maanantai, 25 marraskuun

Presidentiksi valitun Donald Trumpin päätös valita Yhdysvaltain seuraavaksi puolustusministeriksi televisiojuontaja Pete Hegseth herättää hämmennystä Yhdysvalloissa.

Reservin kapteeni Hegseth on palvellut asevoimissa Irakissa, Afganistanissa ja Guantanamon sotilastukikohdassa, mutta hänellä ei ole mitään kokemusta ulko- tai turvallisuuspolitiikan johtamisesta.

Sen sijaan hänellä on konservatiivisen Fox News -kanavan juontajana pitkä ja lämmin suhde tulevaan presidenttiin.

Uutiskanava CNN:n mukaan Trumpin lähipiiri, poliitikot ja puolustusministeriön työntekijät ovat olleet valinnasta yllättyneitä. Esimerkiksi republikaanisenaattori Thom Tillis kutsui valintaa ”kiinnostavaksi”.

– Todellako? Minun täytyy miettiä tätä, kommentoi puolestaan Fox News -kanavalle republikaanisenaattori ja puolustusvaliokunnan jäsen Tommy Tuberville.

Professori: Ei ole ammatti-ihminen

Myös Yhdysvaltain tutkimuksen professori Mikko Saikku Helsingin yliopistosta pitää valintaa yllättävänä. Trumpin ensimmäisessä hallinnossa vastaavissa tehtävissä oli pitkälti ammattisotilaita ja kenraaleja.

– Hänellä on kenttäkokemusta, mutta laajempi puolustuspoliittiinen näkemys on rajallinen. Hän ei ole siinä mielessä ammatti-ihminen, Saikku sanoo.

Saikun mukaan valintaa selittää Trumpin suhde hänelle myötämieliseen Fox News -uutiskanavaan.

– Tässä näkyy Trumpin fiksaatio Fox Newsiin. Hegseth on ollut kommentaattorina Foxilla, josta hän on varmasti Trumpin silmään pistänyt, Saikku sanoo.

Puolustusministeriön johtoon on nousemassa Trumpille uskollinen liittolainen, joka ei välttämättä kyseenalaista presidentin määräyksiä edeltäjiensä tapaan.

Ministeriössä on CNN:n mukaan oltu huolissaan, koska Trump sanoi vaalikampanjansa aikana haluavansa käyttää sotilaita myös kotimaassa esimerkiksi siirtolaisten karkottamiseen.

Professori Saikun mukaan reserviläisistä koostuvaa kansalliskaartia voi jo nyt käyttää Yhdysvaltain rajojen sisällä. Sen sijaan liittovaltion joukkojen käyttö kotimaassa olisi ennenkuulumatonta.

– Varsinaisen armeijan käyttö sisäisissä tehtävissä käytännössä ollut laitonta jo 1800-luvun lopulta, Saikku sanoo.

Tuleva puolustusministeri syyttää ”wokea” ongelmista

Hegseth on taustaltaan evankelikaalinen kristitty, The Times of Israel kertoo.

Hänet tunnetaan konservatiivisista näkemyksistään ja kritiikistään armeijan ”woke-politiikkaa” kohtaan, erityisesti monimuotoisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Hegseth väittää kirjassaan ”The War on Warriors” armeijan kärsineen, kun esimerkiksi rekrytoinnissa on painotettu ”woke-ideologian” nimissä eri sukupuolia ja etnisiä taustoja sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.

Hän on myös kyseenalaistanut naisten roolin taistelutehtävissä ja puolustanut sotarikoksista syytettyjen sotilaiden armahtamista.

Professori Mikko Saikun mukaan on totta, että puolustushallinto on kiinnittänyt viime vuosina huomiota inklusiivisuuteen ja monimuotoisuuteen.

– Se ei välttämättä ole miehistön ja alemman upseeriston parissa saanut erityisen lämmintä vastaanottoa, ja Hegseth on selvästi tuonut näitä tuntoja esiin. Tämä tietysti sopii Trumpin hallinnolle erittäin hyvin.

