukseen, Kallio arvelee.
Hän hankki miehensä kanssa mökin muutamia vuosia sitten ja suunnitelmissa oli jopa muuttaa pysyvästi asumaan Kolpanlahden maisemiin.
Nyt suunnitelmat on laitettu syrjään.
Myös mökin kunnostamisesta on luovuttu sähkönsiirtolinjausten vuoksi.
Kallio korostaa, ettei hän ole vihreää siirtymää vastaan.
– Olen sitä vastaan, kuinka huonosti nämä siirtoreitit on suunniteltu, ja miten heikosti asukkaiden näkemykset on otettu huomioon.
Vaikutusmahdollisuuksia haetaan yhdistyksen avulla
Yhdistys ei haluaisi, että uusi sähkönsiirtoyhteys rakennettaisiin usean kilometrin matkalta merenlahden halki vanhan siirtolinjan viereen.
Kolpanlahden kiinteistönomistajat ry:n puheenjohtaja Mikko Huhtala pitää suunnitelmaa kaikkena muuna kuin vihreänä tapana tuottaa energiaa.
– Siirtolinja tuhoaisi käytännössä tämän koko saariston. Uusi linja vaatisi ison määrän esimerkiksi tekosaaria. Niiden rakentaminen muuttaisi virtaukset ja rehevöittäisi merialueen, hän toteaa.
Yhdistys on laskenut, että uuden sähkösiirtolinjan vaikutusalueella olisi noin 200 kiinteistöä. Se arvioi, että siirtolinjan rakentaminen johtaisi useiden vakituisten ja vapaa-ajanasuntojen käyttökieltoihin ja pakkolunastuksiin.
Kolpanlahden väki pelkää myös alueen linnuston ja kalaston kärsivän pahasti, mikäli uusi siirtolinja rakennetaan.
– Sähkönsiirtolinja voitaisiin aivan hyvin rakentaa maantien varteen tai toteuttaa maakaapelein. Vesistön ylittämisessä ei ole mitään järkeä, Huhtala toteaa.
YVA-selostus on arvioiden mukaan valmistumassa keväällä. Sen jälkeen Varsinais-Suomen ely-keskus tekee siitä lopulliset johtopäätöksensä.
Se on ohjeistanut YVA-ohjelmasta antamassaan lausunnossaan Tahkoluoto Offshorea muun muassa ottamaan YVA:ssa huomioon erityisesti paikallisten ihmisten näkökohtia. Ely-keskus pitää heidän osallistamistaan hankkeessa erityisen tärkeänä.
– Paikalliset asukkaat ovat oman elinympäristönsä parhaita asiantuntijoita. Mielipiteiden perusteella viestintää ja vuorovaikutusta on tarpeen lisätä, Varsinais-Suomen ely-keskus toteaa lausunnossaan.
Kolpanlahden kiinteistönomistajien yhdistys on aktiivisesti pyrkinyt vaikuttamaan, jotta suunnitelma merenlahden yli kulkevasta siirtoyhteydestä ei menestyisi.
Yhdistys on järjestänyt keskustelutilaisuuksia, vedonnut Porin kaupungin ja maakuntaliiton päättäjiin ja jättänyt mielipiteen ely-keskukselle ympäristövaikutuksista.
Tahkoluodon merituulipuiston laajennuksen sähkönsiirtoreitti ei ole ainoa Kolpanlahden asukkaita pelottava suunnitelma.
Tuulivoimayhtiö: Sähkö on saatava siirrettyä
Merituulipuiston laajennusta suunnittelevan Tahkoluoto Offshoren toimitusjohtaja Toni Sulameri myöntää, että uuden sähkönsiirtolinjan rakentamisesta on alueelle haittoja.
Kolpanlahtea hän pitää ympäristöarvoiltaan tärkeänä. Sulameri ei kuitenkaan näe suurta eroa sillä, kulkeeko siirtolinja Kolpanlahden vai Porin saaristotien kautta.
– Työmme on pienentää haittoja ja katsoa, mikä vaihtoehto on luonto- ja yhteiskuntavaikutuksiltaan vähiten haitallinen. Yritämme päästä pienimmällä pahalla, Sulameri sanoo.
Hänen mukaansa selvästi paras vaihtoehto olisi kunnostaa Kolpanlahden läpi kulkeva vanha siirtolinja. Sen käytöstä ei ole kuitenkaan päästy sopuun omistajan eli Fortumin kanssa.
Sulameri pitää tätä isona tappiona. Se pakottaa rakentamaan uuden linjan sähkönsiirrolle.
– Meidän on pakko valita joku reitti. Ei kahden miljardin investointia voi tehdä, jos ei ole sähkölinjaa.
Sähkönsiirron hinta parin miljardin hankkeessa on nykyisillä reittivaihtoehdoilla ja ilmajohdoilla toteutettuna useita kymmeniä miljoonia euroa.
Tahkoluoto Offshore on myös selvittänyt mahdollisten meri- ja maakaapeliyhteyksien kustannuksia. Ne olisivat moninkertaisia ilmajohtoihin verrattuna. Yhtiö ei kuitenkaan sulje pois tätäkään vaihtoehtoa, mikäli järkevä ratkaisu löytyy.