Kävijämäärän lasku ja avustuksen lakkaaminen ovat ajaneet Valkeakosken Työväen Musiikkitapahtuman ongelmiin. Tilannetta yritetään korjata ihmisten lahjoituksilla ja lainalla.
Kai Pohjanen,
Maria Mäkelä
Valkeakoskella järjestettävä perinteikäs Työväen Musiikkitapahtuma on ajautunut suuriin taloudellisiin vaikeuksiin.
Tilanteeseen ovat vaikuttaneet kaksi perättäistä tappiollista kesää sekä tukien väheneminen, kertoo toiminnanjohtaja Marianne Haapoja.
Musiikkitapahtumaa on järjestetty jo yli viisikymmentä vuotta. Haapoja ei peittele uhkakuvia festivaalin tulevaisuudesta.
– Jos emme saa rahoitusta kuntoon, on periaatteessa mahdollista, että joudumme lopettamaan, Haapoja toteaa.
Valtion tuki kadonnut monilta
Yksi syy Työväen Musiikkitapahtuman heikkoon taloustilanteeseen on Haapojan mukaan kulttuurin rahoituksen iso murros.
Aiemmin musiikkitapahtumaan esimerkiksi saatiin tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä ja myöhemmin Taiteen edistämiskeskukselta.
Nyt avustuksia valtiolta ei ole herunut useampaan vuoteen.
Elävän musiikin edunvalvontajärjestö Livefinin viestintäpäällikkö Susanna Malon mukaan monilla festivaaleilla on ollut viime vuosina taloudellisia haasteita, vaikka yleisöä riittää.
Koronavuosien, inflaation ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi järjestämiskustannukset, kuten tekniikka ja infrastruktuuri, ovat kallistuneet. Myös alan ammattimaistuminen on lisännyt tapahtumajärjestäjien kustannuksia.
Rahan tarve on suuri
Tapahtuma halutaan kuitenkin pelastaa, ja nyt Valkeakoskella on kääritty hihat ja ryhdytty toimeen.
Musiikkitapahtuma pyrkii sopeuttamaan toimintaansa ja leikkaamaan turhia menoja.
Yhtenä uutena rahoituskeinona on kansan sivistysrahaston kulttuurilahjakampanja, jossa yksityishenkilöt ja yritykset voivat tehdä lahjoituksia tapahtumalle. Rahasto lisää lahjoitussummaan 20 prosenttia ekstraa.
Joukkorahoituksen tavoitteena on kerätä parikymmentätuhatta euroa ensi vuoteen mennessä.
Lisäksi Työväen Musiikkitapahtuma -yhdistys pyytää Valkeakosken kaupungilta 100 000 euron lainaa viiden vuoden laina-ajalla.
Tapahtuman ensi vuoden budjetti on vasta työn alla, vaikka lippuja tapahtumaan on jo laitettu myyntiin.
Myynnissä on niin sanottuja sokkolippuja sekä tavallista lippua kalliimpia tukilippuja.
Viime vuosina tapahtuman budjetti on ollut noin 800 000 euroa.
Haapoja uumoilee tapahtuman jatkavan ensi vuonna suurin piirtein samansuuruisella budjetilla.
– Mehän emme varsinaisesti tavoittele voittoa. Kaikki mahdollinen voitto on laitettu tapahtuman kehittämiseen, eikä meille ole kertynyt mitään puskuria tappioihin varautumiseen.
Nyt suunnitellut joukkorahoitus ja laina ovat tapahtumalle pelastusrengas, mutta tilanne ei voi Haapojan mukaan jatkua nykyisenkaltaisena loputtomiin.
Järjestäjien tulee hänen mielestään terävöittää toimintaansa ja pohtia, kenelle tapahtumaa halutaan tehdä.
Työväen Musiikkitapahtuma aikoo jatkossakin pitää kiinni nimestään, vaikka nimenvaihdosta on puhuttu koko sen yli 50-vuotisen historian ajan ja vaikka poliittinen polarisaatio yhteiskunnassa on lisääntynyt.
– Nimen muutostakin on ehdotettu, mutta kulttuurihistoriallisilla perinteillä on merkitystä ja meidän tehtävämme on edistää työväen kulttuuriperinnettä.