Myös Trump ja hänen liittolaisensa väittävät, että Yhdysvaltain hallinto, media ja muut instituutiot ovat äärivasemmistolaisen ”woke-politiikan” mädättämiä.

Turvallisuuspoliittinen linja ei vielä selvä

Pete Hegseth on myös arvostellut Yhdysvaltain eurooppalaisia liittolaisia ja Nato-maita, kuvaillen niitä vanhentuneiksi ja voimattomiksi. Hän uskoo, että Kiina pyrkii hallitsemaan naapureitaan ja rakentaa armeijaa Yhdysvaltojen kukistamiseksi.

Näkemykset ovat samankaltaisia kuin senaattori Marco Rubiolla, joka on mediatietojen mukaan nousemassa ulkoministeriksi.

Saikun mukaan Trumpin tulevan ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjasta on vielä toistaiseksi vaikea sanoa mitään varmaa.

Saikku muistuttaa, että ministerivalinnat on vielä hyväksyttävä Yhdysvaltain senaatissa ensi vuoden alussa, kun Trump astuu virkaansa. Republikaanit ovat saamassa senaattiin muutaman paikan enemmistön.

Musk ja Ramswamy alkavat leikata hallintoa

Trump ilmoitti myös keskiviikkona, että hän nimittää miljardööri Elon Muskin ja liikemies Vivek Ramaswamyn hallintoa tehostavan toimielimen johtoon.

Maailman rikkain ihminen Musk rahoitti Trumpin kampanjaa yli sadalla miljoonalla dollarilla. Ramaswamy puolestaan pyrki itse republikaanien presidenttiehdokkaaksi, mutta kääntyi Trumpin tukijaksi hävittyään tälle esivaaleissa.

Molemmat ovat vaatineet suuria leikkauksia valtion hallintoon, jota he pitävät tehottomana.

Perustettava toimielin on nimeltään Department of Goverment Efficency, hallinnon tehokkuusvirasto, jonka lyhenne on DOGE.

Lyhenteessä piilee sanaleikki, koska Elon Musk on intoillut jo vuosia japanilaisen meemikoiran mukaan nimetystä dogecoin-kryptovaluutasta.

Trumpin mukaan toimielin ei toimi osana valtionhallintoa. Sen tarkka tehtävä ja asema on vielä arvoitus.

Professori Mikko Saikun mukaan valtionhallinnon supistaminen on ollut republikaanien tavoitteena jo vuosikymmeniä. Nyt tavoitteena saattaa olla myös Trumpin tavoitteita vastustavien virkamiesten erottaminen.

– Voi sanoa, että ilmassa on puhdistuksen makua, Saikku sanoo.

Saikku muistuttaa, että Yhdysvalloissa ylin virkakunta vaihtuu aina presidentin mukana. Nyt tavoitteena voi olla, että vaihtoon joutuu myös uravirkakuntaa.

Israelin-lähettilääksi Israelin ystävä

Trump on nimittämässä Israelin suurlähettilääksi Arkansas’n entisen republikaanikuvernöörin Mike Huckabeen.

– Hän on ollut vankkumaton Israelin tukija jo vuosikymmenet. Hän tulee hyvin kristillisestä perinteestä, jossa juutalaisilla ja Israelilla on erityisasema, Saikku sanoo.

Myös aiemmin YK-lähettilääksi nimitetty Elise Stefanik on tullut tunnetuksi siitä, että hän on syyttänyt Yhdysvaltain huippuyliopistoja liian palestiinalaismyönteisiksi.

Saikun mukaan valinnat kertovat siitä, että Trump ja erityisesti hänen lähipiirinsä ja taustavaikuttajansa ovat hyvin Israel-myönteisiä.

Lähteinä on käytetty The New York Timesia, New York Postia ja The Washington Postia.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Jaa.
Exit mobile version