sunnuntai, 19 toukokuun

Kotkan löytänyt Emilia Erola nesteytti ja hoiti huonokuntoista lintua yön yli. Myöhään sunnuntaina kotkan taistelu elämästä päättyi.

Lieksassa jäältä pelastettu huonokuntoinen merikotka on menehtynyt eläinhoitolassa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitos sai lauantaina päivällä ilmoituksen vahingoittuneesta merikotkasta.

Emilia Erola oli valokuvaamassa Timitran uimarannan lähettyvillä, kun hän havaitsi linnun. Se yritti lähteä lentoon rantakiviltä, mutta putosi järven jäälle. Kotka jäi mahalleen makaamaan eikä enää liikkunut.

Pelastuslaitoksen pintapelastajat saivat tuotua kotkan rantaan pelastuslautan avulla. Lintu pääsi hoivaan Erolan luokse Juukaan vahingoittuneiden eläinten hoitopaikkaan Pikkusiiven tilalle.

– Ensimmäisenä tarkastin sen limakalvot, jotka olivat aivan liian vaaleat. Kotka kärsi nestehukasta, juotimme sille elektrolyyttejä ja vitamiineja sisältävää vettä, Erola kertoo.

Nestehukka johtui Erolan mukaan todennäköisesti ravinnon puutteesta. Petolinnut saavat suurimman osan nesteistään ruuan yhteydessä. Kuluvan kevään vaihtelevat sääolot ovat vaikeuttaneet petolintujen saalistamista.

Lintu ei ollut vielä erityisen laiha, vaikka se olikin Erolan arvion mukaan ollut viikon syömättä. Kotkan siivessä oli pieni nirhauma, jonka ei kuitenkaan pitäisi estää sen lentämistä ja metsästystä.

Kuolinsyy selviäisi Ruokavirastossa

Myöhään sunnuntai-iltana kotka menehtyi hoidoista huolimatta (Facebook). Varsinaiseksi kuolinsyyksi Emilia Erola epäilee lyijymyrkytystä, joka on merikotkien yleisin kuolinsyy. Lyijyhaulien käyttöä rajoitettiin vuosi sitten kosteikoilla ja niiden suojavyöhykkeillä.

Metsästyksen yhteydessä luontoon putoaa hauleja, joita esimerkiksi metsäkanalinnut saattavat syödä. Kun petoeläin syö tällaisen linnun, päätyy lyijyä senkin vatsaan.

Myrkytyksen puolesta puhuisi myös se, että kotkan kunto romahti nopeasti.

– Kun kävin katsomassa sitä hoitolassa, se oli vielä hengissä. Hetkeä myöhemmin se oli jo menehtynyt. Avoimet silmät ja asento kertovat siitä, että sen sydän luultavasti petti, Emilia Erola kertoo.

Kuolinsyy selviäisi Oulun Ruokavirastossa, jossa toimii villieläinten patologian osasto. Kotkan saaminen Ouluun on kuitenkin epävarmaa.

– Aiemmin olen lähettänyt eläimet virastoon Matkahuollon pikapakettipalvelulla, joka loppui viime syksynä. Nyt linnulle on vaikeaa löytää kyytiä, Erola huokaa.

Hän vinkkaa, että jos joku olisi ajamassa Ouluun, voisi linnun saada samalla kyydillä avattavaksi.

Jaa.
Exit mobile version