perjantai, 17 toukokuun

Aluehallintovirastot ovat ryhtyneet tekemään koirarekisterin pistokokeita muun muassa koiranäyttelyissä.

Aluehallintovirastot ovat ryhtyneet tarkastamaan kuinka moni koira on valtion koirarekisterissä. Rekisteri avautui vajaa vuosi sitten toukokuussa ja omistajat ovat ilmoittaneet koiriaan sinne hitaasti.

Länsi- ja Sisä-Suomen läänineläinlääkäri Kirsi Henttu kertoo, että viime viikonloppuna Vaasan koiranäyttelystä tarkastettiin satoja koiria niin sanottuna toimistotyönä. Osa tarkastuksista on vielä kesken.

Näyttelyluetteloon ilmoitettuja koiria verrattiin Ruokaviraston koirarekisteriin.

Näyttelyyn ilmoitetuista koirista valittiin pennut eli 7–9 kuukauden ikäiset, junioriluokkaan ilmoitetut koirat eli 9–18 kuukauden ikäiset sekä kasvattajaluokat.

Valvonnassa selvisi, että rekisteristä puuttuu noin puolet tarkastetuista koirista.

Näiden koirien omistajille lähtee kehotus kirjeitse, ja asia tarkistetaan myöhemmin valvonnassa. Valvonnasta koiranomistajaa odottaa muutaman sadan euron lisälasku.

Kunnallisen eläinlääkärin valvontamaksu on 150 euroa. Aluehallintoviraston tekemän valvonnan hinta määräytyy käytetyn ajan mukaan, avin hinta on 85 euroa per tunti. Jos koiraa ei ole sirutettu, niin tämänhetkinen lainsäädäntö mahdollistaa siitä seuraamusmaksun, joka on 300-5000 euroa.

Seuraava valvonta on vapun jälkeen Tampereen kaksipäiväisessä koiranäyttelyssä. Myös Jyväskylän näyttely äitienpäivän aikaan on valvontalistalla.

Jatkossa myös muissa koiratapahtumissa aiotaan tarkastella osallistujien löytymistä valtion koirarekisteristä.

– Yllättävän paljon on sitä, etteivät kasvattajat ole ilmoittaneet rekisteriin pentuja, vaikka se on ollut vaatimuksena vuodesta 2023 lähtien, Henttu summaa.

Suomessa on arvioitu olevan noin 800 000 koiraa. Rekisteriin oli 15. huhtikuuta mennessä ilmoitettu 278 000 nelijalkaista.

Koirarekisterin vaikuttavuus aiotaan tutkia

Jaostopäällikkö Terhi Simonen-Jokinen Ruokavirastosta kertoo, että rekisterin vaikuttavuutta esimerkiksi pentutehtailuun tullaan mittaamaan tulevaisuudessa.

– Olemme alkuvaiheessa vielä. Tässä katsotaan nyt vuosia parikin eteenpäin ennen kuin saamme sieltä irti numeroita, että minkä verran tällaiseen toimintaan on pystytty puuttumaan, Simonen-Jokinen summaa.

Katso tästä kuinka voit ilmoittaa koirasi rekisteriin:

Simonen-Jokinen kertoo, että rekisteri kehittyy tänä vuonna lisää.

Kuluvan vuoden aikana rekisteriin tulee uusia valvontahakumahdollisuuksia viranomaisille.

– Valvonta varmaan tästä kehittyy. Pikkuhiljaa viranomaiset ottavat uutta lainsäädäntöä ja uusia tietojärjestelmiä käyttöön ja opettelevat, miten niitä käytetään ja mitä sieltä saa irti.

18.4. kello 10:14 juttuun lisätty valvontamaksujen hinnat.

18.4. kello 10:45 otsikon muotoilua korjattu.

Oletko jo ilmoittanut koirasi rekisteriin?

Jaa.
Exit mobile version