Tuhansia eri työvaiheita on tekemässä erittäin kansainvälinen joukko työntekijöitä ympäri vuorokauden.
Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa on meneillään poikkeuksellinen vuosihuolto. Parhaillaan käynnissä olevalla Olkiluoto 3:n vuosihuollolla varaudutaan 18 kuukauden käyttöjaksoon.
Tähän asti kaikkien laitosyksiköiden vuosihuolto on tähdännyt nimensä mukaisesti vuoden mittaiseen käyttöjaksoon.
Olkiluoto 3:n laitospäällikkö Heikki Lukkari Teollisuuden Voimasta kertoo, että normaalia pidemmän käyttöjakson vaikutus näkyi eniten vuosihuollon suunnittelussa
Maaliskuun alussa käynnistynyt vuosihuolto on Lukkarin mukaan edennyt aikataulussa. Edes huollon alkuvaiheessa tapahtunut virhe ja sitä seurannut poikkeuksellinen tilanne ei viivästyttänyt kokonaisuutta.
Radioaktiivista nestettä pääsi huollon yhteydessä huonetiloihin inhimillisen virheen takia maaliskuussa. Tilanne saatiin hoidettua muutamassa vuorokaudessa ja siitä otettiin opiksi.
– Jokainen odottamaton tapahtuma analysoidaan. Vastaavan tilanteen uusiutuminen on nyt estetty, Lukkari sanoo.
Tuhansia työvaiheita yli tuhannen ihmisen voimin
Olkiluoto 3 on Suomen suurin yksittäinen sähköntuotantoyksikkö. Se tuottaa noin 14 prosenttia koko maan sähköntuotannosta. Tämä näkyy myös vuosihuollon tehtävälistan pituudessa.
Teollisuuden Voima kertoo, että vuosihuolto sisältää noin 1 700 työtä ja 5 000 työvaihetta. Tärkeimpiä töitä ovat muun muassa polttoaineen vaihto- ja tarkastustyöt. Polttoaineesta vaihdetaan noin neljännes eli 64 polttoaine-elementtiä. Niitä on yhteensä 241.
Vuosihuolto sisältää myös suojarakennuksen ja erityisventtiilien tiiviyskokeet. Harvinaisempia töitä ovat muun muassa pääkiertopumpun sisäosien vaihto ja höyrystimen yläosan tarkastus.
Olkiluoto 3:n vuosihuoltoon osallistuu 1 300 työntekijää. Mukana on 34 eri kansallisuutta, ja työntekijöistä 43 prosenttia on Suomesta. Eniten ulkomaalaisia on Saksasta, Kroatiasta ja Ranskasta. Kaukaisimmat työntekijät ovat Intiasta, Etelä-Afrikasta, Filippiineiltä ja Jamaikasta.
Olkiluodon vuosihuoltoja kesään asti – Loviisan vuoro on syksyllä
Olkiluoto 3 on vuosihuollossa nyt toista kertaa. Laitos otettiin käyttöön vuonna 2023 ja sen ensimmäinen vuosihuolto tehtiin viime vuonna. Tuolloin huollon pituus oli 74 vuorokautta, nyt siihen on varattu 11 päivää vähemmän.
Huolto kestää 2. toukokuuta asti.
Laitospäällikkö Heikki Lukkari on luottavainen, että laitos saadaan takaisin verkkoon suunnitelmien mukaan. Edes laitoksen käynnistysvaihe huollon jälkeen ei jännitä.
– Olemme käynnistäneet laitoksen jo aika monta kertaa. Kun sinne asti päästään, kyllä se menee suunnitelmien mukaan verkkoon asti, Lukkari sanoo.
Teollisuuden Voimalla on Olkiluoto 3:n vuosihuollon jälkeen jäljellä vielä kahden muun laitosyksikön vuosihuollot. Olkiluoto 2:n huolto tehdään toukokuussa ja sen jälkeen tehtävä Olkiluoto 1:n vuosihuolto valmistuu kesäkuun puolivälin aikaan.
Fortumin omistaman Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt eli Loviisa 2 ja Loviisa 1 huolletaan elo- ja syyskuussa.