keskiviikko, 9 lokakuun

Hyvää tarkoittava apu voi aiheuttaa luonnoneläimelle enemmän haittaa kuin hyötyä. Uusi opas neuvoo, miten villieläimiä voi auttaa oikein.

Yle uutisoi keväällä, kuinka monet villieläimet eivät saa apua ja osa jopa menehtyy, koska hoitajia ei ole riittävästi. Luonnonvaraisia eläimiä saa hoitaa vain pätevä henkilö, ja toiminta on pitkälti osaavien vapaaehtoisten varassa.

Hoidon tasoa on pyritty parantamaan muun muassa valvomalla toimintaa tehokkaammin: luonnoneläinten hoitamisesta on pitänyt ilmoittaa aluehallintovirastoon alkuvuodesta lähtien.

Nyt hoitajille on saatu myös käytännön apua. Uusi, tänään julkaistu hoito-opas kokoaa yhteen perustiedot luonnonvaraisten eläinten hoitamisesta.

Oppaan on laatinut SEY Suomen Eläinsuojelu ry yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston ja Eläinten hyvinvointikeskuksen ja Korkeasaaren eläintarhan kanssa. Ministeriö on myös rahoittanut oppaan.

Vältä eläimen turhaa käsittelyä

Eläinten hyvinvointilain mukaan hädässä olevaa luonnoneläintä pitää auttaa. Suomalaiset hakevat tyypillisimmin hoitoa linnuille sekä pienille nisäkkäille kuten rusakoille ja oraville. Harvemmin hoidetaan matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja, kertoo toiminnanjohtaja Kati White SEY Suomen Eläinsuojelu rystä.

White kertoi luonnonvaraisten eläinten hoitamisesta Radio Suomen Päivän haastattelussa keskiviikkona.

Moni hyvää tarkoittava auttaja unohtaa, että luonnoneläin ei reagoi samalla tavalla kuin kesy lemmikkieläin. Ihmisen kohtaaminen aiheuttaa sille usein voimakasta stressiä.

– Eläimet kokevat ihmisen petoeläimenä. Ne voivat kokea kuolemanpelkoa siitä, että ihminen ottaa sen kiinni, sanoo toiminnanjohtaja Kati White SEY Suomen Eläinsuojelu ry:stä.

Siksi pitäisikin välttää eläimen turhaa käsittelyä. Esimerkiksi orvolta vaikuttavaan eläimen poikaseen ei pidä koskea vaan antaa sen olla rauhassa ja seurata tilannetta etäältä.

SEY:n hoito-oppaassa painotetaan, että hoitoon ei pidä ottaa eläimiä, jotka eivät hyödy siitä. Joskus paras apu on se, että pahasti loukkaantunut eläin päästetään kärsimyksistään.

Avuntarpeen voi varmistaa ottamalla yhteyttä asiantuntijaan. White kannustaa pyytämään ohjeita esimerkiksi eläinsuojeluneuvojilta tai villieläinhoitoloilta. Lähimmän eläinsuojeluneuvojansa löytää Suomen eläinsuojelun verkkosivuilta.

Hoito on aina tilapäistä

Luonnonvaraisen eläimen hoito on aina tilapäistä. Terve eläin pyritään palauttamaan takaisin luontoon hoidon jälkeen.

Suomessa eläimiä palautetaan luontoon useammin kuin muissa maissa. Whiten mukaan kyse ei välttämättä ole siitä, että luonnonvaraisten eläinten hoito olisi Suomessa merkittävästi muita maita parempaa tai tehokkaampaa.

– Huoli on enemmän se, että otetaanko Suomessa eläimiä hoitoon liian heikoin perustein. Tai sitten se, että palautetaanko niitä luontoon liian heikossa kunnossa, jolloin ne eivät ehkä selviä siellä, White kertoo.

Jaa.
Exit mobile version