torstai, 17 huhtikuun

Suomi on saanut Liettuasta vahvistuksen maan osuuteen FBI:n puhelin­operaatiossa. Peiteoperaatio oli onnistunut isku huumekauppaa vastaan, mutta siihen liittyi laillisia ongelmia.

Liettuan viranomaiset ovat myöntäneet Suomen syyttäjälle maan osallisuuden kiistellyssä Anom-poliisioperaatiossa.

Anom oli Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI:n kehittämä puhelin. Poliisi levitti puhelimia rikollispiireihin ja valvoi salaa käyttäjien viestejä ja puhelinten paikannustietoja.

Anom-puhelimia markkinoitiin rikollisille laitteina, joita poliisit eivät pysty tarkkailemaan. Tämän vuoksi käyttäjät puhuivat esimerkiksi huumekaupasta tavallista avoimemmin.

Laillisten ongelmien vuoksi viestit kierrätettiin tuntemattomassa maassa sijaitsevien palvelimien kautta. Sieltä viestit lähetettiin eteenpäin Yhdysvaltoihin ja FBI:n kautta muiden maiden poliiseille.

Liettuaa on jo vuosia pidetty operaation salaisena ”kolmantena maana”, mutta virallista vahvistusta ei ole annettu. Suomen Anom-pääjutun syyttäjä Anna-Riikka Ruuth sanoo nyt kuitenkin, että Liettuan viranomaiset ovat vahvistaneet tiedon.

– Tämä on viimeistä ja virallista tietoa, että se on ollut Liettuassa. Ja siitä on olemassa tuomioistuimen päätökset, Ruuth sanoo.

Puolustus vaatii hyödyntämiskieltoa

Myös Greenlight- ja Trojan Shield -nimillä tunnetussa operaatiossa otettiin kiinni valtava määrä rikoksista epäiltyjä eri maissa.

Erityisen aktiivisesti viestejä hyödynnettiin Suomessa, missä pelkästään yhdessä oikeudenkäynnissä tuomittiin toissa vuonna 59 ihmistä. Päähaaraa käsitellään parhaillaan Helsingin hovioikeudessa.

Vastaajat vaativat hovioikeudessa Anom-viestien asettamista hyödyntämiskieltoon niiden hankintaan liittyneiden lainvastaisuuksien vuoksi. Aiemmin korkein oikeus katsoi, että viestit oli hankittu lainvastaisesti – mutta totesi, että niitä voi silti käyttää todisteina.

Puolustuksen mukaan operaation laillisuutta ei myöskään ole voinut riittävästi haastaa, koska viranomaiset eivät ole tähän asti suostuneet vahvistamaan Anom-palvelimien sijaintimaata. Esimerkiksi Suomessa ja Yhdysvalloissa palvelimia ei olisi voitu pitää lainsäädännön rajoitusten vuoksi.

Syyttäjä Anna-Riikka Ruuth ei kuitenkaan pidä Liettuan osuuden paljastumista ratkaisevana.

– Suomessa on jo joka tapauksessa katsottu, että viestit on hankittu laittomasti, mutta niitä saa hyödyntää. Täytyy myös muistaa, että puhelimet on hankittu rikolliseen toimintaan.

Puhelimet levisivät Suomeen 2020-luvun vaihteessa. Peiteoperaatio päättyi ympäri maailmaa samana päivänä tehtyihin kiinniottoihin kesäkuussa 2021.

Helsingin hovioikeus ei ole vielä antanut ratkaisua hyödyntämiskieltoa koskevasta vaatimuksesta. Oikeudenkäynnin on määrä jatkua ainakin loppuvuoteen 2025 saakka.

Jaa.
Exit mobile version