Normien purku ja muutokset hoitajamitoitukseen voisivat pitkällä aikavälillä helpottaa alijäämää, sanoo Itä-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist.
Itä- ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueet kurovat alijäämiään umpeen esimerkiksi vuokratyövoimaa ja ostopalveluita karsimalla.
Yle kertoi maanantaina, että hyvinvointialueet tekevät alijäämää paljon odotettua enemmän.
Länsi-Uudellamaalla 12 miljoonan euron alijäämään vaikuttavat erityisesti HUSin erikoissairaanhoidon kustannukset, jotka ovat noin 7 miljoonaa euroa.
Hyvinvointialueen johtaja Sanna Svahnin mukaan alueelle on tehty noin 50 miljoonan euron sopeutusohjelma. Se sisältää muun muassa toimintatuottojen kasvattamista, vuokratyövoiman vähentämistä sekä ostopalveluja ja palveluseteleitä karsimalla.
Lisäksi säästöjä haetaan palveluverkon muutoksilla, henkilöstövähennyksillä sekä leikkaamalla ICT- ja koulutuskustannuksista.
Itä-Uudellamaalla 31 miljoonan euron alijäämään vaikuttavat niin ikään vuokratyövoiman ja erikoissairaanhoidon kustannukset.
Alijäämää on pyritty supistamaan muun muassa kilpailutuksilla.
– Esimerkiksi työvoimaan liittyvät sopimukset kilpailutettiin, ja ne astuvat voimaan syyskuussa, eivätkä siten näy vielä taloustilanteessa, Itä-Uudenmaan hyvinvointialuejohtaja Max Lönnqvist sanoo.
Normien purku ja muutokset hoitajamitoitukseen voisivat pitkällä aikavälillä helpottaa alijäämää. Hoitotakuun muutoksiin Lönnqvist suhtautuu varauksella.
– Hoitotakuuaikojen muuttaminen voi lisätä paineita esimerkiksi erikoissairaanhoidossa. Kokonaisuuteen vaikuttavat myös asiakasmaksut, joihin on esitetty korotuksia tulevina vuosina. Toivottavasti ne eivät muodostu hoitoon hakeutumisen esteeksi.
Uudellamaalla toimii neljä hyvinvointialuetta: Länsi-Uusimaa, Keski-Uusimaa, Vantaa-Kerava ja Itä-Uusimaa.