Influenssakausi on Suomessa käynnistymässä. Myös RS-virus- ja koronatartunnat ovat nousussa. Jouluna ei kannata lähteä kyläilemään kipeänä, toteaa THL:n ylilääkäri Leif Lakoma.
Joulun lähestyessä virusten ja bakteerien aiheuttamia tauteja on runsaasti tarjolla.
– Hyvin paljon erinäköisiä hengitystieinfektioita on tällä hetkellä liikkeellä, ylilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo.
Esimerkiksi influenssan, koronan ja RS-viruksen tartunnat ovat noususuunnassa. Kaikkiaan hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia voi olla Leif Lakoman mukaan liikkeellä yli sataa erilaista.
Tautien leviämisriskiä iäkkäisiin läheisiin ja muihin ihmisiin voi joulunvietossa vähentää tutuilla hygieniaohjeilla: käsien pesulla, käsidesillä, hihaan yskimisellä ja ilmanvaihdosta huolehtimisella.
– Tärkeintä on se, että jos ollaan kipeinä, ei olla muiden ihmisten kanssa tekemisissä, koska muuten tartunnat leviävät, Leif Lakoma sanoo.
Influenssakausi on alkamassa
Influenssakausi on Suomessa nyt käynnistymässä.
– Epidemiakynnys ei ole vielä ylittynyt, mutta tapauksissa on selkeästi nousua, Leif Lakoma sanoo.
Influenssatartunnat ovat viimeisimmän kuukauden aikana nousseet vähitellen myös muualla Euroopassa. Suomessa influenssatartunnoissa on jonkin verran alueellisia eroja.
Leif Lakoman mukaan influenssan leviämisvauhtia on tässä vaiheessa hankalaa arvioida. Joulunvietto saattaa hetkeksi lieventää influenssan leviämistä, kun ihmiset ovat poissa työpaikoilta, kouluista ja päiväkodeista.
Riskiryhmiin kuuluvien kannattaa Leif Lakoman mukaan yhä ottaa influenssarokotus, jos se vielä puuttuu. Toistaiseksi influenssarokotuksia on käyty ottamassa hieman viime vuosia vähemmän.
– Suojan saamisessa menee pari viikkoa, mutta vieläkään ei ole liian myöhäistä ottaa influenssatehostetta.
Koronaviruksen kohdalla ei näy tartuntojen noususta huolimatta samanlaista piikkiä kuin viime vuoden lopussa.
Riskiryhmien koronarokotuskattavuus on THL:n mukaan Suomessa tänä talvena hyvä – iäkkäät ihmiset ovat saaneet tämän syksyn tehosterokotusta laajemmin kuin viime vuonna.
Mykoplasman ja hinkuyskän tartunnat kääntyivät laskuun
Tämä vuosi on ollut poikkeuksellisen kova hengitystieinfektioita aiheuttavien bakteeritautien, mykoplasman ja hinkuyskän tartunnoissa.
Mykoplasma on aiheuttanut useita viikkojakin kestäviä oireita ja osalle keuhkokuumetta. Sitä ovat sairastaneet etenkin koululaiset ja nuoret aikuiset. Hinkuyskä on puolestaan vaarallisin alle puolen vuoden ikäisille sekä puutteellisesti rokotetuille alle yksivuotiaille lapsille.
Mykoplasmassa ja hinkuyskässä näkyy jo vähän helpotusta.
– Niiden laboratoriovarmennetut tapaukset ovat viime viikkoina olleet vähän laskussa, Leif Lakoma sanoo.
Mykoplasma- ja hinkuyskätapauksia on tänä vuonna todettu enemmän kuin minään muuna vuonna viimeisimmän kolmenkymmenen vuoden aikana. Tautien esiintymisessä on luonnollista kausittaista vaihtelua, mutta myös koronapandemian laineet voivat yhä vaikuttaa.
Mykoplasmatartuntoja on rekisteröity tänä vuonna tähän mennessä noin 9 700.
Hinkuyskätapauksia on puolestaan rekisteröity tänä vuonna tähän mennessä noin 2 700. Tilastoidut tapaukset ovat vain pieni osa kaikista sairastuneista.
Rekisteröityihin tapausmääriin vaikuttaa osittain se, että koronapandemiasta lähtien tauteja on testattu aiempaa enemmän.
Milloin lääkäriin?
Suurin osa hengitystieinfektioista on lieväoireisia ja ne paranevat kotona levolla ja oireenmukaisella hoidolla. Lääkärikäynnin tarpeeseen vaikuttaa kokonaisvointi. Jos yleisvointi laskee ja erityisesti jos on perussairauksia, on syytä olla herkästi yhteydessä terveydenhuoltoon.
Hinkuyskä on aikuisella yleensä itsestään paraneva tauti, mutta sille altistuneiden pikkulasten kohdalla THL suosittelee reagoimaan nopeasti.
– Jos on kyseessä pieni lapsi, joka on joko osin tai täysin rokottamaton ja hänen tiedetään altistuneen hinkuyskälle, kannattaa hakeutua hoitoon tavanomaista herkemmin, Leif Lakoma sanoo.