tiistai, 21 toukokuun

Israelissa oikeistosiipi on väläytellyt mahdollisuutta, että palestiinalaisia siirrettäisiin pois Gazasta. Ehdotukset ovat saaneet osakseen laajaa vastustusta.

Yhdysvallat vastustaa palestiinalaisten pakkosiirtämistä Gazasta, maan ulkoministeri Antony Blinken sanoo.

Ulkoministeriön tiedottajan mukaan Blinken puhui Egyptin ulkoministeri Sameh Shoukryn kanssa alueen tilanteesta puhelimessa torstaina.

Blinken sanoi egyptiläiskollegalleen, ettei Yhdysvallat edelleenkään tue laajaa sotilasoperaatiota Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin, eikä hyväksy palestiinalaisten pakkosiirtämistä Gazan kaistalta.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestö UNRWA sanoi torstaina, että noin 80 000 ihmistä on paennut Rafahista edeltävien kolmen päivän aikana Israelin aloitettua siellä rajatuksi kuvailemansa operaation.

Rafahissa on reilusti toista miljoona ihmistä, jotka ovat paenneet Israelin sotatoimia muualta kaistalta. Israel on määrännyt ihmisiä poistumaan kaupungin itäisistä osista.

Israelissa oikeistosiipi on väläytellyt mahdollisuutta, että palestiinalaisia siirrettäisiin pois Gazasta. Ehdotukset ovat saaneet osakseen laajaa vastustusta muun muassa palestiinalaisviranomaisilta ja arabivaltioilta.

YK: Avustustoiminta mahdotonta Kerem Shalomissa

Israel otti tämänviikkoisen operaationsa yhteydessä Rafahin rajanylityspaikan haltuunsa.

Ulkoministeriön tiedottajan Matthew Millerin mukaan Blinken sanoi puhelussaan myös, että Yhdysvallat tukee Rafahin rajanylityspaikan avaamista ja kiireellisesti tarvittavan humanitaarisen avun toimittamista alueelle.

YK on vaatinut Israelia avaamaan Rafahin rajanylityspaikan avustustoimituksille välittömästi. Rafahin rajanylityspaikka on humanitaarisen avun pääasiallinen reitti Gazan kaistalle.

Israel sulki sunnuntaina Kerem Shalomin rajanylityspaikan äärijärjestö Hamasin tekemän raketti-iskun jälkeen, mutta Israelin asevoimat sanoi keskiviikkona avanneensa rajanylityspaikan jälleen avustustoimituksille.

YK:n ihmisoikeustoimistoa palestiinalaisalueilla johtava Andrea De Domenico on kuitenkin sanonut uutistoimisto AFP:lle, että sotilastoiminta Kerem Shalomilla on tehnyt avustustoimitukset käytännössä mahdottomiksi.

Jaa.
Exit mobile version