lauantai, 2 marraskuun

Kongon demokraattisessa tasavallasta leviää vakavampaa tautia aiheuttava virus. Keskiviikkona WHO julisti taudin vuoksi globaalin terveyshätätilan tautitilanteen hillitsemiseksi.

Kongon demokraattisesta tasavallasta on lähtenyt leviämään uusi apinarokkoepidemia.

Eilen keskiviikkona Maailman terveysjärjestö WHO julisti apinarokon vuoksi korkeimman hälytystason eli globaalin terveyshätätilan.

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että se mahdollistaa kansainvälisellä tasolla WHO:n kautta epidemian paremman koordinoinnin, kertoo ylilääkäri Leif Lakoma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Julistamisen tarkoituksena on nopeuttaa tutkimusta, rahoitusta sekä kansainvälistä yhteistyötä taudin hillitsemiseksi.

Nyt Afrikassa leviävä apinarokkoviruksen tautimuoto I:n aiheuttama epidemia on samankaltainen kuin perinteiset apinarokkoepidemiat Afrikassa, joita on esiintynyt 1970-luvulta lähtien.

– Niissä tautikuva on yleensä hieman vakavampi ja esiintyy enemmän kuolleisuutta. Uutta on se, että tapauksia on poikkeuksellisen paljon sekä se, että tartuntoja on todettu tapahtuvan nyt myös tämän kehityslinjan osalta seksin välityksellä, Lakoma kertoo.

Tämän vuoden aikana Kongon demokraattisen tasavallan alueella on raportoitu yli 15 600 tartuntaa ja 537 kuolemaa.

Viime vuosina Euroopassa kiertänyt ja Suomeenkin yltänyt apinarokon tautimuoto II:n virus on Lakoman mukaan ollut poikkeuksellisen lievä. Tauti on levinnyt lähinnä miesten välisessä seksikontaktissa.

Tautimuoto II:n viruksen on tulkittu tarttuvan pitkässä ihokontaktissa, mutta tautimuoto I:n tartuntareiteistä ei ole varmuutta.

– Yleensä apinarokko, joka on zoonoosi, tarttuu eläimistä ihmisiin, erityisesti jyrsijöistä, jos niiden kanssa ollaan tekemisissä, joko kuolleiden tai elävien. On pohdittu, tulevatko lapset herkemmin kontaktiin eläinten kanssa siellä.

Toukokuuhun mennessä Kongon demokraattisen tasavallan tartunnoista 70 prosenttia on löydetty alle 15-vuotiailta.

Epidemia on paikallinen

Tilanteesta ei ylilääkäri Lakoman mukaan tarvitse olla Suomessa huolissaan.

– Se on yhä siinä mielessä paikallinen, vaikka tapauksia on huomattavan paljon.

Ensimmäinen Afrikan ulkopuolinen tartunta on juuri havaittu Ruotsissa.

Epävarmuutta apinarokon vakavamman muodon leviämiseen muualle maailmaan vielä on. Euroopan tautikeskus on arvioinut riskin EU:n ja ETA-maiden kansalaisille pieneksi.

– Keskeinen ongelma Afrikassa on se, ettei siellä ole ollut tarpeeksi rokotteita. Ja Euroopassa niitä on.

Riskiryhmille rokotteita tarjolla

THL suosittelee rokottautumista apinarokkoa vastaan, jos on altistunut sairaudelle. Lisäksi rokotetta suositellaan riskiryhmäläisille, joihin kuuluvat miehet, joilla on seksiä miesten kanssa sekä useita satunnaisia seksikontakteja.

Lakoman mukaan riskiryhmäläisten määritelmä ei ole toistaiseksi muuttunut.

– Suomen kannalta riski on pieni, mutta riskiryhmien rokottautuminen on yhä tärkeää Euroopassa kiertävän viruksen vuoksi.

Tällä hetkellä ei ole syytä Lakoman mukaan epäillä, etteikö nykyinen tautimuoto II:lta suojaava rokote suojelisi myös tautimuoto I:n virukselta.

Apinarokon oireita ovat kuume, kova päänsärky, ihottuma ja imusolmukkeiden turpoaminen.

Juttua on muokattu 15.8. klo 19.53 poistamalla siitä haastateltavan sitaatista lause ”Tilanne ei ole levinnyt Afrikan ulkopuolelle” ja lisäämällä tieto Ruotsista 15.8. illalla löydetystä tartunnasta.

Jaa.
Exit mobile version