Enemmän kuin neljä kahvikupillista päivässä juovilla on 17 prosenttia pienempi mahdollisuus saada pään ja kaulan alueen syöpä, kertoo tuore tutkimus.
Suurin osa suomalaisista juo kahvia 3–5 kupillista päivässä. Tutkijoiden mukaan tämä voisi olla hyvä määrä tiettyjen syöpien välttämiseksi.
Cancer-lehdessä julkaistu tutkimus kertoo, että yli neljän kofeiinipitoisen kahvikupillisen nauttiminen päivässä voi vähentää todennäköisyyttä sairastua pään tai kaulan alueen syöpään jopa 17 prosenttia verrattuna ihmisiin, jotka eivät juo kahvia. Myös teen nauttimisen osalta syöpäriski laski, mutta tulokset eivät olleet niin selviä.
– Vaikka kahvin ja teen kulutuksesta ja syöpäriskin pienenemisestä on tehty aiempaa tutkimusta, tässä tutkimuksessa korostettiin niiden vaihtelevia vaikutuksia pään ja kaulan syövän eri osa-alueisiin, mukaan lukien havainto, että jopa kofeiinittomalla kahvilla oli positiivinen vaikutus, sanoo yliopisto Utahin epidemiologi Yuan-Chin Amy Lee.
Ihmisillä, jotka joivat neljä kuppia tai enemmän kofeiinipitoista kahvia, oli 30 prosenttia pienempi riski sairastua suun sisäiseen syöpään ja 22 prosenttia pienempi riski saada syöpä kurkkuun. 3–4 kupillista päivässä vähensi syöpäriskiä kurkun alaosassa noin 40 prosenttia, tutkimuksessa tarkennetaan.
Tutkimus perustuu yli 25 000 ihmisen rekisteriin, joka on koostettu 14 aiemmasta tutkimuksesta. Sen avulla selvitettiin, millaisia ruokavaliotottumuksia on ihmisillä, joilla on todettu erilaisia pään ja kaulan alueen kasvaimia.
Tulokset eivät todista kahvin ja teen suojaavan syöviltä, tutkijat muistuttavat. Mutta havainnot auttavat selventämään keskustelua aiheesta, joka on aiemmin jakanut mielipiteitä.
Esimerkiksi 1990-luvun alussa Maailman terveysjärjestö WHO antoi terveysvaroituksen kahvin karsinogeenisyydestä, mutta pyörsi päätöksensä vuonna 2016.
Vuonna 2020 The New England Journal of Medicine -lehdessä julkaistiin meta-analyysi, jossa tutkijat vetivät yhteen 95 siihenastista tutkimusta kahvin, kofeiinin ja terveyden yhteyksistä. Analyysin perusteella kahvi voi antaa suojaa sydäntauteja, diabetesta ja joitakin syöpiä vastaan, kunhan kulutus pysyy kohtuullisena eli korkeintaan viidessä kupillisessa päivän aikana.
Yuan-Chin Amy Leen mukaan tuoreen tutkimuksen havainnot tukevat tarvetta saada lisää tutkittua tietoa kahvin ja teen vaikutuksista syöpäriskin vähenemiseen.
Tutkimuksesta ovat uutisoineet muun muassa The Guardian sekä ScienceAlert.