maanantai, 28 lokakuun

Kodin nettilaitteille tarkoitettuja reitittimiä voidaan käyttää kyberrikollisuuden välineinä. Väärin kytketyt kaapelitkin voivat altistaa laitteen haitoille.

Kyberturvallisuuskeskus varoittaa väärin kytketyistä reitittimistä. Kytkemällä reitittimen kaapelit väärin voi pahimmillaan altistaa laitteensa haitalliselle liikenteelle internetistä.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan lokakuun alussa havaittiin mittava palvelunestohyökkäys, jossa suuri osuus hyökkäysliikenteestä käytti hyväkseen Asus-merkkisiä reitittimiä. Niissä huomattiin haavoittuvuus, joka mahdollisti hyökkääjille pääsyn laitteisiin.

Kyberturvallisuuskeskus muistuttaa, että reitittimien tietoturva kannattaa pitää ajan tasalla. On myös syytä varmistaa, että reitittimien kaapelit on kytketty oikein.

Useissa reitittimissä on sekä WAN- että LAN-portit, jotka ovat keskenään samanmuotoisia. WAN-porttiin saa liittää ainoastaan huoneiston internet-yhteyden kaapelin.

LAN-porttien kautta nettiyhteyden tarvitsevat laitteet yhdistetään kodin sisäverkkoon. Esimerkiksi tietokoneet ja tulostimet yhdistetään reitittimeen LAN-portin kautta.

WAN-porttiin kytketään siis internet-kaapeli, LAN-portteihin internetiä käyttävät laitteet.

Internet-kaapelia sen sijaan ei missään nimessä saa laittaa LAN-porttiin, Kyberturvallisuuskeskus painottaa. Jos internetin kytkee LAN-porttiin, käyttäjä ohittaa kaikki reitittimen suojaukset. Se altistaa laitteet suoraan internet-verkosta tulevalle haitalliselle liikenteelle.

Suojelupoliisi on varoittanut, että suojatonta reititintä voidaan käyttää jopa ulkomaiseen vakoiluun. Reitittimien turvallisuus on noussut esiin myös Nordean palvelunestohyökkäysten yhteydessä.

Juttua muokattu 27.10.2024 kello 21.42: ”Huoneiston internet-yhteyden kaapelin saa liittää ainoastaan WAN-porttiin” vaihdettu muotoon ”WAN-porttiin saa liittää ainoastaan huoneiston internet-yhteyden kaapelin”. Internet-yhteyden kaapelille on joissain laitteissa eri nimellä oleva portti, mutta WAN-porttiin ei saa laittaa muita kaapeleita.

Jaa.
Exit mobile version