sunnuntai, 6 lokakuun

Israel pystyi kuuntelemaan Hizbollahin viestintää Libanoniin solutetuilla radiopuhelimilla lähes kymmenen vuotta, kertoo yhdysvaltalaislehti.

Yhdysvaltalainen The Washington Post -lehti (WP) on saanut haltuunsa runsaasti lisätietoa Israelin tiedustelupalvelun Mossadin Hizbollah-järjestölle toimittamista hakulaitteista ja radiopuhelimista. Tiedot ovat peräisin nimettöminä pysytteleviltä Israelin, arabimaiden ja Yhdysvaltain virkamiehiltä, poliitikoilta ja diplomaateilta.

Mossad räjäytti tuhansia laitteita syyskuun lopulla, jolloin lukemattomat Hizbollahin jäsenet ja myös siviilit saivat pahoja vammoja. Useita ihmisiä myös kuoli.

WP:n mukaan Mossad alkoi jo kymmenisen vuotta sitten miettiä ”kommunikaation Troijan hevosta”. Mossad tiesi Hizbollahin etsivän yhteydenpitolaitetta, joka ei olisi Israelin hakkeroitavissa.

Ratkaisuksi otettiin radiopuhelimet, joita Mossad alkoi toimittaa Libanoniin vuonna 2015. Niissä oli kaksisuuntainen radiolaite ja kookas akku. Akun sisään Mossad oli kätkenyt räjähteen sekä signaalivastaanottimen, jonka oli määrä laukaista räjähde.

Radiopuhelimen avulla Mossad myös pystyi myös kuuntelemaan käyttäjien keskustelua.

WP:n lähteet eivät kerro, miten radiopuhelimet saatiin äärijärjestön haltuun ilman että Hizbollahin jäsenet osasivat kyseenalaistaa niiden alkuperää. Ne kuitenkin antoivat israelilaisille kullanarvoista tietoa vihollisen toiminnasta yhdeksän vuoden ajan.

Hakulaitteet käyttöön

Vuonna 2022, siis jo ennen Hamas-terroristijärjestön hyökkäystä Israeliin, Mossad alkoi kiinnostua hakulaitteiden hyödyntämisestä.

Avuksi tuli taiwanilainen Apollo-yhtiö, joka myy tuotteitaan joka puolella maailmaa. Yhtiön myyntiedustajana Lähi-idässä toimi nainen, joka oli hankkinut luotettavan ja tavallista kookkaamman AR924-mallin myyntioikeudet itselleen.

Vuonna 2023 nainen tarjosi laitteita Hizbollahille, joka suostui kauppaan. Hizbollahilla ja myyjällä ei ollut aavistustakaan, että laitteet oli tosiasiassa rakennettu Israelissa Mossadin valvonnassa, kertoo WP.

Tuhoisa suunnittelu

Alle sadan gramman painoisen laitteen akkuun oli upotettu pieni räjähde, jota ei voinut havaita, vaikka laitteen olisi purkanut, WP:lle kerrotaan.

Räjähde saattoi laueta pelkästä signaalista, mutta siinä oli käytössä pirullisempikin vaihtoehto. Jos Mossad lähetti vastaanottajalle viestin, joka näytti salatulta, vastaanottaja pystyi lukemaan sen vain painamalla useampia näppäimiä yhtä aikaa, kertovat WP:n lähteet.

Tällä varmistettiin, että vastaanottajan molemmat kädet olivat kiinni laitteessa. Räjähdyksen tullessa silpoutuivat molemmat kädet.

– Käyttäjä ei siis varmasti olisi taistelukelpoinen, kertoo WP:n haastattelema lähde.

Nasrallah tähtäimeen

Mossadilla oli hihassaan suuria valttikortteja, mutta Gazan sodan pyörteissä Israelin johdossa alettiin pelätä, että laitteisiin piilotetut pommiansat paljastuisivat.

Samaan aikaan maan johto kävi ankaraa keskustelua, mitä tehdä niin Gazan sodan kuin palestiinalaisia tukevan Hizbollah-liikeen suhteen.

WP:n mukaan monet Israelin johtajat olivat tietämättömiä pommiansoista 12. syyskuuta saakka. Tuolloin pääministeri Beljamin Netanyahu informoi turvallisuusneuvonantajiaan mahdollisuudesta iskeä Hizbollahia vastaan poikkeuksellisella tavalla. Myöskään Yhdysvallat ei tiennyt pommeista.

Yhdysvaltojen tiedettiin painostavan Hizbollahin johtajaa Hassan Nasrallahia siihen, että solmittaisiin Gazan tilanteesta riippumaton tulitauko. Siihen kuuluisi, että Hizbollah vetäytyisi Israelin rajalta ja lopettaisi palestiinalaisten tueksi jatkamansa rakettitulituksen.

WP:n mukaan eräät korkeat israelilaiset poliitikot olivat suostuvaisia tulitaukoehdotukseen. Nasrallah oli kuitenkin todennut, että tulitauko tulee ensin saada Gazaan.

Syyskuun 17. päivänä sisäinen keskustelu jatkui Israelissa, mutta tuolloin alkoivat hakulaitteet räjähdellä Libanonissa. Seuraavana päivänä räjähtelivät radiopuhelimet. Muutamaa päivää myöhemmin Israel aloitti laajat pommitukset Libanonissa.

28. syyskuuta Israel ilmoitti Nasrallahin kuolleen pommisuojaansa tehdyssä iskussa.

Jaa.
Exit mobile version