sunnuntai, 29 joulukuun

Noin 500 ih­mis­tä saa Suomessa vuo­sit­tain sel­käy­din­vam­man. Vau­rio sel­käy­ti­meen voi syn­tyä joko ta­pa­tur­mas­sa, usean sai­rau­den seu­rauk­se­na tai vamma voi olla myös syn­nyn­näi­nen.

Kuinka moni päätyy pyörätuoliin?

Lii­kun­ta­vam­ma on yk­sit­täi­se­nä hait­ta­na yleen­sä sel­käy­ti­men vau­rion han­ka­lin on­gel­ma, kolme nel­jäs­tä jou­tuu käyt­tä­mään pyö­rä­tuo­lia.

Kui­ten­kin eli­mis­tön muut on­gel­mat saat­ta­vat ai­heut­taa yh­teen­sä jopa vai­keam­man oi­re­ko­ko­nai­suu­den kuin lii­kun­ta­vam­ma.

Lähde: Selkäydinvammaiset Akson ry

Mistä halvaantuminen johtuu?

Selkäytimessä kulkee liikehermoratoja, jotka kuljettavat liikekäskyjä aivojen liikettä sääteleviltä alueilta edelleen ääreishermostoon ja lihaksiin asti. Selkäytimen vaurioituessa nämä liikehermoradat voivat vaurioitua aiheuttaen joko täydellisen tai osittaisen halvausoireiston vammatason alapuolelle.

Milloin kävelykyky palautuu?

Kävelykyvyn palautuminen riippuu selkäydinvamman tasosta selkäytimessä sekä sen laajuudesta vamma-alueella. Kävelykyvyn saavuttamiseen vaikuttaa myös esimerkiksi se, onko selkäydinvamma aiheuttanut alaraajojen asentotunnon heikentymistä.

Potilaan ikä, muut liikkumiseen vaikuttavat sairaudet ja tasapaino vaikuttavat siihen saavuttaako potilas kävelykyvyn selkäydinvamman jälkeen. Täydellisen selkäydinvamman saaneista vain hyvin harva saavuttaa kävelykyvyn. Osittaisen vamman saaneilla todennäköisyys kävelykyvyn saavuttamiseen on isompi, useita kymmeniä prosentteja, riippuen siitä kuinka laaja-alainen vamma on.

Lähde: Eerika Koskinen, neurologian erikoislääkäri, Tays selkäydinvammakeskus

Jaa.
Exit mobile version