sunnuntai, 22 syyskuun

Kaikki talousasiantuntijat ennustavat synkkyyttä syksyksi Ylen kyselyssä. On käynnissä arpajaiset, joissa toisten taloustilanne heikkenee mutta toisten kohenee.

Uutta työtä tulee tarjolle vasta ensi vuoden puolella, arvioivat muun muassa talousasiantuntijat Patrizio Lainá, Minna Punakallio ja Penna Urrila.

Virpi Hukkanen,

Marja Mäki-Kuhna

Tuhannet työntekijät saavat käteensä irtisanomislapun vielä ennen joulua. Myös satojen yrittäjien unelma romuttuu konkurssiin syksyn kuluessa.

Yhdeksäntoista arvostettua ekonomistia arvioi Ylelle syksyn taloustapahtumia synkeäksi. Ylen kyselyyn vastanneet talousasiantuntijat olivat asiassa lähes yksimielisiä. Monelle työikäiselle on siis tiedossa ikävää tarpomista kohti joulua ja ensi vuotta.

Pääekonomisti Patrizio Lainà ammattiliittojen keskusjärjestöstä STTK:sta maalailee, että työttömyys voi nousta jopa yhdeksään prosenttiin nykyisestä 8,3:sta. Samansuuntaisia viestejä tulee muiltakin.

Tällä hetkellä työttömien tilanne on karu, sillä uutta työtä on hyvin vaikea löytää ja ansiosidonnaista päivärahaa leikataan 20 % jo kahden kuukauden jälkeen.

Patrizio Lainá, STTK

Työllisyys reagoi yleensä suhdannekäänteisiin viiveellä, eli olisi odotettavaa, että työllisyyden lasku ja työttömyyden nousu jatkuisivat vielä loppuvuodesta.

Jukka Appelqvist, Keskuskauppakamari

Käynnissä on onnen arpajaiset

Epävarmuus esimerkiksi työpaikan menettämisestä heijastuu laajasti talouteen.

Tuloistaan epävarma ihminen ei lähde ostoksille. Vaikka lainojen korot ovat laskeneet, harva rohkenee ostaa esimerkiksi asuntoja tai kalliita tavaroita.

Ennustelaitos toisensa jälkeen arvioi kuitenkin pahimman matalasuhdanteen olevan ohi ja pienoisen talouskasvun taas alkavan. Tilastokeskus kertoi jo keväällä, että talouden suunnasta kertova bruttokansantuote BKT olisi lähtenyt kasvuun.

Osalla ihmisistä menee myös entistä pulskemmin. On käynnissä arpajaiset, joissa toisten taloustilanne heikkenee ja toisten kohenee.

Yli kahden miljoonan töissäkäyvän työpaikka säilyy. Sen lisäksi heidän tulonsa riittävät viime vuosia paremmin. Veronmaksajain keskusliitto arvioi alkuvuodesta, että keskituloisen käyttöön jää tänä vuonna peräti 750 euroa viime vuotta enemmän.

Asuntokaupassa taas näkyy ehkä jo lainakorkojen lasku. Jokunen on uskaltautunut sittenkin elämänsä suurimmille ostoksille, kun lainakulut eivät enää ylitäkään sietokykyä.

Pääekonomisti Pasi Kuoppamäki Danske Bankista näkee orastavia merkkejä luottamuksen heräilystä. Yritykset saattavat ryhtyä investoimaan johonkin uuteen ja autoilijat vaihtaa menopelinsä.

Korkojen laskun lisäksi hintojen nousu on nyt vähäistä. Parin vuoden takainen kova inflaatio eli rahan arvon heikentyminen on ohi.

Myös Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala näkee työttömyyden ja epävarmuuden seassa merkkejä taloudellisesti paremmista ajoista.

Hänkin korostaa, että töissä käyvät ihmiset ovat saaneet kohtuulliset palkankorotukset ja rahaa menee korkojen maksuun koko ajan vähemmän. Hänen mukaansa Suomessa viriää talouden nousukäänne.

Isolla osalla tilanne paranee pienin askelin: ostovoima kasvaa, korot laskevat, liikevaihto kohenee ja talous kääntyy kasvuun.

Juhana Brotherus, Suomen yrittäjät

Korkojen lasku on jo piristänyt asuntokauppaa ja sen voi olettaa näkyvän kuluttajien luottamuksen pienoisessa toipumisessa.

Pasi Kuoppamäki, Danske Bank

Arvioisin, että synkkyys on pikemminkin hälvenemässä kuin sakenemassa.

Timo Vesala, Kuntarahoitus

Kuluttajien varovaisuus heijastuu yrityksiin

Varovaisuus hallitsee silti yhä myös heitäkin, joilla talousasiat ovat hyvin.

Kuluttajien varovaisuus heijastuu yrityksiin. Kun raha ei liiku ja yrityksen kulut ovat kasvaneet, yrittäminen käy mahdottomaksi yhä tavanomaista useammalle.

Yritysten konkurssit jatkuvat runsaslukuisina. Niitä on jo kaatunut viimeisen vuoden aikana tavallista huomattavasti enemmän, etenkin rakennusalalta.

Pääekonomisti Otto Kyyrönen sosiaali- ja terveysalan järjestöstä Sostesta kuvailee sitä, kuinka jopa viime aikojen poliittiset päätökset vaikuttavat myös yritysten kohtaloon.

Kyyrönen kiinnittää huomionsa pienituloisiin. Hän uskoo, että yleisen liikevaihtoveron korottaminen ja ansiopäivärahan leikkaaminen heikentävät kysyntää. Rahaa on aikaisempaa vähemmän ostosten tekemiseen.

Akavan pääekonomistin Pasi Sorjosen mukaan yrittäjien tilanne kohenee, kun tilauksia alkaa kertyä lisää. Sitä edesauttaisi esimerkiksi korkojen laskun tuoma talouden elpyminen.

Konkurssiaalto tuskin helpottuu.

Otto Kyyrönen, Soste

Jos tilauskannat vahvistuvat, silloin myös konkurssit alkavat vähentyä.

Pasi Sorjonen, Akava

Kuinka todelta talouden asiantuntijoiden näkemykset tulevasta syksystä jouluun saakka sinusta vaikuttavat? Mikä on oma näkemyksesi tulevien kuukausien taloustilanteesta ja ihmisten omasta taloudesta?

Jaa.
Exit mobile version