maanantai, 1 heinäkuun

Ely-keskuksen mukaan rallien melutasot pyritään pitämään alhaisina, mutta kaikkea melua ei MM-rallin kokoisesta tapahtumasta voida poistaa.

Keski-Suomen ely-keskus vaatii melumittausta Jyväskylässä elokuussa järjestettävän MM-rallin Harjun erikoiskokeesta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun MM-rallista aiheutuvaa melua mitataan viranomaisen pyynnöstä.

Ely-keskuksen päätöksestä käy ilmi, että Harjun alueelta on tullut melua koskevia valituksia. Aivan asuinalueen kupeessa keskustassa ajettava erikoiskoe palasi rallin ohjelmistoon vuonna 2017. Sen järjestelyt sulkevat katuja ja kulkureittejä Harjun asuinalueella.

Viranomaispäätöksen valmistelijan sijaisena tällä hetkellä toimivan yli-insinööri Minna Koskisen mukaan valitukset ovat iso syy sille, miksi ely vaatii melumittauksia.

– Käsittääkseni valituksia on tullut yhdeltä yksittäiseltä henkilöltä, Koskinen täsmentää.

MM-rallia järjestävän AKK Motorsportin kilpailujohtaja Kai Tarkiainen sanoo, että järjestäjät eivät ole saaneet juurikaan meluvalituksia. Helikoptereiden melusta on valitettu, jos esimerkiksi niiden laskeutuminen ei ole mennyt suunnitelmien mukaan.

– En muista, että varsinaisesta ralliautojen äänestä olisi valitettu.

Tarkiaisen mukaan tätä ennen ralli on omatoimisesti mitannut melutasoja. Ely-keskuksen päätös ei ollut Tarkiaisen mukaan yllätys, vaan aiheesta oli keskusteltu jo ennakkoon palaverissa.

Kaikkea melua ei voida poistaa

Ely-keskuksen päätöksessä määrätään, että autojen äänitasot tulee katsastuksen yhteydessä mitata, ja liian äänekkäiksi koettujen autojen kilpailu keskeyttää.

Lisäksi kuulutuksiin käytettävät äänentoistolaitteet tulee suunnata ja säätää niin, että niiden asuinalueita häiritsevä vaikutus on mahdollisimman pieni.

Yli-insinööri Minna Koskisen mukaan ely-keskus pyrkii parhaansa mukaan siihen, että melusta aiheutuisi rallien ja muidenkin tapahtumien aikaan mahdollisimman vähän harmia.

– Sekin pitää hyväksyä, että jo nyt tehdään paljon toimia, jotka vähentävät melua ja esimerkiksi pölyä.

Koskinen toteaa myös, että mikäli rallien kaltaisia isoja tapahtumia halutaan kaupungissa järjestää, ei kaikkea melua voida poistaa.

Tarkiainen kertoo, että rallien melumittaus tilataan ulkopuoliselta yritykseltä.

Se, mitä mittaustulosten jälkeen tehdään tai ollaan tekemättä, selviää vasta, kun Harjun erikoiskoe on ajettu.

Jaa.
Exit mobile version