maanantai, 28 lokakuun

Valokuituverkon kiivas rakentaminen uhkaa jopa huoltovarmuutta. Kaivuutyöt ovat vaurioittaneet eri puolilla Suomea maan alle sijoitettua tärkeää infraa, esimerkiksi kaukolämpö- ja sähköverkkoa sekä tietoliikennekaapeleita. Alan toimijat sanovat, että osa valokuituverkkoa rakentavista yrityksistä ei piittaa laista, säännöistä tai ohjeista.

Esimerkiksi Kuopiossa on kesän ja syksyn aikana tullut ilmi kymmeniä tapauksia, joissa kaukolämpöputkia ja sähköverkon kaapeleita on vaurioitunut valokuitutyömailla, kertoo Kuopion Sähköverkon toimitusjohtaja Kari Väänänen.

– Kyse on huoltovarmuudesta ja yleisestä turvallisuudesta, Väänänen sanoo.

Kuopion Sähköverkon toimitusjohtaja Kari Väänänen kertoo, millaisia vaurioita energiaverkkoon on tullut. Video: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Pahimmillaan yksi kaivuutöissä sattunut virhe vaikuttaa tuhansien ihmisten elämään. Kuopiossa syyskuun puolivälissä sattunut porausvahinko katkaisi sähköt yli 2 000 asiakkaalta. Samassa rytäkässä meni poikki laajakaista- ja kaapeli-tv-yhteyksiä.

Kemissä katuvalot olivat syyskesällä pimeänä useissa kaupunginosissa kaivuuvahingon vuoksi.

Valokuituyritysten piittaamattomasta toiminnasta on uutisoitu pitkin kesää. Sama katu saatetaan kaivaa auki lukuisia kertoja, koska eri yritykset eivät käytä samaa kaivantoa. Valituksia on tullut myös siitä, että jälkitöinä tehtävät nurmikot ja asfaltoinnit on hoidettu huonosti tai ei lainkaan.

Ylen kokoamat tiedot osoittavat, että kyse on muustakin kuin epäsiisteistä kadunvarsista. Kaivuuvahinkojen suuri määrä uhkaa huoltovarmuutta.

Tietoliikennekaapeleita katkennut valtavasti

Yle kysyi suurilta teleoperaattoreilta, ovatko valokuidun rakentamiseen liittyvät vahinko- ja vikailmoitukset lisääntyneet. DNA:lta ja Elisalta kerrotaan, että kaapelivaurioista on ilmoitettu merkittävästi enemmän. Telialla vikailmoitukset eivät ole lisääntyneet.

Teleoperaattorit ovat eräänlaisessa kaksoisroolissa, koska osa niistä rakentaa myös itse valokuituverkkoa tai on omistajana alan yrityksissä.

– Vaurioiden määrä on kasvanut sitä mukaa, kun tahti kentällä on kiihtynyt. Vuositasolla puhutaan sadoista vaurioista, sanoo kiinteän verkon johtaja Niklas Granholm Elisalta.

Lähes kaikki toimijat sanovat, että erilaisten kaapelivaurioiden määrä on kasvanut huomattavasti. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Pienimmillään vahinko on esimerkiksi yksittäisen kotitalouden nettikaapelin katkeaminen kaivuutöissä. Myös suurempia vahinkoja sattuu. DNA:lta kerrotaan, että äskettäin Kuopion ja Siilinjärven välinen tietoliikenneyhteyksien runkolinja meni poikki valokuituyrityksen kaivuutöissä. Verkon toiminta pystyttiin kuitenkin turvaamaan varayhteyksillä.

– Vahinkoja ei tapahtuisi, jos noudatettaisiin yhdessä sovittuja pelisääntöjä, sanoo laajakaistaliiketoiminnan johtaja Mikko Kannisto DNA:lta.

Kanniston mukaan osa yrityksistä ei pyydä tai malta odottaa kaapelinäyttöä. Kaapelinäytössä kaivuutöitä tekevä yritys pyytää infrasta vastaavat tahot kertomaan, missä kaapelit maan alla kulkevat.

Kaapelinäyttö pitäisi tilata ennen kuin kaivuutyöt aloitetaan. Esimerkiksi Kuopion Sähköverkko tekee sähköverkon ja kaukolämpöputkien kaapelinäyttöjä maksutta.

– Emme voi kuitenkaan esimerkiksi päivän varoitusajalla ehtiä joka paikkaan. Tällä hetkellä valokuitufirmoilla tuntuu olevan kova kiire, toimitusjohtaja Kari Väänänen sanoo.

Kokonaisvastuu on urakoitsijalla, sanoo yritys

Valokuituyritysten toimintaa Ylelle kritisoineet eivät maininneet nimeltä mitään tiettyä yritystä.

Yksi alan suurista toimijoista on Valokuitunen, joka rakentaa verkkoa noin sadalla paikkakunnalla.

– Kokonaisvastuu rakentamisesta on sopimuksellisesti urakoitsijalla, mutta totta kai meillä on viime kädessä vastuu projektin toteutuksesta, ylläpitojohtaja Kaj Storås Valokuituselta sanoo.

Valokuitunen käyttää työmaillaan useita eri urakoitsijoita, joilla saattaa olla aliurakoitsijoita. Storåsin mukaan urakoitsijoiden toimintaa valvotaan työmaatarkastuksilla. Hänen tiedossaan ei ole, että kaapelinäyttöjä olisi laiminlyöty.

– Olemme tunnistaneet, että toimialalla vauhti voi olla liian kova. Sen vuoksi haluamme omalta osaltamme varmistaa laadun ja turvallisuuden toteutumisen lisäämällä valvontaa työmailla sekä tekemällä tiiviimpää yhteistyötä kuntien kanssa.

Storås ei pysty antamaan tarkkoja lukumääriä yrityksen työmailla tapahtuneista vahingoista. Hänen mukaansa tiedossa on muutamia kymmeniä tapauksia koko maan alueelta. Storås kertoo kuitenkin, että Valokuitusen omiin kaapeleihin kohdistuvat vaurioilmoitukset ovat lisääntyneet huomattavasti tänä vuonna. Juuri asennettuja kaapeleita menee siis poikki, kun eri yritykset kaivavat samoilla alueilla moneen kertaan.

Valokuitusen ylläpitojohtaja Kaj Storås kommentoi huoltovarmuutta kaivuuvaurioissa

Tämän vuoden kesä ja syksy ovat olleet kaikkein kiivainta rakentamisaikaa valokuituyrityksille. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Traficom: pelkkä lain muutos ei auta

Monet kunnat vaativat valokuiturakentamisen suitsimista lainsäädännöllä. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin juristi ei näe, että tilanne parantuisi pelkästään uutta lainsäädäntöä antamalla.

– Yksistään lainsäädännöllä ei voida tehokkaasti ehkäistä sitä, jos joku ei noudata kehotusta, pyyntöä tai ohjetta. Lisäksi tarvitaan riittävät keinot ja resurssit valvoa lain noudattamista, sanoo juristi Ville Ikäheimonen Traficomista.

Traficomin piti lanseerata tässä kuussa sijaintitietopalvelu eli verkkopalvelu, josta oli tarkoitus löytyä kootusti tietoa esimerkiksi tietoliikenne-, sähkö- ja vesihuoltoverkoista. Palvelun tavoite oli muun muassa ehkäistä kaivuuvahinkoja.

Liikenne-, viestintä- ja sisäministeri Lulu Ranne (ps.) määräsi kuitenkin palvelun käyttöönoton keskeytettäväksi kokonaisturvallisuustilanteen vuoksi.

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla:eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version