perjantai, 20 syyskuun

Ylen haastattelemat asiantuntijat eivät säikähtäneet keskuspankin puolen prosenttiyksikön koronlaskua. Osakkeisiin sijoittavalle se oli lupaava uutinen.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell kertoo työpaikkojen kasvun hidastuneen ja toisaalta työttömyyden nousseen – mutta pysyvän alhaisena. Kuva: Jonathan Ernst / EPA

Yhdysvaltain keskuspankki laski eilen ohjauskorkojaan 0,5 prosenttiyksiköllä – yleisesti odotettin puolet pienempää pudotusta.

Uutista voi tulkita kahdella tavalla:

1) Optimisti: Inflaatio on laskemassa hallitusti kohti kahden prosentin tavoitetasoa, ja siksi myös korkoja voidaan keventää voimakkaammin ilman pelkoa hintojen karkaamisesta ja talouden ylikuumenemisesta. Tämä tukisi osakesijoittamista.

2) Pessimisti: Keskuspankki näkee taivaanrannassa uhkia, ja aloittaa nyt odotettua voimakkaammat koronlaskut pehmentääkseen iskua.

Danske Bankin vanhempi analyytikko Antti Ilvonen on enemmän optimisti kuin pessimisti.

– Uskon Fedin viestiin, että tilanne on hallinnassa, eikä taloudessa ole akuutteja merkkejä ongelmista, hän sanoo.

Markkinoilla on Ilvosen mukaan tulkittu tilanne samoin. Yhdysvaltain osakeindeksit jäivät päivän päätteeksi aavistuksen edellisestä päivästä, mutta Aasiassa kurssit nousivat. Toisaalta rahaa virtasi korkosijoituksista osakkeisiin, mikä kertoo luottamuksen ja riskinottohalun vahvistumisesta.

– Euroopassakin näyttäisi siltä, että pörssit käynnistyivät tänään nousuun ja osakkeiden kaltaiset riskisemmät sijoitukset ovat vahvoilla, Ilvonen kuvaa.

– Markkina ei selvästikään ole tulkinnut Yhdysvaltain keskuspankin koronlaskua taantumasignaalina – vaan että korkoja tuodaan etupainotteisesti alaspäin, ja se on taloutta tukeva asia.

Keskuspankki ei halunnut tuottaa pettymystä

Nordean pääekonomisti Jan von Gerich tulkitsee Fedin voimakasta koronlaskua samoin kuin Ilvonen.

– Ennen korkopäätöstä puhuttiin, että jos Fed yllättää isommalla koronlaskulla, se voi kertoa heidän tietävän jotain, mitä markkinoilla ei vielä tiedetä, hän sanoo.

– He onnistuivat kuitenkin luomaan tasapainoisen kuvan – että kyse on ennakoivasta päätöksestä, jolla haluttiin varmistaa, että taloudessa nähtäisiin pehmeä lasku.

Jan von Gerichin mukaan kyse on myös siitä, että aivan viime päivinä markkinoilla oltiin jo alettu osin odotella 0,5 prosentin koronlaskua – vaikka keskuspankki ei ollut siihen suuntaan vihjannutkaan.

– Koronlaskusyklin alkuvaiheessa on tärkeää, ettei aiheuteta markkinoille pettymystä. Se saattoi kallistaa vaa’an isomman koronlaskun puolelle.

Hän ei usko korkopäätöksen suuremmin heiluttelevan osakemarkkinoita juuri nyt. Pidemmällä aikavälillä osakemarkkinoillakin voi kuitenkin herättää luottamusta se, että keskuspankki kertoo inflaatioriskin helpottamisesta.

Se jättää sille mahdollisuuden kuunnella sijoittajien huolia ja tukea taloutta – ja samalla osakemarkkinoita – uusilla koronlaskuilla.

Euroopan keskeiset osakeindeksit ja myös Helsingin pörssi ovat puoleltapäivin noin prosentin nousussa.

Euroopan keskuspankki kertoi omasta koronlaskustaan viime viikolla. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen analysoi päätöstä tuoreeltaan asuntovelallisten kannalta.

Jaa.
Exit mobile version