lauantai, 5 lokakuun

378 päivää kestänyt ihmiskoe päättyi Suomen aikaa puoliltaöin iloisissa tunnelmissa Texasissa.

Nasan astronautti koputtaa kolmesti ja äänekkäästi vaatimattomaan oveen viideltä lauantai-iltapäivänä Houstonissa, Texasissa.

– Oletteko valmiita tulemaan ulos? hän huudahtaa iloisesti.

Vastausta ei kuulu, mutta maskinsa takana astronautti näyttää virnistelevän tyytyväisenä avatessaan oven.

Oven takaa paljastuu aplodien ja hurrausten saattelemana neljä tutkijaa, jotka ovat viettäneet vuoden simulaattorissa vailla muita ihmiskontakteja testatakseen, kuinka sujuisi elämä Mars-planeetalla.

Mikrobiologi Anca Selariu, insinööri Ross Brockwell, lääkäri Nathan Jones ja tiiminjohtaja, biologi Kelly Haston ovat viettäneet viimeiset 378 päivää suljettuina ”marsilaiseen” elinympäristöön osana Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tutkimusta, jossa selvitetään mitä vaatisi, että ihminen selviäisi Punaisella planeetalla.

Nelikko on kasvattanut vihanneksia, tehnyt Mars-kävelyitä ja toiminut Nasa-termein ylimääräisten stressitekijöiden alaisena. Eli he ovat olleet eristettyinä suljetussa tilassa poissa perheidensä luota. Viestiyhteys Maahankin on tökkinyt.

Nyt kaikki palaavat kuitenkin Maan kamaralle säteilevinä ja ilmeisen tunteikkaina.

– Hei. On todella hienoa, että voin tervehtiä sinua, Kelly Haston nauraa.

– Toivon todella, etten ala itkeä seisoessani tässä teidän kaikkien edessä, Nathan Jones sanoo mikrofoniin tarttuessaan.

Mutta niinhän siinä melkein käy, kun hän hetkeä myöhemmin huomaa vaimonsa väkijoukossa.

Tutkimusta erityisesti ravitsemuksesta ja suorituskyvystä

Simulaatioon osallistuneiden tutkijoiden elinympäristönä oli Mars Dune Alphaksi kutsuttu 3D-tulostettu tukikohta. 160-neliöisessä simulaattorissa oli makuuhuoneet, kuntosali, yhteisiä tiloja ja pystysuora maatila ruoan kasvattamiseksi.

Ilmalukolla erotettu, katettu ”ulkoalue” oli täynnä punaista hiekkaa, ja siellä tiimi teki Mars-kävelyitä avaruuspukuihin sonnustautuneina.

Erityisesti kokeen aikana tutkittiin ravitsemusta ja sen vaikutusta ihmisen suorituskykyyn.

– Tutkijat ovat viettäneet yli vuoden tässä elinympäristössä tehden ratkaisevan tärkeää tutkimusta, kun valmistaudumme lähettämään ihmisiä Punaiselle planeetalle, Nasan Johnson Space Centerin apulaisjohtaja Steve Koerner sanoi Mars-tutkijoita vastaanottamaan tulleelle yleisölle.

– Olen erittäin kiitollinen.

Simulaatio oli ensimmäinen Nasan suunnittelemasta kolmen tutkimuksen sarjasta, jossa tutkitaan miehistön terveyttä ja suorituskykyä.

Lähde: AFP

Jaa.
Exit mobile version