perjantai, 17 toukokuun

Kemiallisia aseita on Yhdysvaltain mukaan käytetty erityisesti ukrainalaisten linnoitettuja asemia vastaan. Venäjä kiistää syytökset.

Yhdysvaltain mukaan Venäjä käyttää kiellettyjä kemiallisia aseita Ukrainan sodassa.

Ukraina on jo aiemmin kertonut, että Venäjä on ampunut muun muassa kyynelkaasua ukrainalaisten asemiin.

Yhdysvaltojen mukaan venäläisjoukot ovat hyödyntäneet kyynelkaasun lisäksi muun muassa hyönteismyrkkynä käytettyä kloropikriiniä taisteluissa.

Venäjä kiistää kiellettyjen aseiden käytön

Venäjä on allekirjoittanut kemiallisten aseiden kieltosopimuksen. Kreml kiistää, että Venäjä olisi käyttänyt kiellettyjä aseita.

Venäjän mukaan sillä ei ole hallussaan sotilaskäyttöön tarkoitettuja kemiallisia aseita, vaan viimeiset niistä tuhottiin vuonna 2017.

Toisaalta esimerkiksi kyynelkaasu ei sinänsä ole kielletty aine.

Sen käyttö sodankäynnissä on kuitenkin kiellettyä kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n mukaan.

Hengitykseen tukahduttavasti vaikuttava kloropikriini kuuluu myös kiellettyjen aineiden joukkoon. Ainetta käytettiin taistelukaasuna ensimmäisessä maailmansodassa.

Ensimmäiset väitteet jo vuonna 2022

Ukrainan asevoimat huomasi aiemmin keväällä, että Venäjä käyttää muun muassa kyynelkaasua hyökkäyksissä Ukrainan asemiin.

– Venäjä on hyödyntänyt erilaisia mielenosoittajia vastaan käytettäviä kaasuja. Sotilailla on ollut silmäoireita, oksennusta ja huimausta, kertoi eversti Serhii Pahomov uutistoimisto Reutersille.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Venäjä on hyödyntänyt kemiallisia aseita erityisesti häätääkseen ukrainalaissotilaita linnoitetuista asemista rintamalla.

Ensimmäiset ukrainalaissyytökset Venäjän kemiallisten aseiden käytöstä tulivat jo Mariupolin taisteluissa keväällä 2022. Kaupungin ukrainalaispuolustajien mukaan venäläisjoukot olivat levittäneet tuntemattomaksi jäänyttä kemiallista ainetta droonista.

Kemiallisten aseiden käyttö tuttua Syyriasta

Viime vuosien tunnetuin esimerkki kemiallisten aseiden laajamittaisesta käytöstä on hyvin tuttu Venäjälle.

Venäjän suojeluksessa Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinto käytti YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan kemiallisia aseita useissa iskuissa. Iskut olivat huomattavasti rajumpia kuin nyt Ukrainassa raportoidut tapaukset.

Vuonna 2017 Khan Sheikhounin kaupungissa noin 100 ihmistä kuoli kemiallisilla aseilla tehdyssä iskussa. YK:n sotarikostutkijoiden mukaan Assadin hallinto oli vastuussa hyökkäyksestä ja useista muista vastaavista iskuista.

Venäjän propagandassa yhteys Ukrainaan

Venäjän valtionmedia tuotti kemiallisten aseiden käytöstä Syyriassa useita vaihtoehtoisia teorioita, joiden keskeisenä viestinä oli, että Syyrian hallinto ei ollut vastuussa.

Khan Sheikhounin iskun kohdalla löytyi jopa väitetty yhteys Ukrainaan. Venäjän puolustusministeriön Zvezda-tv-kanava väitti, että Ukraina olisi toimittanut kemiallisia aseita kapinallisille.

Kun Ukrainan sota alkoi, Syyrian sotaa seuraavat aktivistit arvioivat, että Syyrian esimerkki voisi innostaa Venäjää käyttämään kemiallisia aseita myös Ukrainassa. Syyrian hallinto on selvinnyt ilman rangaistusta kiellettyjen aseiden käytöstä.

Jaa.
Exit mobile version