sunnuntai, 6 lokakuun

EU:n puheenjohtajamaan Unkarin pääministeri sanoo olevansa Kiinansa ”rauhanmatkalla 3.0”. Orbánin viime viikon matka Venäjälle tuomittiin laajalti EU:ssa.

Veikko Eromäki,

Sari Taussi

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on aloittanut vierailun Kiinassa.

Orbán tapasi Kiinan presidentin vain päiviä sen jälkeen, kun hän vieraili neuvottelemassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa mahdollisista Ukrainan sodan rauhanneuvotteluista. Orbán tapasi Putinin Moskovassa perjantaina.

Obánin vierailu Venäjällä tuomittiin laajasti Euroopan unionin jäsenmaissa. EU:n johto on linjannut, että Unkarin toimiminen EU:n neuvoston puheenjohtajamaana ei anna Orbánille mandaattia vierailla Venäjällä eikä hän edusta EU:ta vierailulla.

Orbán vierailee Kiinassa päivää ennen kuin Washingtonissa alkaa sotilasliiitto Naton 75-vuotishuippukokous. Hän kertoo Instagram -palvelussa, että hän aikoo matkustaa Pekingin jälkeen suoraan Washingtoniin.

Unkarin pääministeri on sanonut olevansa Kiinassa ”rauhanmatkalla 3.0”.

Orbán sanoi viestipalvelu X:ssä, että Kiinalla on keskeinen rooli rauhan edellytysten luomisessa.

Xi kommentoi Ukrainaa heti vierailun aluksi

Kiinan presidentti Xi Jinping sanoi Orbánille, että mukaan kansainvälisen yhteisön pitäisi saada suostuteltua Ukraina ja Venäjä neuvottelupöytään.

– Kansainvälisen yhteisön pitäisi aikaansaada olosuhteet ja auttaa näitä kahta osapuolta palaamaan suoriin neuvotteluihin, Xi sanoi Kiinanvaltion tv:n CCTV:n mukaan.

Xin mukaan johtavien supervoimien pitäisi käyttää asiaan ”positiivista energiaa negatiivisen energian sijasta”.

Lähde: Reuters, AFP

Jaa.
Exit mobile version