tiistai, 21 toukokuun

Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) arvioidaan, että hallituksen suuri sosiaalihuollon säästötavoite tulee heikentämään asiakkaiden asemaa.

Hallitus päätti kehysriihessä sosiaalihuollon palveluvalikoiman rajaamisesta. Palveluista karsimalla pitäisi saada aikaan sadan miljoonan euron säästöt.

Johtaja Eveliina Pöyhönen STM:stä kertoo, että säästöt yritetään tehdä siten, että niistä olisi mahdollisimman vähän haittaa asiakkaille.

– Sehän on selvää, että sosiaalihuollon asiakkaiden asema tulee heikentymään. Siitähän ei pääse mihinkään. Se on aivan selvä. Tietenkin yritämme löytää sellaisia ratkaisuja, että se heikentyy mahdollisimman vähän.

Sosiaalihuoltolain alaisuuteen kuuluvat esimerkiksi lastensuojelu, perhetyö, mielenterveys- ja päihdetyö ja ongelmia ennaltaehkäisevä tuki. Uudet säästöt kohdistuvat siis jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin ihmisiin.

Pöyhönen kertoo, että säästötoimien valmistelua ei ole vielä käynnistetty. Hallituskauden aikana piti jo päättää, mitä palveluita julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon valikoimaan jatkossa kuuluu.

Nyt sosiaalihuollon säästötoimet pitäisi toteuttaa nopeammalla aikataululla.

– Alamme nyt miettimään millä tavalla nämä olisi järkevintä toteuttaa. Toki kyseessä on niin iso summa, sata miljoonaa euroa, että millään pikkuviilauksilla tämä tuskin tulee onnistumaan. Varmasti pitää miettiä laajemminkin sitä, ovatko kaikki palvelut sellaisia, mitä tarvitaan.

Sosiaalihuoltolain palveluilla ihmisiä autetaan pärjäämään arjessa. Asiakkaina on lapsia, vanhuksia ja työikäisiä, jotka tarvitsevat sosiaalityötä. Heidän toimeentuloaan turvataan, heille tarjotaan sosiaalista kuntoutusta, asumisen tukea tai mielenterveys- ja päihdepalveluja.

Pöyhönen korostaa, että näitä palveluja annetaan aina ihmisen tarpeen mukaan, joten sen takia kriteerien kiristäminen on hyvin vaikeaa.

Hallituksen päätöksessä puhutaan järjestämisvastuun laajuudesta ja menettelysäännöksistä, joita muuttamalla säästöjä saataisiin aikaan.

Pöyhösen mukaan ensimmäinen tarkoittaa sitä, mitä palveluita julkisella puolella järjestetään, ja millä kriteereillä niitä ihminen saisi. Jälkimmäinen taas tarkoittaa virallisia asiakasprosesseja, esimerkiksi palveluiden tarkastussuunnitelman tekoa.

Ministeri Juuso: Tässä vaiheessa vasta jossittelua

Sosiaalityön säästöjen lisäksi kehysriihessä aikaistettiin myös sote-järjestöjen isoja säästöjä. Eveliina Pöyhösen mukaan myös tällä on kielteinen vaikutus palveluihin.

– Kun palveluista ja ennaltaehkäisevästä työstä säästetään, ei se paranna tätä tilannetta, vaikka menojen karsiminen onkin varmasti tässä taloudellisessa tilanteessa välttämätöntä.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt täydentävät hyvinvointialueiden ruuhkaisia palveluita. Ne järjestävät tukipalveluita pienille erityisryhmille, tekevät ennaltaehkäisevää työtä tai tarjoavat vertaistukea. Juuri sitä matalan kynnyksen apua, mille on kova tarve.

Myös sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan sosiaalihuoltoa koskevien sopeutustoimien tarkempi selvittäminen aloitetaan vasta nyt.

– Tavoitteena on tietysti tehdä se sillä tavalla, että se ei karsi heidän palveluistaan. Tässä vaiheessa tämä on täysin jossittelua, että mistä karsitaan.

Juuso huomauttaa, että hallitus satsasi riihessä vahvasti myös lasten ja nuorten palveluihin. Heille on tulossa mielenterveyden terapiatakuu ja matalan kynnyksen chat-palveluita. Myös lastensuojelulakia uudistetaan tällä kaudella.

Hallitus ohjasi kehysriihessä viisi miljoonaa euroa lasten ja nuorten tukipakettiin ja toiset viisi miljoonaa kiusaamisen ehkäisyyn. Juuson mielestä sote-järjestöjen säästöillä ja sosiaalihuollon leikkauksilla ei ole yhteisvaikutuksia.

– Näillä ei itse asiassa ole toistensa kanssa suurtakaan tekemistä. Palveluvalikoimassa puhutaan siitä, minkälaisia palveluita julkinen järjestelmä voi kansalaisilleen tarjota. Sote-järjestöjen säästöt menevät yhdistyksille, jotka toimivat hyvin paljon sosiaali- ja terveydenhuollon avustavissa tehtävissä.

Nyt pelätään myös, että talousvaikeuksissa olevat hyvinvointialueet ja kunnat jättävät ennaltaehkäisevän työn toiselle. Sitten voi käydä niin, että siitä ei enää huolehdi kukaan. Alkuun helposti hoidettavat ongelmat kasvavat suuriksi ja tarvitaan raskaampaan ja kalliimpaa hoitoa ja tukea.

Jaa.
Exit mobile version