perjantai, 20 syyskuun

WWF kutsuu lohen emokalatilannetta katastrofaalisen heikoksi. Kalastuskiintiöitä käsitellään nyt eduskunnassa.

Pohjanlahden jokiin vaeltavien lohien määrä on romahtanut kahden viime vuoden aikana. Kuva: Marcus Lillkvist / Yle

WWF vaatii luonnonlohen kalastuksen keskeyttämistä Itämeren pääaltaalla ja Pohjanlahdella ensi vuoden ajaksi. WWF:n mukaan emokalatilanne on alueilla katastrofaalisen heikko.

Itämereltä Pohjanlahden jokiin vaeltavien lohien määrä on romahtanut kahden viime vuoden aikana, WWF kertoo tiedotteessaan. Esimerkiksi Tornionjokeen nousevien lohien määrä on vähentynyt 70 prosenttia ja emokalojen määrä on jäänyt alle puoleen tavoitteesta.

Syy lohikannan romahdukseen on toistaiseksi tuntematon.

WWF Suomen johtava kalastuksen asiantuntija Matti Ovaska sanoo, että tässä epävarmassa tilanteessa luonnonlohen kalastus on keskeytettävä ensi vuoden ajaksi

– Kaikki lohen ylimääräinen kuolevuus on nyt saatava nollaan. Kalastuksen väliaikainen lopettaminen on ainoa tapa, jolla voimme yrittää vaikuttaa kutemaan selviävien lohien määrään, Ovaska toteaa.

WWF katsoo, että Suomenlahden istutettujen lohien kalastamista voidaan jatkaa, mutta kalastuskautta tulee myöhäistää.

Jotta luonnonlohia ei jäisi saaliiksi, kalastus tulisi avata kesällä vasta, kun Pohjanlahden jokiin suuntaavat luonnonlohet ovat ohittaneet Suomenlahden. Istutetut lohet nousevat yleensä myöhemmin kuin luonnonlohet.

WWF huolissaan myös silakasta

Eduskunnassa käsitellään nyt Itämeren kalastuskiintiöitä ensi vuodelle. Lohen lisäksi asialistalla on esimerkiksi silakka.

Silakkakantojen taantumisen vuoksi asetetut kalastusrajoitukset näyttävät auttaneen silakkaa ainakin jonkin verran. WWF on kuitenkin sitä mieltä, ettei silakan pyyntiä tule vielä ensi vuonna lisätä.

EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto tekee lopullisen päätöksen Itämeren kalastuskiintiöistä lokakuun lopussa jäsenmaiden ja EU-komission kantojen pohjalta.

Jaa.
Exit mobile version