Hyvinvointialue on kutsunut lappilaisia asukastilaisuuksiin, joissa kerrotaan palveluiden muutoksista. Palveluista luopuminen on kova paikka pitkien etäisyyksien maakunnassa.
Lapin hyvinvointialueen valtavat säästöpaineet aiheuttavat paikoitellen isojakin muutoksia asukkaiden palveluihin.
Palveluverkon muutokset koskettavat lappilaiskunnissa eniten ikääntyneitä ihmisiä, joiden huolenpidon tarve on otettu sote-uudistuksessa erityiseen tarkasteluun.
Muun muassa näistä asioista hyvinvointialue vie nyt asukkaille tietoa jalkautumalla kuntiin. Vääjäämättä Lapha joutuu nyt selittämään, miksi joistakin palveluista karsitaan, vaikka vanhusväestön määrä maakunnassa kasvaa.
Lapissa hyvinvointialueelle siirtyi kunnilta perintönä verraten raskas palvelurakenne, jota nyt pyritään keventämään varsinkin ikääntyneiden palveluissa. Terveyskeskusten vuodeosastojakaan ei löydy enää jokaisesta kunnasta.
Tämä kirpaisee erityisesti niissä kunnissa, missä esimerkiksi ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja on ollut tarjolla enemmän kuin mihin hyvinvointialue nyt pyrkii.
Palvelurakenteen muutoksia hyvinvointialue perustelee paitsi tiukalla taloudella myös palvelujen yhdenmukaistamisella, mikä on yksi sote-uudistuksen tavoitteista.
– Ympärivuorokautista palveluasumista on ollut tarjolla joissakin kunnissa jopa yli kymmenelle prosentille 75 vuotta täyttäneistä. Nyt tavoite on 7,21 prosenttia. On selvää, että muutoksia tulee ja huoli on ymmärrettävää, sanoo hyvinvointialueen sosiaalijohtaja Liisa Niiranen.
Vuodeosaston säilyminen on iso asia Ylitorniolla
Lapin hyvinvointialue järjestää asukastilaisuuksia syksyn aikana jokaisessa Lapin kunnassa.
Ylitorniolla kunnanvirastolle on kokoontunut kolmisenkymmentä ihmistä ja joukko hyvinvointialueen johtavia virkahenkilöitä, jotka kertovat kuntakohtaisesti palveluverkon muutoksista ja suunnitelmista. Asukkaat saavat myös esittää kysymyksiä.
– Vanhukset huolettavat, kun ympärivuorokautisen palveluasumisen paikkoja laitetaan kiinni. Kotipalvelu on toiminut hyvin, mutta kun väki ikääntyy, vanhukset tarvitsevat enemmän huolenpitoa, pohtii Salli Alahannu-Horneman.
Ylitorniolla, kuten monessa muussakin kunnassa, vanhuspalveluita painotetaan jatkossa aiempaa enemmän kohti kotisairaalatoimintaa ja yhteisöllistä asumista.
Ylitorniolaiset ovat omien sanojensa mukaan kuitenkin onnekkaita, kun kunnassa säilyy edelleen terveyskeskuksen vuodeosasto.
– Siitä pitää olla tyytyväinen. Toivon, että jatkossakin otetaan paikalliset tarpeet huomioon ja kehitetään palveluita. Aikoinaan meillä oli jopa yhteispäivystys ruotsalaisten kanssa, sekin lähti silloin paikallisten aloitteesta ja tarpeesta, Pauli Kantomaa muistelee.
Itä-Lapissa kuuluu huoli ja pettymys
Sallan asukastilaisuuteen saapunut Terttu Tuutijärvi on tuohtunut. Hänen mielestään vuodeosaston lopettaminen Sallan terveyskeskuksesta on ollut huono päätös, joka tuntuu jo asukkaiden arjessa.
– 90-vuotias mies oli hakeutunut Sallan terveyskeskukseen, missä terveystilannettaan oli seurailtu päivä. Sallasta hänet siirrettiin Rovaniemelle päivystykseen ja sieltä tuntien odottelun jälkeen edelleen Muonioon. Tässä ei ole inhimillisyyttä pätkääkään.
Vajaan 3 400 asukkaan Salla on yksi niistä Lapin kunnista, jossa ei ole enää omaa perusterveydenhuollon vuodeosastoa. Lähin on 65 kilometrin päässä Kemijärvellä.
Itä-Lapissa on lopetettu myös Pelkosenniemen ja Savukosken yhteisen vuodeosaston toiminta.
Molemmissa kunnissa on alle tuhat asukasta. Lähin vuodeosasto löytyy nyt ensisijaisesti Sodankylästä, jonne matkaa on Pelkosenniemeltä 60 ja Savukoskelta 90 kilometriä.
– Pelkosenniemen näkökulmasta tässä uudistuksessa ovat heikentyneet kaikki palvelut, joista kuntalaisina pidimme vastuullisesti huolta, toteaa Annika Kostamo asukastilaisuudessa Pelkosenniemellä.
Sodankyläläinen Riitta-Liisa Särkelä on pettynyt siihen, että hyvin toimivia vanhusten palveluasumisyksikköjä aiotaan jopa kokonaan sulkea.
– Olen ollut niin vihainen siitä, miten asukkaita ja henkilöstöä on kohdeltu. Inhimillisyyttä ennen kaikkea haluan asioiden käsittelyyn.