Rovaniemen kaupungin viranomainen on antanut kriittisen lausunnon hallituksen luonnoksesta rakentamislain muuttamiseksi. Ministeriöstä kerrotaan, että kuntien lausunnot perataan.
Rovaniemen kaupungin rakennusvalvontaviranomainen epäilee, että uuden lyhytvuokraussääntelyn valvonta perustuisi ilmiantoihin ja naapurivalvontaan.
Hallitus luonnostelee esitystä rakentamislain muuttamiseksi, ja yksi osa sitä olisi lyhytvuokrauksen sääntely.
Nyt luonnos on lausuntokierroksella. Yksi lausunnon antajista on Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta, joka kritisoi useita kohtia lakiluonnoksessa.
Uudessa laissa lyhytvuokrausta harjoittavan olisi pidettävä kirjaa siitä, kuinka usein hän on lyhytvuokrannut asuntoa. Pyydettäessä kirjanpito olisi esitettävä rakennusvalvontaviranomaiselle pyydettäessä.
Luonnoksessa todetaan, että ”joissain tilanteissa” rakennusvalvontaviranomainen voisi joutua arvioimaan kirjanpidon luotettavuutta esimerkiksi naapureilta kuultuun verraten.
Rovaniemen kaupungin viranomainen ei tästä innostu, koska viranomaisella ei ole tietoa ketkä toimintaa harjoittavat.
– Valvonta perustuisi ilmiantoihin ja naapurivalvontaan, ja tämä ei voi olla valvonnan lähtökohta, ympäristölautakunta lausuu.
Valvonta perustuisi ilmiantoihin ja naapurivalvontaan, ja tämä ei voi olla valvonnan lähtökohta.
Rovaniemen ympäristölautakunta
Lautakunnan mukaan valvontaan tarvittaisiin työkaluja.
Lainsäädäntöneuvos Liisa Meritähti-Lustig ympäristöministeriöstä kertoo, että valvonta tapahtuisi samalla tavalla kuin tälläkin hetkellä.
– Tässä on ajateltu samaa kuin verotuksessa, että pitää säilyttää kuitit ja pyydettäessä lisäselvitystä ne pitää esittää, Meritähti-Lustig kertoo.
Meritähti-Lustig kertoo, että ministeriössä puidaan tarkkaan palaute, jota muun muassa kaupungeilta tulee.
Rovaniemellä lyhytvuokraus on polarisoiva aihe. Se hyödyttää suoraan osaa kaupunkilaisista, mutta siitä on aiheutunut myös haittoja.
Kaupunki on jopa antanut uhkasakkoja majoitustoiminnan vuoksi, ja lyhytvuokraukseen on odotettu yhteisiä pelisääntöjä.
Hallitus haluaa mahdollistaa lyhytvuokrauksen
Kaupungin ympäristölautakunnan lausunnon mukaan esityksessä majoitustoiminta ollaan yleistämässä asumiseksi.
Rakennusvalvontaviranomaisena toimivan lautakunnan mukaan sijoitusasuntojen lyhytkestoinen vuokraaminen ei ole asumista, koska toiminta muistuttaa hyvin läheisesti majoitustoimintaa.
– On keinotekoista puhua asumisesta, jos asunnon luovutus liittyy selkeästi matkailuun, vierailuun on vain muutamia päiviä ja vierailijat vaihtuvat useita kertoja lyhyen ajan sisällä, lausunnossa todetaan.
Lainsäädäntöneuvos Liisa Meritähti-Lustig toteaa, että valmistelutyössä on lähdetty liikkeelle hallitusohjelman linjauksesta, jolla halutaan mahdollistaa lyhytvuokrausta myös sijoitusasunnoissa.
– Joillain alueilla voi olla tarpeen käyttää asuntoja majoitustoiminnassa, jos on vaikkapa kesäsesonki tai festivaalit, Meritähti-Lustig kertoo.
Hallitus hahmottelee, että asumisena pidettäisiin myös sijoitusasunnon tai niin kutsutun kakkosasunnon lyhytvuokraamista enintään 90 päivänä kalenterivuodessa.
Kunta voisi rakennusjärjestyksessään määrittää rajan enintään 180 päiväksi kalenterivuoden aikana.
Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta arvioi, että rajan ollessa 90 päivää, puhumattakaan 180 päivästä, saattaa sijoitusasunto olla ympärivuotisesti tosiasiallisesti majoituskäytössä.
– Esimerkiksi Rovaniemellä asunnot olisivat todennäköisesti majoituskäytössä joulu-helmikuun ja tyhjillään muun ajan vuodesta. Taloudellisesti on kannattavampaa vuokrata asunto päiväkohtaisilla hinnoilla turisteille kuin kuukausivuokralla vakituiseen asumiseen, lausunnossa todetaan.
Rovaniemen kaupunginhallituksen on määrä päättää toisen, kaupungin laajemman lausunnon antamisesta 7. huhtikuuta.