sunnuntai, 30 kesäkuun

Mietinnön ei odoteta valmistuvan vielä aamulla.

Anniina Luotonen,

Pietu Heiskanen

Eduskunnan hallintovaliokunta on jatkanut heti aamulla käännytyslain mietinnön käsittelyä.

Hallintovaliokunnan jäsen Ben Zyskowicz (kok.) kertoi aamulla, että asiassa on edetty kun päivittäin on oltu koolla, mutta valmista ei vielä ole.

Hän ei usko, että mietintö valmistuu vielä aamulla.

– Henkilökohtaisesti en pidä mahdollisena, että valmista tulisi tuon tunnin aikana, Zyskowicz sanoi Ylelle kello 9 aikoihin.

Koko eduskunta on koolla täysistunnossa kello 10, joten valiokunnan työ keskeytyy sen takia. Puhemiesneuvosto on koolla ennen istuntoa käsittelemässä päivän aikataulua.

Valiokunnassa on Zyskowiczin mukaan varauduttu siihen, että työ jatkuu päivän mittaan.

Tästä on kyse

Valiokunnassa yritetään muokata hallituksen esitystä niin, että laki saisi taakseen riittävän enemmistön. Poikkeuslain eteneminen kiireellisenä edellyttää täysistunnossa hyväksynnän viideltä kuudesosaa kansanedustajista ja tätä enemmistöä varmistellaan nyt jo valiokunnassa.

Laki mahdollistaisi sen, että turvapaikkahakemuksia ei otettaisi rajalla vastaan, jos kyse on Venäjän välineellistetystä maahantulosta, joka uhkaa Suomen turvallisuutta tai itsemääräämisoikeutta.

Normaalisti tähän aikaan eduskunta olisi jo kesätauolla, mutta nyt laki rajan turvaamiseksi yritetään saada aikaan pikavauhtia.

SDP on kertonut, ettei se hyväksy hallituksen esitystä sellaisenaan vaan vaatii, että hallintovaliokunta muuttaa hallituksen esitystä. Myös perustuslakivaliokunta on edellyttänyt, että lakiin lisätään mahdollisuus kannella tai hakea oikaisua päätöksestä.

SDP:n kansanedustajat ovat ratkaisevassa asemassa lain läpimenon kannalta, koska vihreät ja vasemmistoliitto ovat suhtautuneet lakiin varauksella. RKP on antanut edustajilleen vapaat kädet.

Perustuslakivaliokunta katsoo hallituksen tavoin, että lakiehdotus on ristiriidassa Suomen perustuslain ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten kanssa.

Valiokunnan mukaan tämä ei kuitenkaan estä määräaikaisen poikkeuslain säätämistä.

Jaa.
Exit mobile version