perjantai, 20 syyskuun

Kohta 150 vuotta täyttävän Porin Pihlavan sahan tukinlajittelija uusitaan. Westaksen mukaan sahan kenttää pitää laajentaa, jotta uusi lajittelija saadaan mahtumaan alueelle.

Pihlavan saha täyttää ensi vuonna 150 vuotta. Kuva: Carolus Manninen / Yle

Sahateollisuusysyritys Westas aikoo uusia Porin Pihlavassa sijaitsevansa sahansa tukinlajittelijan ja tarvitsee sitä varten luvan täyttää pienen osan Pihlavanlahtea.

Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Kopra kertoo, että nykyinen tukinlajittelija on otettu käyttöön noin 25 vuotta sitten ja se on siten käyttöikänsä päässä. Uusi lajittelija on parisataa metriä pitkä eikä mahdu sahan nykyiselle kentälle.

Investoinnin arvo on 4–5 miljoonaa euroa.

Uutta maata veden tilalle

Westas on jättänyt aluehallintovirastolle vesilupahakemuksen, että se voisi täyttää yli 3 700 neliömetriä vesialuetta. Samalla sahayhtiö hakee jatkolupaa vielä suuremmalle, enintään 6 000 neliömetriin laajenevalle täyttöalueelle.

Uusi alue tulisi nykyisen kentän jatkoksi. Westaksen arvion mukaan vesialueen täyttö ei aiheuttaisi merkittävää haittaa vesistölle. Pihlavanlahdella Porin edustalla Kokemäenjoki laskee Selkämereen, ja lahti on luontoarvoiltaan merkittävä.

Rakentamistöihin päästäneen aikaisintaan vuonna 2026, jos kaikki sujuu yhtiön tavoitteiden mukaan.

Kuvaa Pihlavan sahalta vuoden 2021 uutisjutussa:

Tukinlajittelija käsittelee metsästä saha-alueelle tulevat puut ja kasaa tukit niiden pituuden ja läpimitan perusteella omiin kasoihinsa. Lajittelu toimii pitkälti automaattisesti kameroiden ja röntgenlaitteiden avulla.

– Nykypäivänä tarvitaan lisää lajittelulokeroita. Se on syy, miksi tarvitsemme pidemmän kentän, toimitusjohtaja Kopra kertoo.

Merkittävä osa Pihlavan historiaa

Westas työllistää alueella 60 työntekijää ja seitsemän toimihenkilöä. Meri-Porissa sijaitsevalla saha-alueella on pitkät perinteet: Pihlavan saha täyttää 150 vuotta ensi vuonna.

Kopran mukaan alueelle on investoitu noin 28 miljoonaa euroa kymmenen vuoden aikana.

– Meidän on tarkoitus pysyä Pihlavassa vastaisuudessakin.

Venäjästä hyvää ja huonoa

Toimitusjohtaja Kopra kertoo, että sahalla on mennyt kohtuullisen hyvin viime vuosina. Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota on aiheuttanut inflaatiota ja rakentamisen matalasuhdanne näkyy, mutta venäläisen sahatavaran sulkeminen Euroopan markkinoilta on parantanut sahan kilpailuasemaa.

Sahan tuotannosta valtaosa, yli 85 prosenttia, menee vientiin. Päämarkkina-alue on Keski-Euroopassa. Vientimaita on kuitenkin myös muun muassa Aasiassa ja Pohjois-Afrikassa, yhteensä jopa 35 eri maata vuodessa.

Jaa.
Exit mobile version