perjantai, 11 lokakuun

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä levinnyt valheellisia väitteitä, joiden mukaan Yhdysvaltain hallinto olisi aiheuttanut salaisen teknologian avulla Floridaan iskeneen hurrikaani Miltonin.

Esimerkiksi viestipalvelu X:ssä ja videopalvelu Tiktokissa lukuisat tilit väittävät ilman todisteita, että Yhdysvaltain hallitus muokkaisi säätä salassa.

Tällaiset sisällöt ovat saaneet miljoonia katselukertoja.

Salaliittoteoreetikot väittävät, että Yhdysvaltain hallinto olisi luonut hurrikaaneja ja ohjannut ne republikaaniosavaltioihin kuten Floridaan ja Pohjois-Carolinaan vaikuttaakseen marraskuun presidentinvaaleihin.

Hurrikaani Milton iski Floridaan varhain torstaiaamuna Suomen aikaa. Pari viikkoa sitten hurrikaani Helene aiheutti tuhoja Pohjois-Carolinassa ja Floridassa. Yli 200 ihmistä kuoli.

Perättömien väitteiden mukaan kuvitteellisen sääaseen käytön tavoitteena olisi estää republikaanien presidenttiehdokkaan Donald Trumpin vaalivoitto.

Sosiaalisen median tilien mukaan hurrikaanien avulla olisi tarkoitus aiheuttaa tuhoja, jotka estävät fyysisen äänestämisen äänestyspaikoilla.

Näin viranomaiset voisivat vedota tilanteeseen ja määrätä postiäänestyksen, joka salaliittoteorian mukaan mahdollistaisi vaalivilpin demokraattiehdokkaan Kamala Harrisin hyväksi.

Matti Huutonen: Ei ole mahdollista

Hurrikaanien ja muiden hirmumyrskyjen keinotekoinen luominen tai hallinta on täysin mahdotonta, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Yhdysvalloissa meteorologit ovat jopa saaneet tappouhkauksia ja joutuneet disinformaatiopommituksen kohteeksi salaliittoteorioiden takia, kertoo Rolling Stone -lehti.

Lehden mukaan meteorologit saavat nyt sähköposteihinsa runsaasti viestejä, joissa väitetään hallituksen pystyvän kontrolloimaan säätä ja että meteorologit salaisivat tätä tietoa.

Washingtonilainen meteorologi Matthew Cappucci sanoi Rolling Stonelle, että äärilaidan kummallisina ajatuksina aiemmin pidetyistä näkökulmista on yhtäkkiä tullut valtavirtaa.

– Ihmiset ovat aivan pihalla. Se saa minut menettämään uskoni ihmisyyteen, Cappucci sanoi.

Sääase on vanha salaliittoteoria

Kuvitteelliseen sääaseeseen liittyvät salaliittoteoriat eivät sinänsä ole uusia.

Netissä on kiertänyt jo vuosikausia perättömiä väitteitä, joiden mukaan hallitukset käyttäisivät Alaskan yliopiston ylläpitämän HAARP-tutkimusprojektin laitteistoa sään muokkaamiseen tai luonnonkatastrofien aiheuttamiseen.

HAARP käyttää korkeataajuisia laitteita yläilmakehän tutkimiseen. Yhdysvaltain asevoimat hallinnoi hanketta vuosina 1990–2014.

– HAARP ei luo, muokkaa tai manipuloi hurrikaania, HAARP:n tiedottaja sanoi uutistoimisto Reutersille.

HAARP:llä ei ole mitään yhteyttä hurrikaanien kuten Helenen ja Miltonin muodostumiseen, kertoi myös Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimuslaitoksen NOAA:n laboratorion johtaja Howard Diamond Reutersille.

– HAARP tai mikään muu laitos ei voi vaikuttaa hurrikaaneihin. Ihmisillä ei ole tekniikkaa, jolla voisi luoda, tuhota, muokata, vahvistaa tai ohjata hurrikaaneja millään tavalla, Diamond sanoi.

Levittäjien joukossa republikaanien kongressiedustaja

Yksi näkyvimmistä sään hallintaan liittyvien salaliittoteorioiden levittäjistä on Georgian osavaltion kongressiedustaja, republikaanien Marjorie Taylor Greene. Hän on Trumpin tukija.

– Ilmastonmuutos on uusi Covid. Kysy hallitukseltasi, voidaanko säätä manipuloida tai kontrolloida. Annoitko heille luvan tehdä niin? Maksatko siitä? Tietysti maksat, Greene kirjoitti X:ssä virallisella tilillään 8. lokakuuta.

Greene ei ole viesteissään suoraan syyttänyt hallitusta sääaseen käytöstä, mutta hän on vihjaillut siihen suuntaan.

– Kyllä he voivat hallita säätä. On naurettavaa valehdella ja väittää, ettei sitä voi tehdä, Greene kirjoitti X:ssä henkilökohtaisella tilillään 4. lokakuuta.

Greene ei tarkentanut, ketä hän tarkoittaa ”heillä”.

Edellisenä päivänä Greene oli jakanut X:ssä kartan alueista, joihin hurrikaani Helene vaikutti. Suurin osa kartasta oli merkitty punaiseksi, mikä tarkoittaa republikaanien kannatusaluetta.

Presidentti Joe Biden kommentoi keskiviikkona disinformaation levittämistä ja Greenen outoja väitteitä, että liittovaltion hallitus kontrolloisi säätä.

– Tämä on enemmän kuin naurettavaa. Sen on loputtava, Biden sanoi.

Samaan aikaan myös osa republikaanipoliitikoista pyrkii torjumaan väärän tiedon leviämistä.

Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis sanoi keskiviikkona, että julkaisemalla roskaa sosiaalisessa mediassa voi saada monet ihmiset jakamaan sisältöjä ja siten hyötyä valheista rahallisesti.

– Olkaa varovaisia leviävän pötypuheen suhteen. Tiedostakaa, että mitä kutkuttavampaa se on, sitä todennäköisemmin joku tekee sillä rahaa. He eivät välitä myrskyn silmässä olevien ihmisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, DeSantis sanoi Politicon mukaan.

Poliitikot kiistelevät avustuksista

Yhdysvaltalaisten viranomaisten mukaan disinformaation leviäminen on alkanut jo haitata pelastustöitä.

Yhdysvaltain hätätilaviraston FEMA:n johtaja Deanne Criswell sanoi tiistaina Politicon mukaan, että virastoon nyt kohdistuvat salaliittoteoriat ovat pahimpia, joita hän on nähnyt.

Republikaanien Donald Trump on väittänyt, että presidentti Joe Bidenin hallinto olisi ohjannut katastrofiapuun tarkoitettuja varoja luvattomille siirtolaisille.

FEMA on kiistänyt Trumpin väitteen faktantarkistussivullaan.

Myös demokraattien Kamala Harris on kutsunut Trumpin esittämiä väitteitä poikkeuksellisen vastuuttomiksi.

Harris sanoi, että entinen presidentti puskee paljon misinformaatiota ja disinformaatiota liittyen siihen, millaista apua hurrikaani Helenen uhreille on tarjolla.

– Tässä on kyse hänestä, ei teistä. Todellisuudessa FEMA:lla on paljon resursseja ihmisille, jotka epätoivoisesti tarvitsevat niitä, Harris sanoi Reutersin mukaan.

Lähde: Reuters

Jaa.
Exit mobile version