maanantai, 23 syyskuun

Kristina Stenman kuitenkin toivoo, että myös kirkossa sitoudutaan yhdenvertaisuusperiaatteeseen. Periaate on määritelty perustuslaissa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kristina Stenman sanoo, että Vaasan seurakuntien tekemä päätös olla järjestämättä tapahtumia sateenkaariväelle ei ole laiton.

Vaasalaislähtöinen Stenmanin mukaan yhdenvertaisuuslaissa rajataan nimenomaan uskonnon harjoittaminen sen soveltamisalan ulkopuolelle. Tarkkaan ottaen ne säännöt, jotka liittyvät syrjinnän kieltoon, eivät sovellu kirkon toimintaan tai vaikkapa uskonnollisiin toimituksiin.

– Toki kirkko on merkittävä yhteiskunnallinen toimija. Viestit, jotka kirkko tai seurakunnat antavat, ovat merkityksellisiä yhteiskunnallisessa keskustelussa. Se, miten tervetulleiksi seurakunnan jäsenet itsensä tuntevat, on tärkeä kysymys kirkolle.

Hän on pannut merkille, että niin suomenkieliset kuin ruotsinkielisetkin seurakunnat ovat järjestäneet messuja sateenkaariväelle.

– Nämä tapahtumat ovat minusta olleet hyvä tapa osoittaa, että kaikki seurakuntalaiset ovat tervetulleita seurakuntaan.

Stenman sanoo, että perustuslakiin on kirjattuna yhdenvertaisuusperiaate.

– Se toive tietysti on, että kirkossakin sitouduttaisiin perustuslaissa määriteltyyn yhdenvertaisuusperiaatteeseen.

Ei kantaa toimintaan tai sisältöön

Yhdenvertaisuusvaltuutettu sai viime vuonna yhteensä 1 700 yhteydenottoa. Osaan on liittynyt myös kirkon toiminta.

– Välillä yhteydenotoissa voi olla kyse hyvinkin systemaattisesta rasismista tai häirinnästä, joka liittyy esimerkiksi henkilön alkuperään tai uskontoon. Niihin yhdenvertaisuusvaltuutettu voi ottaa kantaa, Stenman sanoo.

Hän korostaa, ettei yhdenvertaisuusvaltuutettu voi ottaa kantaa kirkon uskonnon harjoittamiseen liittyvään toimintaan.

– Seurakunta voi olla työnantaja tai kirkolla voi olla esimerkiksi tilojen vuokraamista, joka ei suoraan liity uskonnolliseen toimintaan. Näistä tulee meille välillä yhteydenottoja, ja ne kuuluvat yhdenvertaisuuslain toimialaan.

Monia tapoja vaikuttaa

Kristiina Stenman sanoo, että yhdenvertaisuusvaltuutettu voi vaikuttaa rakenteisiin eri tavoin.

– Annamme esimerkiksi lausuntoja lainvalmisteluun. Joskus asialla voi olla esimerkiksi joku yritys, joka voi kysyä neuvoa käytännön tilanteisiin, esimerkiksi toimintatapaan.

Hänen mukaansa myös esteettömyys on tärkeä teema, samoin viestinnän saavutettavuus Ne nousevat esille melko usein.

– Välillä käymme myös kouluttamassa, hän kuvailee.

Tällä viikolla yhdenvertaisuusvaltuutettu lähetti kirjeen suomalaisille työvoimapalvelualueille.

– Ensi vuoden alussa tulee voimaan TE-palveluihin liittyvä uudistus. Kirjeessä nostin esiin syrjimättömyyteen liittyviä asioita, Stenman kertoo.

Juttua päivitetty 4.9. kello 15.44: Muokattu virheellinen sitaatti, jossa alkujaan luki että ”Seurakunta voi olla työnantaja tai kirkolla voi olla esimerkiksi tilojen vuokraamista, joka ei suoraan liity uskonnolliseen toimintaan. Näistä tulee meille välillä yhteydenottoja, ja nämä eivät kuulu yhdenvertaisuuslain toimialaan.”

Juttua päivitetty 5.9. kello 16.04: Täsmennetty kohtaa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimialasta lauseella ”Stenman korostaa, ettei yhdenvertaisuusvaltuutettu voi ottaa kantaa kirkon uskonnon harjoittamiseen liittyvään toimintaan.

Jaa.
Exit mobile version