torstai, 28 marraskuun

Lakko sulki kaksi suurta lento­kone­tehdasta Washingtonin osavaltiossa.

Boeingin lakko on yhtiön ensimmäinen 16 vuoteen. Kuvassa Boeing 787 Dreamliner -matkustajakoneen perä. Kuva: Jari Mäkinen / Yle

Yhdysvaltain Seattlessa noin 33 000 lento­kone­valmistaja Boeingin työntekijää on mennyt lakkoon varhain lauantai­aamuna Suomen aikaa.

Kyseessä on merkittävä osa yhtiön noin 150 000 ihmisen työvoimasta Yhdys­valloissa. Lakko sulki kaksi suurta lento­kone­tehdasta Washingtonin osavaltiossa.

Työntekijät äänestivät torstaina ylivoimaisella enemmistöllä ilmailujätin sopimus­ehdotuksen hylkäämisen puolesta.

– Lähetimme Boeingille valtavan suuren viestin, että he eivät voi jatkaa meidän huonoa kohteluamme, Boeingilla 15 vuotta työskennellyt Mike Corsetti sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Neuvotteluja Boeingin ja lakkoilevien tehdas­työn­tekijöiden välillä on tarkoitus jatkaa ensi viikon alussa liittovaltion sovittelijan johdolla.

– Haluamme palata pöytään ja päästä sopimukseen, joka on hyvä ihmisillemme, heidän perheilleen ja meidän yhteisöllemme, Boeingin talousjohtaja Brian West vakuutti.

Lakko on Boeingin ensimmäinen 16 vuoteen. Viime kerralla työnseisaus kesti lähes kaksi kuukautta.

Yhtiö kiikkuu konkurssin partaalla

Lentokonejätin viime vuodet eivät ole olleet auvoisia.

Yhtiöllä on ollut vaikeuksia oikaista kurssiaan sen jälkeen, kun 737 Max -koneen ongelmat johtivat kahteen turmaan vuosina 2018 ja 2019. Turmissa kuoli yhteensä 346 ihmistä.

Tämän vuoden tammikuussa laadun­tarkkailun ongelmat tulivat uudelleen näkyviksi, kun Alaska Airlinesin 737 Max -mallisen koneen rungosta irtosi seinäpaneeli kesken nousun.

Vaikeuksien seurauksena Boeingin tuloskunto on ollut viime vuosina puristuksissa, ja yhtiötä painaa 60 miljardin dollarin velkakuorma.

Viime vuonna Boeing ei tuottanut voittoa. Lentokonevalmistaja on CNN:n mukaan yhtiö menettänyt rahaa joka vuosi vuodesta 2018 lähtien.

Silti vuonna 2023 yhtiön toimitusjohtaja sai 45 prosentin palkankorotuksen, jolloin palkkio nousi lähes 33 miljoonaan dollariin.

Pitkittyessään Boeingin lakko voisi heikentää yhtiön taloudellista tilannetta entisestään. Analyytikoiden mukaan esimerkiksi 50 päivää kestävällä lakolla olisi 5,5 miljardin dollarin vaikutus Boeingin liikevaihtoon.

Jaa.
Exit mobile version