maanantai, 23 syyskuun

Kuopiolainen start-up-yritys Ketoinen sai tuotteitaan laajasti myyntiin, mutta olisi tarvinnut lisärahoitusta.

Viljattomia leipomotuotteita valmistanut kuopiolainen start-up-yritys Ketoinen on hakeutunut konkurssiin. Yhtiö jätti konkurssihakemuksen Pohjois-Savon käräjäoikeuteen tiistaina.

Yrittäjien mukaan konkurssin syynä on loppusuoralla olleen rahoituskierroksen yllättävä kariutuminen. Yhtiö perusti Kuopioon ketogeeniseen ruokavalioon sopivien viljattomien tuotteiden tehtaan. Sen tuotantokapasiteetti oli mitoitettu pohjoismaiden laajuiseen jakeluun.

Vaikka tuotteiden myynti kasvoi kaksinkertaistuvaa vuosivauhtia, se ei riittänyt kattamaan investointi- ja tuotantokuluja, vaan rahoitusta olisi tarvittu lisää.

Uusi rahoituskierros alkoi vuoden 2023 alkupuolella. Yritys olisi tarvinnut miljoona euroa lisää rahoitusta, josta saatiin kokoon ensin 600 000 euroa.

– Loppu piti hakea alkuvuoden aikana. Saimme kokoon 300 000 euroa, jolloin rahoitus jäi 100 000 euroa vajaaksi. Sillä olisimme jo pärjänneet ja avanneet Ruotsin-kauppaa sekä saaneet kassan balanssiin, kertoo yrittäjä Niina-Marika Lahnavik-Hoffren.

Lahnavik-Hoffren kertoo, että kolme rahoittajaa perääntyi yllättäen viime metreillä. Hänen mukaansa toiminta olisi päässyt pian mittaluokkaan, jossa se olisi ollut kannattavaa.

– Olimme todella lähellä päästä omavaraiseksi ja kuskin paikalle. Sijoitusmaailma on raaka. Tämä on aikamoista shakkia kolme vuotta ollut, sanoo Lahnavik-Hoffren.

Lahnavik-Hoffren kertoo yrityksen saaneen runsaasti yhteydenottoja sekä palautetta vuosien varrella siitä, miten sen ruokatuotteet ovat auttaneet esimerkiksi vaikeista allergioista, keliakiasta, diabeteksesta sekä epilepsiasta kärsivien arkea. Hän uskoo, että joku ostaa yhtiön konkurssipesästä.

– Kuka se sitten on, ja mitä sille tapahtuu? Jäämme vähän innolla ja kauhulla odottamaan, mitä tapahtuu. Saimme tänään ihanat viestit meidän ostajilta SOK:lta ja Keskolta ja muilta, että meillä on ollut tosi hyvä asiakaskunta ja tuotetta on mennyt tasaisena kasvavana virtana.

Ketoisen konkurssista kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Jaa.
Exit mobile version