tiistai, 21 toukokuun

Wärtsilän laskelmien mukaan joustavan ja toimintavarman sähkökapasiteetin lisääminen voisi säästää sähkönkäyttäjien rahaa 1,3 miljardia euroa.

Matti Rinnekangas,

Marja Aaltio

Teknologiayhtiö Wärtsilä on huolissaan sähkön riittävyydestä ja hinnasta Suomessa.

Yhtiö julkisti maanantaina 190-vuotisseminaarissaan Vaasassa laskennallisen mallin, jonka mukaan sähkönkäyttäjät voisivat säästää jopa 1,3 miljardia euroa vuodessa, jos energiajärjestelmään lisättäisiin kaksi gigawattia joustavaa ja toimitusvarmaa kapasiteettia vuoteen 2030 mennessä.

Kapasiteetin puute vaikuttaa yhtiön mallinnuksen mukaan myös energiajärjestelmän luotettavuuteen.

Mallinnuksen päätelmissä todetaan, että sähkön riittävyys ja korkea hinta saattavat uhata vihreää siirtymää. Liian kallis ja epävarma sähkö ei houkuttele ulkomaisia investointeja Suomeen.

Wärtsilä Energyn strategiasta ja liiketoiminnan kehityksestä vastaavan johtajan Malin Östmanin mukaan Wärtsilän mallit perustuvat Fingridin viime vuonna julkistamiin arvioihin Suomen sähkön riittävyydestä ja hinnasta. Fingridin arvion mukaan vihreän siirtymän investoinnit lisäävät Suomen sähkönkulutusta.

Myös Wärtsilän mallinnus osoittaa sähkön hinnan nousevan selvästi seuraavien vuosien aikana.

Wärtsilän mallinnuksen mukaan sähkön keskihinta vuonna 2027 olisi 74 euroa megawattitunnilta. Se on jopa 30 prosenttia kalliimpi kuin hinta vuonna 2023.

Joustavan ja toimitusvarman kapasiteetin puuttuessa sähkön hinta riippuu säästä.

Wärtsilän mukaan jo kaksi gigawattia joustavaa ja toimitusvarmaa kapasiteettia alentaisi sähkön keskihintaa kymmenyksellä, mikä vastaa 1,3 miljardin euron vuosittaisia säästöjä suomalaisille sähkönkäyttäjille. Joustava kapasiteetti myös parantaisi järjestelmän luotettavuutta.

Suomesta puuttuu joustava sähkökapasiteetti

Wärtsilä on tehnyt vastaavia mallinnuksia myös muualla maailmassa.

Suomen mallinnus tehtiin, koska haluttiin selvittää millaiset mahdollisuudet Suomella on päästä johtavaksi vihreän siirtymän maaksi. Tarkoitus oli selvittää, onko sähköjärjestelmä tarpeeksi toimitusvarma, jotta visio voisi toteutua.

– Huomattiin, että paljon edellytyksiä on, mutta yksi oleellinen komponentti puuttuu, ja se on tarpeeksi joustava ja toimitusvarma kapasiteetti. Sitä ei tällä hetkellä ole, Malin Östman sanoo.

Mallinnuksessa puututtiin myös kapasiteettimarkkinaan. Kapasiteettimarkkina on tapa kannustaa joustavaan ja toimitusvarmaan sähköntuotantoon.

Östmanin mukaan kapasiteettimarkkina tarkoittaa kapasiteettia, jota muuten ei rakennettaisi, mutta joka on kriittisen tärkeä sekä järjestelmän vakaudelle että hinnalle.

Wärtsilä tarjoaa ratkaisuksi omaa moottorivoimalaa

Ratkaisuksi joustavan ja toimintavarman sähköntuotannon ongelmaan Wärtsilä tarjoaa tarpeen mukaan nopeasti käynnistettävää varavoimaa.

– Tarvitsemme voimanlähteen, joka tasapainottaa tuulta. Kuten tiedämme, tuuli vaihtelee ja saattaa muuttua nopeasti. Siksi tarvitsemme tasapainottavaa voimalaistosta, sanoo Wärtsilän toimitusjohtaja Håkan Agnevall.

Agnevallin mukaan Wärtsilällä on voimaloita, joita voisi käyttää kapasiteetin tasaamisessa. Wärtsilän moottorivoimalat käyttävät fossiilisia polttoaineita, mutta niitä voitaisiin käyttää myös uusiutuvalla energialla.

Wärtsilän mukaan sen joustava moottorivoimala voidaan käynnistää nopeasti, ja se voidaan myös ajaa nopeasti alas. Sitä käytetään vain silloin, kun sähköstä on pulaa esimerkiksi tyynellä säällä ja ydinvoiman siirtolinkin ollessa poissa käytöstä.

Jaa.
Exit mobile version