maanantai, 20 toukokuun

Ihmisiä autetaan Aggredi-mallilla eroon järjestäytyneestä rikollisuudesta ja väkivaltaisista ääriliikkeistä tai niiden vaikutuspiiristä.

Väkivaltarikollisuudesta eroon auttava palvelu on laajentunut pohjalaismaakuntiin.

Tänä keväänä toiminta ulotetaan myös Lappiin ja Kanta-Hämeeseen.

Aggredi-mallin on luonut sosiaalialan järjestö HelsinkiMissio. Se on ollut käytössä pääkaupunkiseudulla jo vuodesta 2006 lähtien.

Lue: Väkivaltaisesta luonteenpiirteestä voi päästä eroon – rikoksia tehokkaasti vähentävä toimintamalli laajeni Poriin, Turkuun ja Tampereelle

Toimintaa on jo kymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Eri organisaatiot tekevät samankaltaista työtä myös Kuopiossa, Turussa, Porissa, Tampereella ja Lahdessa.

Pohjalaismaakuntien toimipiste sijaitsee Seinäjoella, mutta asiakkaat ohjataan sinne yli maakuntarajojen. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan sekä Pohjanmaan lisäksi alueeseen kuuluu myös Keski-Suomi.

Toimintaa vetää kaksi väkivaltatyön asiantuntijaa.

– Kysyntää palvelulle on jo ollut, kertoo tiedotteessa Sari Tumelius Etelä-Pohjanmaan ensi- ja turvakotiyhdistyksestä.

Kolme neljästä prosessin läpikäyneestä lopettaa rikokset

Menetelmä on suunnattu 18–49-vuotiaille kodin ulkopuolisen väkivallan tekijöille.

Pohjois-Suomessa, Lapissa ja Satakunnassa kohderyhmänä ovat 18–65-vuotiaat.

Ihmisiä autetaankin irtautumaan jengirikollisuudesta, väkivaltaisista ääriliikkeistä tai näiden vaikutuspiiristä.

Käytännössä malli perustuu keskusteluihin, jotka ovat luottamuksellisia. Tavoitteena on löytää asiakkaasta sellaisia piirteitä, jotka ovat jääneet väkivaltaisen käytöksen varjoon.

Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tutkimuksen mukaan 75 prosenttia prosessin läpikäyneistä on lopettanut väkivaltarikokset.

Myös rikosten uusimisriski on toimintaan osallistuneilla huomattavasti muita alempi.

Lisäksi Aggredi-menetelmässä työskennellään myös esimerkiksi koulu- tai joukkosurmaa suunnitelleiden kanssa. Yhteistyötä tehdään myös Keskusrikospoliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

Jaa.
Exit mobile version