Etenkin monet miehet ovat huolissaan jatkuvasta pissahädästä. Normaali virtsauskertojen määrä nuorella terveellä ihmisellä on neljä tai viisi päivässä.
Jatkuva vessassa ramppaaminen huolettaa monia miehiä.
Urologian erikoislääkäri Teemu Joutsi kertoo, että noin puolet hänen vastaanotolleen tulevista oireilevista potilaista saapuu sinne tiheä- tai yövirtsaisuuden vuoksi.
Vaiva voi olla kiusallinen, mutta siitä voi päästä jopa kotikonstein.
Yliaktiivinen virtsarakko aiheuttaa nimittäin vessahädän tunteen pienelläkin rakon täyttömäärällä. Vilkasta rakkoa voi yrittää rauhoittaa koulutuksella.
– Virtsalle menemistä voi siirtää. Se saattaa venyttää virtsarakkoa ja kasvattaa sen kapasiteettia tai muuttaa hermotusta, sanoo Joutsi.
Ennen kuin kokeilee virtsarakon koulutusta, pitäisi selvittää, mistä tiheävirtsaisuus johtuu.
Varsinkin miesten kohdalla Joutsi noudattaisi varovaisempaa lähestymistapaa, sillä tiheävirtsaisuus saattaa johtua suurentuneesta eturauhasesta.
– Eturauhanen voi olla rakon tyhjenemiskanavan tiellä. Jos ei ole tutkittu, että rakko todellakin tyhjenee, ei ole missään nimessä hyvä yrittää venyttää sitä.
Liiallinen vedenjuonti tarpeetonta
Toinen selkeä syy tiheävirtsaisuuteen voi olla liiallinen juominen. Ylimääräisestä vedenjuonnista ei ole hyötyä, mutta vessakäyntien määrä kasvaa.
– Nykyään on vähän muoti-ilmiö kantaa vesipulloa mukana. Totta kai on hyvä juoda esimerkiksi kesäkuumalla, mutta menee vähän yli, jos ottaa tavaksi juoda päivässä kahdesta kolmeen litraa vettä enemmän kuin on tarpeellista, toteaa Teemu Joutsi.
Urologian klinikan perustutkimuksiin kuuluu virtsapäiväkirjan pitäminen. Siihen kirjataan juomiskertojen määrä ja kellonaika sekä virtsaamiset.
Normaali virtsallakäymisen määrä nuorella terveellä ihmisellä on neljä tai viisi kertaa päivässä.
Juomisen vähentämisen ja pissalle menemisen lykkäämisen pitäisi Joutsin mukaan vähentää virtsaamistiheyttä jo parissa viikossa.
Tiheävirtsaisuus voi kummuta myös jännittämisestä
Virtsaamisen tarpeen tiheys voi olla myös psyykkistä perua. Esiintyjä tai huippu-urheilija saattaa joutua käymään vessassa taajaan ennen suoritustaan.
Jotkut miehet kärsivät myös niin sanotuista jälkitipoista. Pitääkö olla huolissaan, jos on toistuvasti pissaamisen jälkeen kalsareissa läikkä?
Joutsin mukaan se on yksi vähiten huolestuttavista virtsaamiseen liittyvistä oireista.
– Miehen virtsaputki on pidempi kuin naisen ja sinne voi jäädä virtsaa vessakäynnin jälkeen. Putkihan tyhjenee painovoiman ja loppusuihkun vaikutuksesta. Jälkitippa ei ole mikään sairaus.
Tiedon määrä lisännyt turhaa huolta
Urologi Teemu Joutsi on uransa aikana nähnyt, kuinka miesten kynnys tulla keskustelemaan alapäävaivoistaan on madaltunut. Hän näkee tietynlaisen terveyshuolen polarisoitumisen nykypäivälle leimallisena ilmiönä.
– Jotkut ovat liiankin kiinnostuneita eturauhasestaan. Tiedon määrä on nykyään niin valtava, että se lisää tarpeetontakin huolestuneisuutta.
Kuka tahansa voi käydä eturauhassyövän mahdollisuutta kartoittavassa PSA-testissä ilman lähetettä, ja Suomessa on alettu tutkia, kannattaako eturauhassyöpää seuloa vai ei. Vaikka huoli eturauhasesta voi olla paikallaan, saattaa se aiheuttaa myös ylidiagnosointia.
– PSA-verikoetta käytetään vähän liikaakin nykyään, vaikkei olisi mitään oireita. PSA-verikoe on juuri sellainen asia, joka voi lisätä turhaa huolta, Joutsi sanoo.